Μήπως οι γονείς μοιράζονται πολλές πληροφορίες για τα παιδιά τους στο διαδίκτυο;

University of Michigan Health System

Κάποιοι από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς «αστέρες» δεν είναι καν σε ηλικία ώστε να μπορούν να «τουιτάρουν» : Φωτογραφίες παιδιών που παίζουν, που παθαίνουν κρίσεις θυμού ή που βρίσκονται στη μπανιέρα στολίζουν σελίδες  του facebook. Παιδάκια με πάνες που χορεύουν ακούγοντας  Beyonce και Taylor Swift έχουν υψηλά ποσοστά θέασης στο YouTube. Αμέτρητα μπλογκς μοιράζονται ιστορίες για τα πάντα, από την εκπαίδευση τουαλέτας μέχρι τις δυσκολίες της προσχολικής ηλικίας. Μήπως οι γονείς το παρατραβάνε δημιουργώντας τόσο νωρίς ψηφιακές ταυτότητες στα παιδιά τους;  

 

Η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου του  Michigan C.S.  Mott Children’s Hospital σχετικά με την υγεία των παιδιών αποκαλύπτει ότι το επονομαζόμενο  «sharenting»  (από τις λέξεις share και parenting) έχει έρθει για να μείνει με περισσότερες από τις μισές μητέρες και το ένα τρίτο των μπαμπάδων να συζητάνε για την παιδική υγεία και τη γονεϊκότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με τα τρία τέταρτα περίπου των γονέων να λένε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους κάνουν να νιώθουν λιγότερο μόνοι.

Ωστόσο, πόσο λεπτή είναι, άραγε, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή;

«Μέχρι τα παιδιά  να φτάσουν στην ηλικία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνα τους τα social media πολλά από αυτά έχουν ήδη μια διαδικτυακή ταυτότητα κατασκευασμένη για αυτά από του γονείς τους» λέει η  Sarah J. Clark, M.P.H., υπεύθυνη συνεργάτιδα της συγκεκριμένης έρευνας και επιστημονική συνεργάτιδα του τμήματος  U-M Pediatrics.

«Το μοίρασμα των χαρούμενων στιγμών και των προκλήσεων της γονεϊκότητας καθώς και η αναμετάδοση της ζωής των παιδιών έχει γίνει κοινωνική νόρμα οπότε αυτό που θέλαμε ήταν να κατανοήσουμε τα υπέρ και τα κατά αυτών των νέων εμπειριών. Από τη μία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν στους σημερινούς γονείς μια διέξοδο την οποία βρίσκουν εξαιρετικά χρήσιμη. Από την άλλη κάποιοι ανησυχούν ότι η υπερβολική έκθεση των παιδιών στα μέσα αυτά μπορεί να κρύβει κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των παιδιών τους».

Όσον αφορά στις συμβουλές γονεικότητας στα social media, τα πιο συχνά εμφανιζόμενα θέματα είναι ο ύπνος των παιδιών (28%), η διατροφή (26 %), η πειθαρχία (19%), οι παιδικοί σταθμοί (17%) και τα προβλήματα συμπεριφοράς (13 %), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Νοεμβρίου  / Δεκεμβρίου που διενεργήθηκε σε ένα εθνικό δείγμα γονιών παιδιών ηλικίας 0-4 ετών. Περίπου το 70 % των γονιών είπε ότι χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να λάβει συμβουλές από πιο έμπειρους γονείς και το 62% είπε ότι το διαδίκτυο βοηθάει στον κατευνασμό της ανησυχίας.

Πάντως, οι γονείς αναγνώρισαν τις πιθανές παγίδες που κρύβονται στο μοίρασμα πληροφοριών για τα παιδιά τους και περίπου τα δύο τρίτα εξ αυτών εξέφρασαν ανησυχία ότι κάποιος θα μπορούσε να μάθει πληροφορίες ή να μοιραστεί φωτογραφίες των παιδιών τους. Περισσότεροι από τους μισούς ανησυχούν , επίσης, ότι το παιδί τους μπορεί να αισθανθεί ντροπή και αμηχανία από όσα οι ίδιοι έχουν δημοσιεύσει για αυτό στο διαδίκτυο.

«Αυτά τα δίκτυα φέρνουν κοντά τους γονείς με τρόπους που ήταν αδύνατοι παλαιότερα και τους δίνουν τη δυνατότητα να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλο, να ανταλλάσσουν πληροφορίες και συμβουλές, να μοιράζονται την υπερηφάνεια τους για τα επιτεύγματα των παιδιών τους και να διασφαλίζουν ο έναν στον άλλον ότι ποτέ δεν είναι μόνοι» λέει η  Clark.

«Όμως, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο μοίρασμα και το υπερβολικό μοίρασμα μπορεί να γίνει θολή. Οι γονείς μπορεί να δημοσιεύουν πληροφορίες που το παιδί τους μπορεί αργότερα να βρει ενοχλητικές ή πολύ προσωπικές, αλλά, δε θα έχει εύκολα τη δυνατότητα να τις πάρει πίσω. Το παιδί δεν μπορεί να ελέγξει σε ποιο σημείο πρέπει να σταματά το μοίρασμα πληροφοριών ούτε ποιος τις βλέπει.»

Τα τρία τέταρτα των γονιών που ερωτήθηκαν ανέφεραν επίσης ότι συχνά νοιώθουν ότι κάποιοι γονείς υπερβάλλουν στο «sharenting» και αυτό περιλαμβάνει γονείς οι οποίοι δημοσιεύουν ντροπιαστικές ιστορίες, δίνουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν την τοποθεσία όπου βρίσκεται το παιδί τους ή δημοσιεύουν φωτογραφίες που εκλαμβάνονται ως ακατάλληλες για δημοσίευση.

Ιστορίες μοιράσματος που πήγαν στραβά έχουν ακουστεί συχνά με πιο ακραίο παράδειγμα το φαινόμενο που ονομάζεται «ψηφιακή απαγωγή» . Κάποιοι γονείς συγκλονίστηκαν όταν έμαθαν ότι κάποιοι άγνωστοι «έκλεβαν» τις φωτογραφίες των παιδιών τους και τις κοινοποιούσαν σαν να ήταν φωτογραφίες  δικών τους παιδιών.

Σε άλλες περιπτώσεις κάποιες φωτογραφίες παιδιών υπήρξαν στόχος κακεντρεχών αστείων. Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις των τελευταίων ετών ήταν αυτή μιας ομάδας στο Facebook  που κορόιδευε «άσχημα» μωρά.

«Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τα προσωπικά δεδομένα του παιδιού τους και οφείλουν να σκέπτονται πριν αποφασίσουν πόσες και τι είδους πληροφορίες θα δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη της «συνύπαρξης» με άλλους γονείς, ενώ, ταυτόχρονα θα προστατεύουν την ιδιωτική ζωή του παιδιού τους τώρα και στο μέλλον» καταλήγει η Clark.

Περισσότερες πληροφορίες


 

Πηγή : http://www.sciencedaily.com/
 University of Michigan Health System.
University of Michigan Health System. «‘Sharenting’ trends: Do parents share too much about their kids on social media?.» 
Φωτογραφία : 
What parents think of others’ «sharenting.»
Credit: C.S. Mott Children’s Hospital National Poll on Children’s Health

 

Μοιραστείτε το