Ανάπτυξη βρέφους 4-6 μηνών

Όταν ένα βρέφος ανακαλύπτει πώς να χρησιμοποιεί τα χέρια του είναι μια συναρπαστική στιγμή. Στην ηλικία περίπου των 4 μηνών, η ανάπτυξη της διοφθαλμικής όρασης -όταν τα μάτια μαθαίνουν να συνεργάζονται για να αντιληφθούν την αίσθηση του βάθους – κάνει το άπλωμα των χεριών και το πιάσιμο ενός αντικειμένου  εφικτό. Η μαμά μπορεί να πρέπει να μη φοράει πια τα κρεμαστά της σκουλαρίκια για αρκετούς μήνες και οι γονείς που φοράνε γυαλιά πρέπει να προσέχουν γιατί τα μωρά τους είναι πολύ πιθανό να αρπάξουν τα γυαλιά τους και να τα ρίξουν στο πάτωμα. Σε αυτή την περίοδο καλό είναι να δίνετε ενδιαφέροντα αντικείμενα στο μωρό σας για να τα εξερευνήσει με τα χέρια : ελαφριές κουδουνίστρες, έναν πλαστικό ή λαστιχένιο κρίκο  να κρατάει, παιχνίδια που κάνουν ήχους όταν τα πιέζεις ή όταν τα κουνάς, μικρά χνουδωτά ζωάκια ή κουκλάκια. Σε ηλικία 5 – 6 μηνών τα μωράκια ξεκινάνε να ευχαριστιούνται να βρίσκονται στο πάτωμα. Τοποθετήστε στο πάτωμα πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια και ανοίξτε έτσι ένα νέο κόσμο χαράς και παιχνιδιού στο πάτωμα και για εκείνο και για σας.

Ανάπτυξη αδρής κινητικότητας

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών το βρέφος θα αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη στον κορμό και ισορροπία ώστε να ετοιμάζεται για το κάθισμα. Το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον του θα το κάνει να γυρίσει προς τη μία πλευρά και τελικά να γυρίσει τελείως. Ο χρόνος που θα περνάει μπρούμυτα θα είναι πιο ευχάριστος για αυτό  καθώς  θα αρχίζει να ανασηκώνεται και σταδιακά να μπουσουλάει. Παρακάτω υπάρχουν κάποιοι τρόποι ενίσχυσης των δεξιοτήτων αδρής κινητικότητας για αυτούς τους μήνες :

 • Τα μωρά αρχίζουν να κουνάνε τα χέρια τους και να κλωτσάνε με τα ποδαράκια  τους. Αφήστε το μωρό σε ένα ρηλάξ για να καταλάβει πώς οι δικές του κινήσεις το κάνουν να κινείται.
 • Το μωρό σας θα αρχίσει να ανταποκρίνεται στα παιχνίδια σας και τη χαρά σας κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του. Οι κουδουνίστρες καρπού και ποδιών θα ανταμείψουν τις κινήσεις του με ενδιαφέροντες ήχους. Χτυπήστε παλαμάκια και μιλήστε του με ζωντάνια και χαρά και θα ανταποκρίνεται με όλο και μεγαλύτερο ενθουσιασμό.
 • Ενθαρρύνετε το μωράκι σας να φτάσει ένα αντικείμενο και να κινηθεί προς αυτό τοποθετώντας ένα αγαπημένο παιχνίδι κοντά του αλλά όχι ακριβώς  μπροστά του ώστε να κινητοποιηθεί.
 • Μπορείτε τώρα να ευχαριστηθείτε ακόμα περισσότερο χρόνο στο πάτωμα καθώς το μωρό αρχίζει να στηρίζεται στους αγκώνες του για να ανασηκωθεί ο κορμός του. Αυτή η θέση το βοηθάει να έχει καλύτερη  οπτική αντίληψη του περιβάλλοντός του.
 • Το μωρό  σας σύντομα θα αρχίσει να μπουσουλάει με την κοιλιά. Τοποθετήστε κάποια αντικείμενα σε απόσταση τέτοια ώστε να μη τα φτάνει απλά απλώνοντας τα χέρια  ώστε να ενισχύσετε τις κινητικές του δεξιότητες.

Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας

Η ακρίβεια του μωρού σταθερά βελτιώνεται κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών ώσπου καταφέρνει να πλησιάσει και να πιάσει ένα παιχνίδι. Το μικρό σας θα μεταφέρει αντικείμενα μπρος πίσω στα χέρια του  και θα παίζει με τα παιχνίδια του με έναν πιο συνειδητό τρόπo. Τα ευαίσθητα δάχτυλά του θα μάθουν να εξερευνούν διαφορετικές υφές και μικρότερα αντικείμενα. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους τρόπους για την ενίσχυση των δεξιοτήτων λεπτής κινητικότητας .

 • Τα γεμάτα περιέργεια δαχτυλάκια του μωρού σας θα ενδιαφερθούν για τα αποσπώμενα  κομμάτια των παιχνιδιών, για τις διαφορετικές υφές και για τα πρωτότυπα αντικείμενα. Δείξτε στο μωρό σας τα διασκεδαστικά γνωρίσματα κάθε νέου παιχνιδιού.
 • Το βρέφος ξεκινάει να απλώνει τα χέρια και να πιάνει οτιδήποτε είναι μπροστά ή κοντά του. Απασχολήστε τα χέρια του δίνοντάς του ένα παιχνίδι κάθε φορά που μετακινείστε μαζί είτε στο sling, είτε στο καθισματάκι του αυτοκινήτου, είτε στο καροτσάκι του.
 • Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για την ώρα που περνάτε στο πάτωμα είναι να κρεμάσετε ένα παιχνιδάκι μπροστά στο μωρό σας για να εξασκήσει τη συνεργασία των χεριών και την ικανότητα να εστιάζει.
 • Οι δεξιότητες του μωρού για πιάσιμο με τα δύο χέρια θα ωριμάσουν σταδιακά και θα γίνουν δεξιότητες του κάθε χεριού χωριστά. Προκαλέστε το μωρό σας με δύο παιχνίδια ταυτόχρονα ώστε να προσπαθήσει να πιάσει το καθένα με διαφορετικό χέρι.
 • Τα μωρά σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να εξερευνούν τα μέρη του σώματος.Τα πρώτα είναι τα δάχτυλα και τα χέρια. Μικρά δαχτυλοκουκλάκια είναι ό,τι πρέπει για να γίνει αυτή η εξερεύνηση ακόμα πιο διασκεδαστική και τα δικά σας δάχτυλα μπορούν να συμμετέχουν και αυτά στο παιχνίδι του μικρού σας.
 • Η μεταφορά αντικειμένων μπρος πίσω ανάμεσα στα χέρια είναι μια σημαντική δεξιότητα συγχρονισμού σε αυτή την ηλικία. Απασχολήστε τα χεράκια των παιδιών με τα αγαπημένα τους παιχνίδια για να ευνοήσετε την ανάπτυξη αυτής  της  δεξιότητας .

Οπτική ανάπτυξη

Το μωρό σας μπορεί τώρα να βλέπει σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Αυτό προωθεί την αλληλεπίδρασή του με εσάς και το περιβάλλον του. Το βρέφος τώρα αναπτύσσει καλύτερη διοφθαλμική όραση η οποία διευκολύνει το παιχνίδι του και το κάνει πιο ακριβές. Το μωρό σας θα προσπαθεί να έχει οπτική επαφή με σας πολύ πιο συχνά για να συνδέεται μαζί σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εδώ παραθέτουμε ορισμένους τρόπους προώθησης των οπτικών δεξιοτήτων μέσω διαδραστικού παιχνιδιού :

 • Η οπτική ικανότητα του μωρού να εντοπίζει και να εστιάζει βελτιώνεται σε αυτή την ηλικία. Το να κουνάτε πράγματα μπροστά του ή να του κουνάτε το μόμπιλο είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να ισχυροποιήσετε αυτή τη δεξιότητα.
 • Παρακολουθήστε το μωρό σας καθώς παρακολουθεί με τα μάτια τα παιχνίδια να κάνουν έναν πλήρη κύκλο. Τα χρωματιστά φώτα που αναβοσβήνουν τραβούν την προσοχή του μικρού σας. Αυτό που είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό είναι όταν  το ίδιο το μωρό μπορεί να ενεργοποιήσει τα φωτάκια και τη μουσική στα δικά του παιχνίδια .
 • Τα  παιχνίδια με τον καθρέφτη είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να ξεκινήσει το μωρό να εξερευνά τα δικά του χαρακτηριστικά καθώς και τα δικά σας. Να έχετε παιχνίδια με καθρέφτες και να του τα δίνετε να παίζει συχνά.

Κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη

Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών το μωρό θα επιδείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Θα επιχειρήσει να πιάσει ταυτόχρονα δύο παιχνίδια και να τα περιεργαστεί για όλο και περισσότερη ώρα. Το μικρό σας θα αρχίσει να αλληλεπιδρά περισσότερο και θα μιμείται τις γκριμάτσες και τα ύφη σας. Επίσης, θα γελάει περισσότερο ανταποκρινόμενο σε σας και  στα ερεθίσματα που του παρέχετε. Ακολουθούν ορισμένοι αποτελεσματικοί τρόποι ενίσχυσης των γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων :

 • Καθώς το μωράκι παίζει, ξεκινάει να εξασκεί τις δεξιότητές του για λήψη αποφάσεων. Καθώς ασχολείται με ένα παιχνίδι, τοποθετήστε άλλο ένα μπροστά του. Παρακολουθείστε το καθώς αποφασίζει να αφήσει το ένα παιχνίδι για να ασχοληθεί με το άλλο και το αντίστροφο.
 • Δείξτε στο μωρό σας τα χαρακτηριστικά κάθε παιχνιδιού  για να το βοηθήσετε να ανακαλύψει ότι τα παιχνίδια δεν προορίζονται μόνο για μάσημα.
 • Παίξτε κάθε μέρα όσο περισσότερη ώρα μπορείτε με το μωρό σας και παρακολουθείστε  την ανταπόκριση και την δυνατότητά του να επικοινωνεί να αναπτύσσονται.
 • Το μωρό σας θα αρχίσει να επικοινωνεί μαζί σας για να σας δείξει ότι πονάει καθώς μεγαλώνουν τα δόντια του. Να έχετε πρόχειρα παιχνιδάκια για μάσημα για να απαλύνονται οι πόνοι του μικρού σας.

Ακουστική και γλωσσική ανάπτυξη

Τα μωρά θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος για να εκφράσουν τις ανάγκες τους. Παράγουν πλέον μεγαλύτερη ποικιλία ήχων καθώς εξερευνούν τις φωνητικές τους δυνατότητες. Θα δείτε το παιδί σας να ανταποκρίνεται πιο άμεσα στη φωνή σας και να στρέφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια προς την πηγή κάθε ήχου.

 • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήχους κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών σας με το παιδί σας. Παιχνίδια που κουδουνίζουν, τρίζουν ή κάνουν σαν κόρνες θα βοηθήσουν το μωρό σας  να εστιάσει και να εντοπίσει  τα αντικείμενα από τον ήχο που παράγουν.
 • Βοηθήστε το μωρό σας να αντιληφθεί τη σχέση αίτιου αιτιατού  δείχνοντάς του πώς να κάνει ήχους με κάθε παιχνίδι.
 • Παίξτε “βρες το παιχνίδι” με το μικρό σας βάζοντάς το να ακούει οικείους ήχους από παιχνίδια που ξέρει χωρίς να τα βλέπει.
 • Μιλήστε και τραγουδήστε στο μωρό σας καθώς περνάει η μέρα. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να αναγνωρίζει τη φωνή σας και να νιώθει ασφαλές ακούγοντάς την.
 • Τα μωρά διασκεδάζουν τραγουδώντας μαζί με τους γονείς τους ή όσους τα φροντίζουν. Όσο περισσότερο μιλάτε στο παιδί σας τόσο θα μιμείται τους ήχους της ομιλίας.
 • Το τραγούδι και η μουσική είναι υπέροχοι τρόποι να ευχαριστήσετε το μωρό σας όσο είναι στο καροτσάκι ή στο καθισματάκι του αυτοκινήτου.

Πηγή : http://www.askdrsears.com

Φωτογραφία :Smile-by-Quinn-Dombrowski-on-Flickr

Μοιραστείτε το