Εγκυμοσύνη και κάπνισμα : Δέκα μύθοι και αλήθειες

Πώς συνδέονται κάπνισμα και εγκυμοσύνη; Όσες φορές και να το πούμε δεν είναι αρκετές. Κάπνισμα και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί

Δέκα φράσεις που ακούγονται συχνά για το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης :

 

Το κάπνισμα δεν έχει κάποια αρνητική επίδραση στην υγεία μου. Έμεινα έγκυος χωρίς δυσκολία.

 

ΛΑΘΟΣ: Ακόμα και αν δεν είχατε πρόβλημα την πρώτη φορά οι πιθανότητες να ξαναμείνετε έγκυος είναι λιγότερες από αυτές μιας γυναίκας που δεν καπνίζει. Οι πιθανότητές σας θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα μόλις διακόψετε το κάπνισμα. Εξ’ άλλου θα αποφύγετε όλες τις άλλες βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην ζωή σας.

 

Στην προηγούμενη εγκυμοσύνη κάπνιζα και το μωρό ήταν υγιές. Άρα και αυτό το μωρό θα είναι υγιές

 

ΛΑΘΟΣ: Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική. Αν καπνίζατε και γέννησατε ένα υγιές μωρό στο παρελθόν, τίποτα δεν σας εγγυάται ότι σε επόμενη εγκυμοσύνη  το μωρό σας θα είναι, επίσης, υγιές.

 

 Δεν υπάρχει πρόβλημα αν γεννήσω ένα μικρό μωρό 

ΛΑΘΟΣ : Οι έγκυες που καπνίζουν, κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα, πριν το έμβρυο αναπτυχθεί πλήρως. Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες να γεννηθεί ένα πρόωρο ή μικρότερο μωρό. Τα πρόωρα μωρά είναι πιθανό να έχουν λιγότερο βάρος από το φυσιολογικό και άλλα προβλήματα υγείας. Τα έμβρυα των μητέρων που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αναπτύσσονται με μειωμένο ρυθμό στην μήτρα. Τα πρόωρα γεννημένα μωρά και αυτά που έχουν μειωμένο βάρος, υποφέρουν από προβλήματα υγείας στην βρεφική, την παιδική ακόμα και την ενήλικη ζωή τους. Επίσης, τα πρόωρα γεννημένα παιδιά έχουν, συχνά, προβλήματα στο σχολείο.

 

Είμαι τριών μηνών έγκυος. Δεν έχει νόημα να το κόψω τώρα. Η ζημιά έγινε

 

ΛΑΘΟΣ: Δεν είναι ποτέ αργά να κόψετε το κάπνισμα. Υπάρχουν οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Η διακοπή του καπνίσματος βοηθά το μωρό σας να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί σωστά στην μήτρα, αυξάνει την πιθανότητα να έχετε μια καλή εγκυμοσύνη και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό

 

Το κάπνισμα με χαλαρώνει και αυτό είναι καλό για εμένα και το μωρό μου

 

ΛΑΘΟΣ : Μπορεί να αισθάνεστε χαλαρή όταν καπνίζετε, αλλά, η επίδραση στο σώμα σας είναι εντελώς αντίθετη. Το κάπνισμα επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς σας και αυξάνει την πίεσή σας. Κάθε ρουφηξιά καπνού ανεβάζει τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και μειώνει το διαθέσιμο οξυγόνο στο αίμα σας και στο αίμα του μωρού σας

 

Η διακοπή του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη είναι πολύ αγχογόνος  για το μωρό μου

 

ΛΑΘΟΣ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η διακοπή του καπνίσματος είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να  κάνετε για εσάς και για την υγεία του μωρού σας – πριν και μετά την γέννησή του.

 

Το να καπνίζω λιγότερα τσιγάρα στην εγκυμοσύνη είναι αρκετό

 

ΛΑΘΟΣ: Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα καπνίσματος. Ακόμα και με λίγα τσιγάρα την ημέρα βλαβερές χημικές ουσίες θα εισέλθουν στον οργανισμό του εμβρύου. Διακόψτε σε όποιο στάδιο της εγκυμοσύνης κι αν είστε για να εξαλειφθούν οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία του  μωρού σας.

 

Αν σταματήσω να καπνίζω θα παχύνω

 

ΛΑΘΟΣ: Πολλές γυναίκες φοβούνται μήπως πάρουν κάποια κιλά μετά την διακοπή του καπνίσματος. Η αύξηση του βάρους σας όμως είναι ούτως ή άλλως δείγμα μιας υγιούς εγκυμοσύνης και δεν θα έπρεπε να σας απασχολεί. Αυξήστε τις ημερήσιες θερμίδες στην διατροφή σας ώστε εσείς και το έμβρυο σας να λαμβάνετε την ενέργεια, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε. Συμβουλευτείτε ένα ειδικό για το πόση αύξηση βάρους θεωρείται υγιής για εσάς και το μωρό.

 

Ο μόνος τρόπος να κόψω το κάπνισμα είναι να το κόψω “μαχαίρι”

 

ΛΑΘΟΣ: Η απότομη διακοπή του καπνίσματος χωρίς μεταβατική περίοδο δεν είναι η μόνη επιλογή που έχετε για να σταματήσετε και να παραμείνετε μακριά από το κάπνισμα. Υπάρχουν οι επιλογές των υποκατάστατων νικοτίνης και των άλλων φαρμακευτικών μεθόδων, της συμπεριφοριστικής θεραπείας, των ιατρείων διακοπής καπνίσματος που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, των κοινοτήτων υποστήριξης και άλλων. Προσοχή όμως! Πολλά φάρμακα έχουν παρενέργειες και αντενδείξεις. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να επιλέξετε την σωστή μέθοδο διακοπής καπνίσματος.

 

Καπνίζω και άρα δεν μπορώ να θηλάζω το μωρό μου

 

ΛΑΘΟΣ: Η Ακαδημία Παιδιατρικής των ΗΠΑ ενθαρρύνει τις μητέρες να θηλάζουν ακόμα και αν δεν έχουν καταφέρει να διακόψουν το κάπνισμα. Το μητρικό γάλα προσφέρει πολλά στο μωρό, όπως τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του. Όσο πιο γρήγορα κόψετε το τσιγάρο τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν αυτό συμβεί στο τέλος της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό και πάλι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη στην υγεία σας και στην υγεία του παιδιού σας.

Όσο πιο γρήγορα μια γυναίκα διακόψει το κάπνισμα τόσο το καλύτερο. Ακόμα και αν η διακοπή συμβεί στην διάρκεια της εγκυμοσύνης  θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Συμβουλευτείτε τον μαιευτήρα ή τον γυναικολόγο σας για τις μεθόδους και τις επιλογές διακοπής του καπνίσματος. 


 Η Ένωση Νοσοκόμων και Μαιευτήρων εξέδωσε τα παραπάνω στοιχεία με την υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών των Η.Π.Α.

Φωτογραφία : smoking mother by giZi0 on DeviantArt

Μοιραστείτε το