γέννα στο σπίτι τοκετός στο σπίτι

Η μεγαλύτερη έρευνα για την γέννα στο σπίτι και τα αποτελέσματά της

To Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Νοσημάτων των Η.Π.Α. αναφέρει ότι οι γεννήσεις στο σπίτι αυξάνονται στην Αμερική. Πολλές οικογένειες, ωστόσο, ανησυχούν για την ασφάλεια της μητέρας και του μωρού και επιλέγουν τον τοκετό στο νοσοκομείο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Ανάλογη βέβαια είναι και η κατάσταση στην χώρα μας όπου οι γεννήσεις στο σπίτι το 2006 ήταν μόλις το 1,12%. Τι δείχνει όμως η έρευνα σεχετικά με το ευαίσθητο αυτό θέμα;

Έρευνα που εξέτασε 16.924 γεννήσεις στο σπίτι υπό την καθοδήγηση μαίας, επιβεβαιώνει την ασφάλεια του μωρού και της μητέρας

Μια νέα έρευνα του 2014 εξέτασε σχεδόν 17000 κυήσεις, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση μαιών στο σπίτι, και διαπίστωσε ότι για τις ομάδες χαμηλού κινδύνου, η ανάγκη κάποιας παρέμβασης ήταν εξαιρετικά χαμηλή, ενώ δεν παρουσιάστηκε αύξηση στις αρνητικές εκβάσεις του τοκετού, όσον αφορά στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την ασφάλεια και τα οφέλη του τοκετού στο σπίτι για τα μωρά και τις μητέρες χαμηλού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι οι μαίες παρείχαν εξαιρετική φροντίδα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική ήταν 5.2%.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το 2008, το ποσοστό των καισαρικών τομών ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και ανήλθε στο 40% του συνόλου των τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία και έως και 65 % στα ιδιωτικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΣΥ.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα ιατρικά προβλήματα δικαιολογούν ένα ποσοστό καισαρικών τομών γύρω στο 15%.

Οι μητέρες που επιλέγουν την γέννα στο σπίτι αποφεύγουν αχρείαστες παρεμβάσεις κατά τον τοκετό. Βέβαια, κάποιες παρεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες, αλλά, οι μελέτες δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει κατάχρηση, καθώς πολλές παρεμβάσεις είναι επιστημονικά αδικαιολόγητες και προσθέτουν επιπλέον κινδύνους. Οι μαίες βρέθηκε ότι ήταν προσεκτικές και συνετές στην χρήση ιατρικών παρεμβάσεων και αυτό οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα και πιο εύκολη ανάρρωση για την μητέρα. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε μείωση στην χρήση επισιοτομής, ορού συνθετικής ωκυτοκίνης και επισκληριδίου.

 

Στο 97% των τοκετών στο σπίτι, τα μωρά γεννήθηκαν στην ώρα τους, και μόλις το 1% χρειάστηκε μεταφορά στο νοσοκομείο μετά την γέννα.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας ήταν ότι

  • το 97% των μωρών γεννήθηκαν στην ώρα τους
  • ζύγιζαν κατά μέσο όρο 3600 γραμμάρια
  • το 98% των μητέρων συνέχιζαν να θηλάζουν έξι εβδομάδες μετά την γέννα
  • μόλις στο 1% των περιπτώσεων τα νεογέννητα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

 

Προηγούμενες μελέτες χρησιμοποιούσαν κυρίως δεδομένα από τα πιστοποιητικά γεννήσεων, ενώ τώρα αξιοποιήθηκαν και στοιχεία από την Ένωση Μαιών των Η.Π.Α.. Η μελέτη αξιοποίησε ιατρικά δεδομένα τόσο από τις γεννήσεις στο σπίτι όσο και από τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία.

Φαίνεται ότι υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες επιστημονικές ενδείξεις ότι για τις κυήσεις χαμηλού κινδύνου ο τοκετός στο σπίτι δεν έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του μωρού και της μητέρας, ενώ έχει μικρότερο κόστος.


 

Πηγές :
http://news.therawfoodworld.com
onlinelibrary.wiley.com
www.cfmidwifery.org
www.cdc.gov
mana.org
Φωτογραφία : 06082012083626_b-by-eyeliam-on-Flickr.

 

Σημείωση : Το άρθρο αυτό το παρουσιάζουμε στο πλαίσιο της ενημέρωσης. Δεν πρόκειται για ιατρική προτροπή. Η επιλογή στη γέννα είναι προσωπική.

Μοιραστείτε το