Η έκθεση στον ήλιο δεν είναι αρκετή για τη σύνθεση της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Παρά τα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, τα επίπεδα βιταμίνης D είναι χαμηλά πολύ συχνά  κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στις γυναίκες της Μεσογείου, σύμφωνα με μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κογκρέσο Ενδοκρινολογίας στο Δουβλίνο πρόσφατα. Αυτό το εύρημα θα έπρεπε να βοηθήσει να μειωθεί η εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης D, όπως η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης, οι διαταραχές στο σχηματισμό των οστών του παιδιού, ο μεγαλύτερος κίνδυνος επείγοντος τοκετού με καισαρική τομή και ο πρόωρος τοκετός.

Θεωρείται ότι η έκθεση στον ήλιο είναι το κλειδί για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης D και συνεπώς υπάρχει η υπόθεση ότι οι γυναίκες της Μεσογείου έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπάρκειας βιταμινών σε σχέση με αυτές της Βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Τουρκία  η ανεπάρκεια της βιταμίνης D παρουσιάζεται σε ένα ποσοστό 90% των εγκύων.

Αυτή η έρευνα δείχνει ότι φυλετικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνήθειες εξουδετερώνουν τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο ως προς τα επίπεδα βιταμίνης D. Ο Dr Σπύρος Καρράς και οι συνεργάτες του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διεξήγαγαν μια συστηματική έρευνα των επιπέδων της βιταμίνης D σε D 2.649 εγκύους και σε 1.802 νεογέννητα βρέφη. Μελέτησαν την επίδραση πολλών διαφορετικών παραγόντων όπως είναι η ηλικία, ο δείκτης μάζας, η φυλή, η κοινωνικο- οικονομική κατάσταση,ο τύπος δέρματος, η περίοδος κύησης, η έκθεση στον ήλιο, η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης  D , το κάπνισμα, η χρονική περίοδος του τοκετού και οι επιπλοκές εγκυμοσύνης. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα καλύτερα μέσα πρόβλεψης της ανεπάρκειας βιταμίνης D ήταν το σκουρόχρωμο δέρμα, η φυλή και οι συνήθειες ένδυσης.

Ο Dr Καρράς είπε, ― Οι έγκυοι με ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ποικίλων προβλημάτων και επιπλοκών και οι ίδιες και τα μωρά τους. Είναι επιτακτική ανάγκη και οι γυναίκες που κυοφορούν και η ιατρική κοινότητα στο σύνολό της να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της βιταμίνης D στην υγεία συνολικά.

Ιδανικά, το επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να εφαρμοστεί συστηματική παρακολούθηση για τη μητρική έλλειψη βιταμινών και την λήψη συμπληρωμάτων σε ένα Ευρωπαϊκό project μεγάλης κλίμακας. ―Είμαστε ενθουσιασμένοι με την  πιθανότητα να ενσωματωθούν οι εξετάσεις και η λήψη συμπληρωμάτων στην ιατρική πρακτική ως πάγια τακτική ιατρικής φροντίδας είπε ο   Dr Karras. ―Το να διασφαλίσουμε ότι οι μέλλουσες μητέρες θα είναι υγιείς και θα παρέχουν στα παιδιά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, μπορεί να βοηθήσει όσους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολούνται με προγράμματα υγείας για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να εκπληρώσουν την αποστολή τους να μειώσουν την βρεφική θνησιμότητα και τον αριθμό των βρεφών με χαμηλό βάρος γέννησης.


 

 Πηγή :http://www.sciencedaily.com/

European Society of Endocrinology.

European Society of Endocrinology. «Sunshine alone not enough for vitamin D during pregnancy.»

Φωτογραφία : Vitamins! by Bradley Stemke on Flickr

Μοιραστείτε το