Από τη γέννηση ως τους τρεις μήνες

Ενισχύστε την ανάπτυξη του παιδιού σας από τη γέννηση ως τους τρεις μήνες μέσω διαδραστικού παιχνιδιού.

Τα βρέφη κάνουν πολλά περισσότερα από το να κοιμούνται, να τρώνε και να λερώνουν τις πάνες τους. Από τη στιγμή που γεννιούνται τα μωρά ανταποκρίνονται στο περιβάλλον τους -στο άγγιγμα της μητέρας, στη φωνή του πατέρα, στο σχήμα που κάνουν τα φώτα στο ταβάνι, στους ήχους των παιχνιδιών και της μουσικής. Οι πρώτοι αυτοί μήνες είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία οι γονείς ή όσοι φροντίζουν το μωρό μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους μέσω της αλληλεπίδρασης πρόσωπο με πρόσωπο. Τα μωρά χαίρονται όταν έχουν ενδιαφέροντα πράγματα να δούνε. Εστιάζουν σε μοτίβα αντίθεσης, όπως είναι οι μαυρόασπρες λωρίδες. Μόμπιλο με φωτεινά αντικείμενα ή φιγούρες που κρεμιούνται πάνω από την κούνια του μωρού το εντυπωσιάζουν. Μουσικά παιχνίδια για μωρά ηρεμούν το βρέφος όταν είναι σε ένταση. Επίσης, κάποια λαστιχένια μαλακά αντικείμενα είναι ό,τι πρέπει για το μωρό καθώς σε αυτή τη χρονική περίοδο μαθαίνει να αρπάζει αντικείμενα. Τα παιχνίδια παρέχουν έναν εξαιρετικό τρόπο για να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας και να ενισχύσετε συγκεκριμένα αναπτυξιακά στάδια καθώς διασκεδάζετε συνδεόμενοι και αλληλεπιδρώντας με το μικρό σας.Παρακάτω θα δούμε το πώς :

Ανάπτυξη αδρής κινητικότητας

Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του το μωρό σας θα αρχίσει να χαλαρώνει από την αρχική σφιγμένη στάση σώματος. Θα ξεκινήσει να τεντώνει τα χέρια και τα πόδια του πιο πολύ και θα αρχίσει να ελέγχει κάπως το κεφάλι του. Το μήκος των ποδιών θα αυξηθεί και το βρέφος θα μπορεί οριακά να αντέχει το βάρος του ενώ στέκεται. Εδώ, παραθέτουμε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσετε να ενισχύσετε την ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας μέσω παιχνιδιού :

 • Απολαύστε χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο μπρούμυτα στο πάτωμα για να ενισχύσετε το λαιμό του μωρού.
 • Ξαπλώστε το παιδί σας σε ένα χαλάκι δραστηριοτήτων για να του δώσετε τη δυνατότητα να εξασκήσει τα χέρια και τα πόδια του. Καθίστε δίπλα στο παιδί σας για να το ενθαρρύνετε.
 • Τα βρέφη ηρεμούν με τις απαλές ρυθμικές κινήσεις, είτε στην αγκαλιά σας είτε στο καθισματάκι του.
 • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να φτάσει ένα παιχνίδι που έχετε τοποθετήσει κοντά του.

Ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας

Τα χέρια του μωρού σας θα αλλάξουν σταδιακά από τις αρχικά σφιχτές γροθιές και θα γίνουν πιο ανοιχτά και χαλαρά, έτοιμα να γραπώσουν ο,τι βρίσκεται κοντά. Το μωρό θα αρχίσει να πλησιάζει αντικείμενα στοχευμένα και θα σκύβει για να πιπιλίσει τα δάχτυλά του. Κάποιοι τρόποι να ενισχύσετε την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας είναι οι εξής :

 • Κάθε φορά που το μωρό σας πιάνει το δάχτυλό σας ή γραπώνει ένα αντικείμενο από το χέρι σας, δημιουργείτε μια ακόμα σύνδεση με το παιδί σας.
 • Από τα δάχτυλα ως τα παιχνίδια, τα μωράκια λατρεύουν να γεύονται οτιδήποτε πιάσουν τα χέρια τους. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να εξερευνήσει τα αντικείμενα με όλες τις αισθήσεις του.
 • Εξασκήσετε τη δεξιότητα του παιδιού να φτάνει τα αντικείμενα κουνώντας απαλά ένα παιχνίδι μπροστά του.

Οπτική ανάπτυξη

Κατά τη γέννηση τα μωρά μπορούν να δουν καθαρά σε απόσταση 25-30 εκατοστών.Η όραση του μωρού είναι πιθανώς η πιο οξυδερκής αίσθηση σε αυτή την ηλικία. Αυτούς τους πρώτους λίγους μήνες το μωρό θα ξεκινήσει να εστιάζει πάνω σας, μετά θα ακολουθεί τα αντικείμενα που κινούνται καθώς περνούν μπροστά του. Ορισμένοι τρόποι να ενισχύσετε τις δεξιότητες της όρασης σε αυτή τη χρονική περίοδο :

 • Φωτεινά και σκούρα χρώματα σε αντίθεση είναι ο καλύτερος τρόπος να κινητοποιήσετε τις οπτικές ικανότητες του μωρού σας. Τοποθετήστε τέτοια χρώματα κοντά στο παιδί σας όταν είναι ήρεμο.
 • Μείνετε κοντά στο μικρό σας όταν αλληλεπιδράτε. Περίπου 30 εκατοστά είναι η ιδανική απόσταση για να σας βλέπει.
 • Μπορείτε να εξασκήσετε τις δεξιότητες του μωρού να εντοπίζει οπτικά τα αντικείμενα κουνώντας αργά ένα παιχνίδι ή το δικό σας χαμογελαστό πρόσωπο μπρος- πίσω μπροστά στα μάτια του.
 • Η κίνηση εύκολα αποσπά το βλέμμα του μωρού σας. Τραβήξτε την προσοχή του παιδιού σας με απαλές κινήσεις των χεριών και των δαχτύλων σας όταν ξεκινάτε να αλληλεπιδράτε.

Κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη
Στους πρώτους αυτούς μήνες το βρέφος θα ξεκινήσει να χαμογελάει αυθόρμητα και μετά να γελάει. Το μικρό σας θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για ό,τι το περιβάλλει και θα μάθει να αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα και τους ανθρώπους. Εδώ παραθέτουμε κάποιους τρόπους για να ενισχύσετε τις κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες του μωρού σας μέσω διαδραστικού παιχνιδιού :

 • Τα μωρά θα μάθουν τη σχέση αίτιου αιτιατού. Δείξτε στο μικρό σας πώς η κίνηση μιας κουδουνίστρας δημιουργεί ήχους. Θα εντυπωσιαστεί κάνοντας το ίδιο μόνο του.
 • Το μωρό σας θα μάθει να χειρίζεται αντικείμενα γύρω του. Κρατήστε το μωρό σας κοντά σε ένα μόμπιλο ή κάποιο άλλο παιχνίδι που κρέμεται και αφήστε το να μετακινεί τα κομμάτια του.
 • Η ώρα του μπάνιου μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να αλληλεπιδράτε με το παιδί σας και να ενθαρρύνετε τα χαμόγελα και τα γελάκια. Καθώς το πλένετε να γελάτε, να τραγουδάτε, να μιλάτε, να το τρίβετε και να το γαργαλάτε ελαφρά για να ενισχύσετε την ανταπόκρισή του.

Ακουστική και γλωσσική ανάπτυξη
Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας αντιδρά στους ήχους αρχικά τρομάζοντας και στη συνέχεια γυρνώντας προς την πηγή των ήχων. Οι φωνούλες του μωρού σας θα γίνουν η πρώτη του γλώσσα και θα έχουν διαφορετικές ερμηνείες. Το χαμόγελο θα μετατραπεί σε γέλιο και θα ξεκινήσουν οι φωνούλες και τα ‘»αγκού». Παρακάτω προτείνουμε τρόπους για να αναπτύξετε τις ακουστικές και γλωσσικές δεξιότητες του παιδιού σας :

 • Τα μωρά ενθουσιάζονται όταν δημιουργούν από μόνα τους ήχους. Δείξτε στο παιδί σας τους διαφορετικούς ήχους που μπορούν να κάνουν τα παιχνίδια του και θα χαίρεται καθώς θα βιώνει τους ήχους μόνο του.
 • Η απαλή μουσική έχει ηρεμιστική επίδραση στο μωράκι σας. Τραγουδήστε ή μουρμουρίστε χαμηλόφωνα με τη συνοδεία μουσικής ή κάποιου μουσικού παιχνιδιού ενώ απολαμβάνετε κάποιες ήσυχες στιγμές μαζί του.
 • Η φωνή του γονιού του παιδιού είναι παρηγορητική για το βρέφος. Καθώς περνάει η μέρα σας μιλήστε στο παιδί σας για να νιώθει ότι είστε μαζί του.
 • Οι ήχοι θα κάνουν πιο διασκεδαστικό το χρόνο παιχνιδιού του παιδιού σας. Οι κουδουνίστρες χεριού ή ποδιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενθουσιάσετε το μωρό σας καθώς κλωτσάει τα ποδαράκια του και κουνάει τα χέρια του.

Πηγή : www.askdrsears.com
Φωτογραφία : robert-60f-by-photosavvy-on-Flickr.

Μοιραστείτε το