Αντιβιοτικά και αύξηση βάρους

Tα παιδιά που λαμβάνουν αντιβιώσεις παίρνουν βάρος πιο γρήγορα από αυτά που δεν ακολουθούν τέτοια φαρμακευτική αγωγή και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι συσσωρευτική και διαρκής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που παρακολούθησε περίπου 164.000 παιδιά στην Πενσιλβανία, συμπέρανε ότι υγιή παιδιά ηλικίας 15 ετών τα οποία είχαν λάβει αντιβίωση 7 ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας ζύγιζαν περίπου 1.5 κιλό περισσότερο από τα παιδιά τα οποία δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά

«Τα αντιβιοτικά σε οποιαδήποτε ηλικία συντελούν στην απόκτηση βάρους» είπε ο Brian S. Schwartz, γιατρός και επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health και βασικός συγγραφέας της έρευνας. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην International Journal of Obesity.

Υπάρχει μεγάλος όγκος δεδομένων που συνδέει τα αντιβιοτικά με τη αύξηση βάρους. Οι κτηνοτρόφοι δίνουν συνήθως μη θεραπευτικές δόσεις αντιβιοτικών στο φαγητό των ζώων για να επιταχύνουν την αύξηση του βάρους τους.

Μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι τα αντιβιοτικά που δίνονται σε παιδιά ηλικίας 1 ή 2 ετών συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους κι ένας πιθανός λόγος είναι ότι αυτά τα φάρμακα σκοτώνουν κάποια βακτήρια του εντέρου και αφήνουν κάποια άλλα τα οποία διασπούν το φαγητό με διαφορετικό τρόπο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση των θερμίδων από τα θρεπτικά στοιχεία που απορροφώνται.

Τα αντιβιοτικά είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα αλλά υπάρχουν προσπάθειες να υπάρξει περιορισμός στη χρήση τους  εξαιτίας του αυξανόμενου προβλήματος της αντίστασης σε αυτά. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη εκτίμηση, ανάμεσα στο 2000 και το 2010, οι συνταγογραφήσεις  αντιβιοτικών στις Η.Π.Α έπεσαν κατά 18 % για τα παιδιά και έμειναν στο ίδιο ποσοστό για τους ενήλικες και αυξήθηκαν κατά 30 % για τους μεγαλύτερους ενήλικες. Η νέα έρευνα είναι μια από τις πρώτες που εξετάζει τη σύνδεση μεταξύ αντιβιοτικών και αύξησης βάρους όχι μόνο κατά τη βρεφική αλλά και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Η ομάδα του Dr. Schwartz εξέτασε τα ιατρικά αρχεία παιδιών ηλικίας 3 ως 18 ετών που ήταν εγγεγραμμένα στο σύστημα υγείας Pennsylvania’s Geisinger ανάμεσα στο 2001 και το 2012. Τα δεδομένα περιλάμβαναν τον δείκτη μάζας σώματος, τη χρήση αντιβιώσεων, τη φυλή, το φύλο και άλλους παράγοντες, Οι ερευνητές ουσιαστικά εδραίωσαν την τυπική καμπύλη του Δείκτη Μάζας Σώματος για παιδιά που δεν έλαβαν αντιβιοτικά και την συνέκριναν με αυτήν των παιδιών που πήραν. Βρήκαν ότι τα παιδιά που πήραν μία αντιβίωση πήραν λίγο βάρος αλλά το έχασαν τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, με κάθε επιπρόσθετη αγωγή, η αύξηση βάρους των παιδιών έγινε συσσωρευτική και προοδευτική διαφέροντας περισσότερο ακόμα από την ομάδα των παιδιών που δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά. «Αυτό πιθανότατα υποδεικνύει ότι αυτή η επίδραση δεν πρόκειται να σταματήσει στην ηλικία των 18 και ότι αυτό που συμβαίνει είναι μόνιμο» είπε ο  Dr. Schwartz.

Η έρευνα έχει περιορισμούς.  Δεν προσαρμόστηκε ως προς τη χρήση αντιβιοτικών από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια τέτοια χρήση αντιβιοτικών μπορεί να συντελέσει στη αύξηση βάρους του μωρού.

Oι ερευνητές επίσης δεν είχαν πρόσβαση σε λεπτομερή, συνεχή δεδομένα υγείας κατά τη διάρκεια όλης της παιδικής ηλικίας. Αντ’αυτού μπόρεσαν να βρουν δεδομένα για περίπου 4 χρόνια της ζωής του κάθε παιδιού. Όμως, είχαν στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάθε ηλικίας.

Ωστόσο, η ομάδα είναι σίγουρη για τα αποτελέσματά της καθώς μια ανάλυση μιας υποομάδας παιδιών με πιο μακροχρόνιες καταχωρήσεις φανέρωσε μια σύνδεση μεταξύ αντιβιοτικών και αύξησης βάρους η οποία ήταν ακόμα πιο αισθητή.

Για αυτόν τον λόγο ο Dr. Schwartz είπε «η μελέτη μας είναι πιθανότατα μια υποτίμηση της επίπτωσης των αντιβιοτικών στο βάρος.»

Πηγή : http://www.wsj.com/articles/

Φωτογραφία : antibiotics by Samantha Celera on Flickr

Μοιραστείτε το