Εγκυμοσύνη και κάπνισμα

Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη

 

Αν η υγεία σας δεν μετράει για εσάς τόσο, ώστε να κόψετε το κάπνισμα, η προστασία της υγείας του μωρού σας θα πρέπει να σας αναγκάσει να διακόψετε αμέσως.

 

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη είναι ο νούμερο ένα παράγοντας αρνητικής κατάληξης της κύησης. Οι επιπλοκές είναι συνήθως ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση του μωρού με μικρότερο βάρος από το κανονικό,  και ο θάνατος του εμβρύου πριν την γέννηση.

Κατά μία έννοια είναι προτιμότερο να έχετε μια σοβαρή πάθηση όπως διαβήτη ή υψηλή πίεση παρά να συνδυάζετε κάπνισμα και εγκυμοσύνη. Οι άλλες ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με αγωγή, τίποτα όμως δεν μπορεί να προστατεύσει το έμβρυο από τις αρνητικές επιδράσεις του καπνού.

 

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο να καπνίζετε κατά την εγκυμοσύνη;

 

Ο καπνός περιέχει 4000 χημικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς όπως το κυάνιο, ο μόλυβδος και 60 καρκινογόνα συστατικά. Αυτό το τοξικό μείγμα περνάει στο αίμα σας και από εκεί στον οργανισμό του μωρού σας.

 

Καμία από τις 4000 ουσίες δεν είναι φυσικά καλές για το μωρό σας αλλά δύο από αυτές – η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα – είναι ιδιαιτέρως βλαβερές. Οι ουσίες αυτές προκαλούν σχεδόν όλες τις επιπλοκές στην κύηση που συνδέονται με το κάπνισμα. Οι πιο σοβαρές από αυτές( εμβρυϊκός θάνατος, πρόωρος τοκετός και χαμηλό βάρος γέννησης) είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της νικοτίνης και του μονοξειδίου του άνθρακα με σκοπό την μείωση της παροχής οξυγόνου στο έμβρυό σας.

 

Η νικοτίνη στενεύει σιγά σιγά τα αιμοφόρα αγγεία του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στον ομφάλιο λώρο. Και ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα έπρεπε να μεταφέρουν οξυγόνο, μεταφέρουν στην θέση τους μονοξείδιο του άνθρακα. Είναι σαν κάποιος να βάζει το μωρό σας να αναπνεύσει από ένα καλαμάκι, που δεν χωράει καν όσο οξυγόνο θα έπρεπε.

 

Πως το κάπνισμα επηρεάζει εμένα και το μωρό μου στην εγκυμοσύνη;

 

Η έλλειψη οξυγόνου έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία και στην ανάπτυξη τόσο την δική σας όσο και του παιδιού σας. Κατά μέσο όρο, το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη διπλασιάζει τις πιθανότητες για εμβρυικό θάνατο, για πρόωρο τοκετό και για να γεννηθεί το παιδί σας ελαφρύτερο από 2,5 κιλά.

 

Κάθε τσιγάρο που καπνίζετε, αυξάνει τα προβλήματα της εγκυμοσύνης. Λίγα τσιγάρα την ημέρα είναι πιο ασφαλή από ένα πακέτο αλλά δυστυχώς, όχι τόσο όσο θα νομίζατε. Το σώμα του καπνιστή είναι πιο ευαίσθητο στις πρώτες δόσεις νικοτίνης κάθε μέρας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα, φράζουν σημαντικά τα αιμοφόρα αγγεία. Δεν υπάρχει light κάπνισμα για εσάς και το μωρό σας.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, καρδιακά νοσήματα και άλλες σοβαρές βλάβες στην υγεία. Επιπλέον αν καπνίζουμε στην εγκυμοσύνη οι κίνδυνοι αυξάνονται

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα σημαίνει :

 

 • Δυσκολία για ένα ζευγάρι να επιτύχει την εγκυμοσύνη. Το κάπνισμα συνδέεται και με την αντρική στειρότητα. Διαβάστε σχετικά εδώ
 • Αυξημένος κίνδυνος εμβρυακού θανάτου
 • Αυξημένος κίνδυνος αποβολής
 • Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα το έμβρυο να γεννηθεί πρόωρα ή με μειωμένο σωματικό βάρος. Το μωρό θα χρειαστεί φροντίδα στο νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν πιθανότητες ακόμα και να χάσει την ζωή του.
 • Μειωμένο επίπεδο παροχής οξυγόνου σε εσάς και στο μωρό σας καθώς αναπτύσσεται
 • Αύξηση των παλμών της καρδιάς του εμβρύου.
 • Κίνδυνος εμφάνισης συγγενών παραμορφώσεων όπως λαγόχειλο και λυκόστομα (σχιστίες χείλους και υπερώας ).
 • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων στο παιδί σας.
 • Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον πλακούντα – την πηγή τροφής και οξυγόνου για το μωρό σας κατά την εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα ο πλακούντας μπορεί να αποκολληθεί από την μήτρα πολύ νωρίς και να προκληθεί επικίνδυνη αιμορραγία.
 • Το κάπνισμα πριν και μετά την εγκυμοσύνη είναι παράγοντας κινδύνου εμφάνισης Συνδρόμου Αιφνίδιου Παιδικού Θανάτου (SIDS).

 

Βάρος και μέγεθος

 

Κατά μέσο όρο, κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων κατά την εγκυμοσύνη θα μειώσει το βάρος του νεογέννητου μωρού σας κατά 250 γραμμάρια. Κάπνισμα δύο πακέτων καθ’ όλη την εγκυμοσύνη θα μειώσει το βάρος του μισό κιλό ή παραπάνω. Η διακοπή της φυσιολογικής ανάπτυξης κατά την κύηση θα έχει συνέπειες για το παιδί που θα κρατήσουν για μια ζωή.

 

Σώμα και πνεύμονες

Τα πιο μικρά μωρά έχουν συνήθως λιγότερο ανεπτυγμένα σώματα. Οι πνεύμονες μπορεί να μην είναι ικανοί να λειτουργήσουν μόνοι τους, κάτι που σημαίνει ότι η αναπνοή του νεογέννητου θα πρέπει να υποστηριχθεί μηχανικά.

Τα μωρά αυτά, όταν θα μπορέσουν να αναπνεύσουν μόνα τους (ακόμα και αν μπορούσαν αμέσως μετά την γέννα) θα έχουν επιπλέον αναπνευστικές δυσκολίες και άλλα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την νικοτίνη. Συγκεκριμένα τα βρέφη, των οποίων οι μητέρες συνδύαζαν εγκυμοσύνη και κάπνισμα, εμφανίζουν συχνά άσθμα, ενώ έχουν διπλό ως και τριπλό κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου SIDS.

 

Καρδιά

 

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που κάπνιζαν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα.

 

Σε μια μελέτη του που δημοσίευσε το 2011 το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Η.Π.Α,  βρέθηκε ότι η πιθανότητα των παραπάνω παιδιών να εμφανίσουν συγγενή καρδιακά νοσήματα είναι 20% ως 70% μεγαλύτερη από των παιδιών, των οποίων η μητέρα δεν κάπνιζε στην εγκυμοσύνη. Πιο αναλυτικά, παρουσιάστηκαν εμπόδια στο σύστημα που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες ( απόφραξη οδού εκροής της δεξιάς κοιλίας) και τρύπες στο τοίχωμα που χωρίζει τους δύο άνω θαλάμους της καρδιάς (μεσοκολπικές διαφραγματικές διαταραχές).

 

 

Λειτουργία του εγκεφάλου.

Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει εφ’ όρου ζωής συνέπειες για τον εγκέφαλο του μωρού σας. Τα παιδιά των καπνιστών συχνά εμφανίζουν μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς και σχετικά χαμηλό IQ

 

Πως επηρεάζει εσάς και το βρέφος σας το παθητικό κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

 

Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή τόσο του καπνού που εκπνέουν οι καπνιστές όσο και του καπνού από ένα τσιγάρο που σβήνει. Η έρευνα έχει δείξει μάλιστα ότι ο καπνός που βγαίνει από το τσιγάρο ή το πούρο λίγο πριν σβήσουν περιέχει περισσότερες βλαβερές ουσίες από τον καπνό που εισπνέει ο καπνιστής.

 

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο παθητικού καπνίσματος. Οποιαδήποτε έκθεση στον καπνό βλάπτει εσάς και το παιδί σας. Η έγκυες που είναι τακτικά εκτεθειμένες σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποβάλουν, να γεννήσουν πρόωρα ή να υποφέρουν από εξωμήτρια κύηση και άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Τα μωρά που εκτίθενται σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος μπορεί να εμφανίσουν συχνές ωτίτιδες και κρίσεις άσθματος ενώ κινδυνεύουν περισσότερο από τα άλλα μωρά να πεθάνουν από το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (SIDS).

 

Όσο δύσκολο και αν είναι να προστατευτείτε τελείως από τον καπνό, μπορείτε τουλάχιστον να διαμορφώσετε ένα κατάλληλο προσωπικό περιβάλλον για εσάς και το παιδί σας με εύκολα βήματα όπως:

 

 • Απαγορεύστε το κάπνισμα στο σπίτι και στο αυτοκίνητό σας.
 • Ζητήστε από τους ανθρώπους να μην καπνίζουν κοντά σε εσάς ή το παιδί σας.
 • Επιλέξτε εστιατόρια και μέρη διασκέδασης με χώρους μη καπνιστών.
 • Μάθετε στα παιδιά σας να αποφεύγουν τον καπνό των άλλων.
 • Αποφύγετε – αν μπορείτε -τελείως τον καπνό όταν το παιδί σας έχει αναπνευστικά προβλήματα, αν έχετε καρδιακές παθήσεις ή όταν είστε έγκυος. Η ζημιά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη.
 • Ενημερωθείτε για το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα από τον γιατρό σας

 

Τι μπορείτε να κάνετε

 

Πίσω από όλα αυτά τα θλιβερά στατιστικά κρύβεται για εσάς μια ευκαιρία. Θα κάνετε ένα ανεκτίμητο δώρο στο παιδί σας αν κόψετε το κάπνισμα.

Αν το καταφέρετε πριν την εγκυμοσύνη ακόμα καλύτερα. Θα μπορέσετε να συλλάβετε πιο εύκολα αφού το κάπνισμα μειώνει ως και 40% τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος. Επιπλέον δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε το στερητικό σύνδρομο σε μια φάση της ζωή σας που θα έπρεπε να σας απασχολούν άλλα πράγματα, όπως το να τρώτε καλά, να ασκείστε και να προετοιμάζεστε για την γέννηση του μωρού.

 

Φυσικά δεν είναι δυνατόν να κάνουν όλοι έναν τέτοιο προγραμματισμό. Ακόμα και αν καπνίζατε όταν μάθατε ότι είστε έγκυος, δεν είναι αργά.  Κόψτε το αμέσως και θα ωφελήσετε σε τεράστιο βαθμό την υγεία του εμβρύου σας.

Μια έρευνα του 2009 διαπίστωσε ότι οι μητέρες που διέκοψαν το κάπνισμα μέχρι και το πρώτο τρίμηνο είχαν σχεδόν την ίδια πιθανότητα να γεννήσουν στην ώρα τους ένα υγιές μωρό με τις μη- καπνίστριες μητέρες. Υπήρχαν οφέλη και από την διακοπή του καπνίσματος στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά όχι τόσο σημαντικά.

Το έμβρυο αρχίζει να παίρνει βάρος και ύψος μετά τις βδομάδες 14 ως 16. Αν καπνίζετε ακόμα, η ανάπτυξή του εμβρύου θα καθυστερήσει. Ωστόσο, αμέσως μόλις το κόψετε, το μωρό σας θα αρχίσει να παίρνει την ποσότητα οξυγόνο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Ενώ γνωρίζετε τις συνέπειες του καπνίσματος, δεν είναι πάντα εύκολο να το σταματήσετε. Η εξάρτηση από την νικοτίνη πολλές φορές υπερνικά τις καλές προθέσεις. Γι αυτό δεν χρειάζεται να προσπαθήσετε μόνες σας. Μιλήστε στον γιατρό σας, θα σας προτείνει τις κατάλληλες μεθόδους. Ζητήστε από τον σύντροφο και τους ανθρώπους σας να σας στηρίξουν στην προσπάθεια αυτή. Μπορείτε να βασιστείτε στους άλλους. Εξ’ άλλου κάποιος βασίζεται σε εσάς.

 

Διαβάστε ακόμη :

Εγκυμοσύνη και κάπνισμα. Δέκα μύθοι

Πηγές : http://www.babycenter.com/0_how-smoking-during-pregnancy-affects-you-and-your-baby_1405720.bc?showAll=true
 
http://www.webmd.com/baby/smoking-during-pregnancy
 
http://www.cdc.gov/reproductivehealth/tobaccousepregnancy/
Φωτογραφία : 5-meses-by-José-Manuel-Ríos-Valiente-on-flickr

Μοιραστείτε το