Τα ζαχαρούχα γάλατα συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

Μια νέα μελέτη φανερώνει για πρώτη φορά την σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος εμπλουτισμένου με πρόσθετα γλυκαντικά μέσα και στον διαβήτη τύπου 2. Οι προσπάθειες αποφυγής ζαχαρούχων ποτών και ροφημάτων καλό θα είναι να περιλαμβάνουν και την αποφυγή milkshakes, σοκολατούχου γάλακτος και παρόμοιων ροφημάτων, αναφέρουν οι μελετητές.

«Η ιατρική έρευνα ως τώρα θεωρούσε ως ζαχαρούχα ποτά τα αναψυκτικά, την κόκα κόλα, τα φρουτοποτά (π.χ. βυσσινάδα συσκευασμένη ) και τους  έτοιμους χυμούς. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων γαλάκτων σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη» αναφέρει η καθηγήτρια Nita Forouhi από το πανεπιστήμιο ιατρικής του Cambridge στην Αγγλία.

 

Επιπλέον υπολογίστηκε ότι μια αύξηση μόλις 5% στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας ενός ατόμου από ζαχαρούχα ποτά, αυξάνει κατά 18% την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αν κάποιος αντικαταστήσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών με νερό, τσάι ή σκέτο καφέ θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μεταξύ 14% και 25%.

 

Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν σημαντικές αποδείξεις για τον επιβαρυντικό ρόλο της ζάχαρης στην διατροφή. Η καθηγήτρια Nita Forouhi καταλήγει ότι το ιατρικό προσωπικό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι υπόλοιποι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να συμβουλεύσουν την μείωση  ή την αποφυγή πρόσληψης ενέργειας από ποτά και ροφήματα  με πρόσθετη ζάχαρη και την αντικατάστασή τους με πιο υγιεινές επιλογές όπως το νερό και το τσάι.

 

Η πρώτη μελέτη που αξιοποίησε εβδομαδιαία αναλυτικά διατροφικά ημερολόγια

Οι μελετητές αξιολόγησαν την κατανάλωση ποτών 25639 ενήλικων κατοίκων της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς διαβήτη. Η έρευνα είναι η πρώτη αυτού του είδους που αξιολόγησε με τόσο λεπτομερή τρόπο τις διατροφικές συνήθειες.

«Χρησιμοποιήθηκαν εβδομαδιαία ημερολόγια, όπου οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τι έπιναν και τι έτρωγαν με ιδιαίτερη έμφαση στο είδος, την ποσότητα και την συχνότητα. Οι συμμετέχοντες σημείωναν επίσης πότε προσέθεταν ζάχαρη στο ρόφημά τους. Αυτό μας επέτρεψε για πρώτη φορά να εντοπίσουμε την διαφορετική επίδραση της κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού με ή χωρίς ζάχαρη» σημείωσε η Forouhi.

 

Μετά από 10,8 χρόνια και 847 περιστατικά βρέθηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 αυξάνει κατά :

 

  • 21% με την κατανάλωση αναψυκτικών
  • 22% με την κατανάλωση ζαχαρούχων γαλάκτων
  • 22% με την κατανάλωση ποτών που περιέχουν χημικά γλυκαντικά μέσα

 

ενώ αντίθετα :

 

  • -2% με την κατανάλωση τσαγιού ή καφέ με ζάχαρη
  • 1% με την κατανάλωση χυμών

 

Όταν συνυπολογίστηκαν οι δείκτες παχυσαρκίας (περιφέρεια μέσης και δείκτης μάζας σώματος) φάνηκε ότι ο κίνδυνος από τα αναψυκτικά και από τα προϊόντα γάλακτος με ζάχαρη είναι ακόμη μεγαλύτερος ενώ η σύνδεση ανάμεσα στον διαβήτη και τα ποτά με χημικά γλυκαντικά μέσα μειώθηκε στο 6%.


Πηγή : http://www.medscape.com/viewarticle/844017
Φωτογραφία: Strawberry-milkshake-for-the-girls-by-Sami-Keinänen-on-Flickr

 

Μοιραστείτε το