μωρά θηλασμός παιδί γονείς

Απεικονίσεις δείχνουν μεγαλύτερη εγκεφαλική ανάπτυξη σε μωρά που θηλάζουν.

Τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν σημάδια γρήγορης εγκεφαλικής ανάπτυξης, συγκεκριμένα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη γλώσσα, τη συναισθηματική λειτουργία και την αντίληψη.

Ερευνητές χρησιμοποίησαν εξειδικευμένες απεικονίσεις μαγνητικού συντονισμού (μαγνητικές τομογραφίες) φιλικές προς τα βρέφη, προκειμένου να δουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε ένα δείγμα παιδιών κάτω των 4 ετών. Μέχρι την ηλικία των 2 ετών τα μωρά που είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 3 μήνες τουλάχιστον είχαν  αυξημένη ανάπτυξη σε σχέση με τα παιδιά που είχαν τραφεί με ξένο γάλα ή με έναν συνδυασμό θηλασμού και ξένου γάλακτος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει ότι ο θηλασμός ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη των μωρών. Συμπεριφοριστικές μελέτες είχαν ήδη συνδέσει τον θηλασμό με καλύτερες γνωστικές επιδόσεις σε εφήβους και ενήλικες.

Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη απεικονιστική μελέτη  που είχε ως στόχο να ανιχνεύσει  στους εγκεφάλους πολύ μικρών και υγιών παιδιών διαφορές που συνδέονται με τον θηλασμό, είπε ο  Sean Deoni, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής στο Brown University.

«Θέλαμε να δούμε πόσο νωρίς προκύπτουν αυτές οι αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δείξαμε  ότι συμβαίνουν πάρα πολύ νωρίς».

Ο Deoni  και οι συνάδελφοί του, για την μελέτη που δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό NeuroImage, χρησιμοποίησαν μαγνητικούς τομογράφους χωρίς ήχο οι οποίοι απεικονίζουν τον εγκέφαλο των μωρών καθώς κοιμούνται.

Η τεχνική της απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού παρατηρεί την μικροδομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, του ιστού που περιέχει μακριές νευρικές ίνες και βοηθάει τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα, η τεχνική ψάχνει ποσότητες μυελίνης, της λιπώδους ουσίας που  καλύπτει τις νευρικές ίνες και επιταχύνει τα ηλεκτρικά σήματα που  κινούνται στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν 133 μωρά ηλικιών 10 μηνών ως 4 ετών. Όλα τα μωρά γεννήθηκαν στην ώρα τους και προέρχονταν από οικογένειες με παρόμοια κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Τα μωρά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες : αυτά των οποίων οι μητέρες  θήλαζαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τρεις μήνες, αυτά που οι μητέρες τους τα τάιζαν με ξένο γάλα αλλά και τα θήλαζαν και αυτά που τρέφονταν με ξένο γάλα μόνο.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα μεγαλύτερα παιδιά με τα μικρότερα για να  διαπιστώσουν τις καμπύλες ανάπτυξης της λευκής ουσίας σε κάθε ομάδα.

Η ομάδα παιδιών που θήλασε αποκλειστικά είχε την ταχύτερη ανάπτυξη λευκής ουσίας, με την αύξηση λευκής ουσίας σε όγκο να γίνεται σημαντική στην ηλικία των 2 ετών. Η ομάδα που τρεφόταν και με τους δύο τρόπους (θηλασμό και ξένο γάλα) παρουσίασε μεγαλύτερη ανάπτυξη από αυτή που τρεφόταν αποκλειστικά με υποκατάστατο γάλατος, αλλά, μικρότερη από την ομάδα που τρεφόταν με θηλασμό αποκλειστικά

«Βρίσκουμε ότι η διαφορά (στην ανάπτυξη της λευκής ουσίας) είναι της τάξης του 20-30 %, συγκρίνοντας τα παιδιά που θηλάζουν με αυτά που δε θηλάζουν» λέει ο Deoni. «Είναι εκπληκτικό ότι υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο μικρή ηλικία».

Οι ερευνητές, μετά, υποστήριξαν τα απεικονιστικά δεδομένα τους με μια σειρά βασικών γνωστικών τεστ που έκαναν στα μεγαλύτερα παιδιά. Αυτά τα τεστ βρήκαν ανεπτυγμένη γλωσσική ικανότητα, οπτική αντίληψη και  ανεπτυγμένο κινητικό έλεγχο στην ομάδα των παιδιών που είχαν θηλάσει.

Η έρευνα παρακολούθησε, επίσης, τα αποτελέσματα της διάρκειας του θηλασμού. Οι ερευνητές συνέκριναν βρέφη που θήλασαν για περισσότερο από έναν χρόνο με αυτά που θήλασαν για λιγότερο από έναν χρόνο και βρήκαν σημαντικά αυξημένη εγκεφαλική ανάπτυξη σε αυτά που θήλασαν περισσότερο -ειδικά σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κινητική λειτουργία.

«Όπως φαίνεται και από όλες τις άλλες έρευνες αλλά και από τη δική μας, ο θηλασμός είναι απολύτως ωφέλιμος» καταλήγει ο Deoni.

 Πηγή : http://news.brown.edu/articles/
Brown University
Φωτογραφία : Stillen-by-U.S.-Fotografie-on-Flickr

Μοιραστείτε το