Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αλλαγή των έμφυλων στερεοτύπων στην Ιταλία προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη βόρεια Ιταλία για την αλλαγή των έμφυλων στερεοτύπων στο σχολείο μέσω παιχνιδιών ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με κάποιους πολιτικούς να ισχυρίζονται ότι η προσπάθεια αυτή θα δημιουργήσει σύγχυση στα παιδιά ως προς τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Το πρόγραμμα- του οποίου το όνομα είναι το Παιχνίδι του Σεβασμού-– απευθύνεται σε παιδιά 3- 6 ετών σε 45 σχολεία στην Τεργέστη και περιλαμβάνει, επίσης, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στους τρόπους χρήσης των παιχνιδιών και των παιχνιδιών ρόλων προκειμένου να διδάξουν την ισότητα των φύλων.

Ένα μέρος του πακέτου εργαλείων που έχει δοθεί στους δασκάλους είναι το Memory, το γνωστό παιχνίδι μνήμης το οποίο περιλαμβάνει εικόνες αντρών δασκάλων, γυναικών σεφ, γυναικών πυροσβεστριών και αντρών που σπρώχνουν ένα καροτσάκι.

‘Ενα άλλο παιχνίδι χρησιμοποιεί εικόνες ενός ελέφαντα- σε ένα skateboard, με μια επαγγελματική τσάντα, με παιδιά, να μαγειρεύει- για να προωθήσει ερωτήματα και συζητήσεις με τα παιδιά ως προς το φύλο του ελέφαντα.

Το πρόγραμμα προτρέπει τους δασκάλους/τις δασκάλες να παρατηρήσουν τη χρήση συγκεκριμένων χρωμάτων τα οποία παραδοσιακά συνδέονται με το κάθε φύλο και πόσα παιχνίδια χρησιμοποιούνται τα οποία, επίσης, αποδίδονται στο κάθε φύλο αποκλειστικά.

«Πολύ συχνά τα αγόρια σκέφτονται αποκλειστικά τυπικές αντρικές δουλειές ενώ τα κορίτσια σκέφτονται αποκλειστικά τυπικά γυναικείες δουλειές ή συμπεριφορές, οπότε αυτό το παιχνίδι αποσκοπεί στο να τους διδάξει ότι, αν είσαι άντρας, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σίδερο στο σπίτι και αν είσαι γυναίκα μπορείς να είσαι πιλότος σε αεροπλάνο» λέει η Antonella Grim, υπεύθυνη για την εκπαίδευση στο  δημοτικό συμβούλιο  της Τεργέστης και υποστηρίκτρια του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Δεν έχει να κάνει με σεξουαλικές συμπεριφορές. Έχει να κάνει με τους κοινωνικούς ρόλους και τα στερεότυπα» λέει.

Η Grim είπε ότι το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Προς το παρόν, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες σε συγκεκριμένα σχολεία παρακολουθούν εθελοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα για να γνωρίσουν τα παιχνίδια. Το επόμενο στάδιο είναι να παρουσιαστεί το πρόγραμμα στους γονείς.

Τα πιο σοβαρά εμπόδια,  πάντως, προέρχονται  από τον πολιτικό χώρο  με πολιτικούς από την δεξιά Λέγκα του Βορρά και το Forza Italia, το συντηρητικό κόμμα του Silvio Berlusconi, να διατυπώνουν ισχυρές αντιρρήσεις. Σύμφωνα με αναφορές, τα σχέδια που έχουν να κάνουν με το ντύσιμο των παιδιών με στολές που αψηφούν τα έμφυλα στερεότυπα έχουν προκαλέσει τη μεγαλύτερη αναστάτωση.

Η Barbara Zilli,  η τοπική υπεύθυνη της Λέγκας του Βορρά απαίτησε την άμεση ανάκληση του προγράμματος υποστηρίζοντας σε μια δήλωσή της ότι «πιθανότατα θα δημιουργήσει σύγχυση ως προς τη σεξουαλική ταυτότητα των παιδιών και ότι  είναι μια ύπουλη προσπάθεια των υπευθύνων να μεταχειριστούν την ψυχή των  παιδιών προσφέροντάς τους εσκεμμένα διφορούμενα μηνύματα».

«Είναι θεμιτό και κατανοητό ότι τα σχολεία δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των ομοφυλόφιλων και άλλων μειονοτήτων, αλλά, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρέπει να υπάρχει ένα μοντέλο της κοινωνίας που υποστηρίζει την εξαφάνιση των φυσικών διαφορών ανάμεσα στα φύλα» είπε.

Η Sandra Savino, του Forza Italia, είπε ότι το πρόγραμμα δεν έχει «καμία παιδαγωγική λειτουργικότητα» και ότι ο «σωστός χώρος να εξετάσει κανείς τις διαφορές των φύλων είναι εντός της οικογένειας».

Ωστόσο, δεν αντιτίθενται όλοι/ες  οι πολιτικοί  στο πρόγραμμα. Κάποια μέλη του δημοκρατικού κόμματος και του κινήματος των Πέντε Αστέρων έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους.

«Οι αντιρρήσεις στο πρόγραμμα προέρχονται από βαθιά ριζωμένες καθολικές αντιλήψεις που ενισχύουν την μη ανεκτικότητα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη  τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και την ανάγκη να τους παράσχουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουν με ηρεμία τη διαφορετικότητα» είπε ένας εκπρόσωπος του κινήματος των Πέντε Αστέρων στην Il Piccolo, μια εφημερίδα της Τεργέστης.

«Το χάσμα ανάμεσα στα φύλα είναι ένα μείζον πρόβλημα της χώρας μας που οφείλεται στην ελλιπή καλλιέργεια του συνόλου της κοινωνίας : για να το αντιμετωπίσουμε πρέπει να «σβήσουμε» όλες τις δομικές αιτίες»είπε η Fabiana Martini, αντιδήμαρχος της Τεργέστης. «Αυτές οι αντιδράσεις αποκαλύπτουν πόση δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα και ότι πραγματικά το Παιχνίδι του Σεβασμού είναι απαραίτητο».

 

Σημείωση του Better Parents : Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα ήταν απαραίτητο σε κάθε σχολείο της Ελλάδας όπου τα έμφυλα στερεότυπα όχι μόνο δεν αμφισβητούνται, αλλά και διαιωνίζονται. Το σχολείο είναι ένας από τους καταλληλότερους χώρους για να διαμορφώσει το παιδί μια αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας και της θέσης του σε αυτήν. Προς το παρόν, η κοινωνία ως σύνολο  και το σχολείο ως μέρος της, παρά τις προσπάθειες κάποιων εκπαιδευτικών, ενισχύει τους υπάρχοντες ρόλους, δεν τους αποδυναμώνει. Υπάρχει ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα των έμφυλων διαχωρισμών. Ένα αγόρι πρέπει να μπορεί ελεύθερα να επιλέγει το χρώμα των ρούχων του και τα παιχνίδια του κι ένα κορίτσι πρέπει να μαθαίνει από μικρή ηλικία ότι μπορεί να γίνει επιστήμονας. Τα αγόρια θεωρούνται κατάλληλα για τις θετικές επιστήμες και τα κορίτσια για τις ανθρωπιστικές. Ένας κόσμος που προσανατολίζει τα παιδιά του σε επιστήμες ή ενασχολήσεις ανάλογα με το φύλο τους είναι ένας κόσμος καταδικασμένος να χάνει σημαντικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς. Δε γίνεται να εξελιχθεί ένα σύνολο, η επιστήμη, ο πολιτισμός χωρίς τη συμβολή και των δύο φύλων. Δε γίνεται να αποδεχόμαστε ακόμα ότι το όνειρο των κορών μας  είναι να γίνουν πριγκίπισσες ή μαμάδες  και των γιων μας να γίνουν πολεμιστές ή αστροναύτες. Τα παιδιά πρέπει να ονειρεύονται χωρίς περιορισμούς και πρέπει να μαθαίνουν από νωρίς ότι το φύλο τους δεν καθορίζει την πορεία τους στη ζωή.

Πηγή : http://www.theguardian.com/world/2015/mar/10/school-plan-change-gender-stereotypes-storm-italy

Φωτογραφία : εικόνα από «Το Παιχνίδι του Σεβασμού»

 

Μοιραστείτε το