Η εμφάνιση κατάθλιψης στον πατέρα μπορεί να προκαλέσει άγχος στο μικρό παιδί

Η εμφάνιση κατάθλιψης στον πατέρα – όπως και στη μητέρα- μπορεί να οδηγήσει το παιδί σε υιοθέτηση αρνητικών συμπεριφορών (να λέει ψέμματα, να χτυπάει άλλους, να έχει άγχος και θλίψη) κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης περιόδου για την ανάπτυξη, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Northwestern Medicine

Αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που δείχνουν ότι η  επίπτωση της κατάθλιψης του πατέρα από τη βρεφική ως την πρώτη παιδική ηλικία είναι ίδια με της μητέρας.

Οι προηγούμενες έρευνες έχουν εστιάσει περισσότερο στις μητέρες με μεταγεννητική κατάθλιψη και έχουν βρει ότι τα συμπτώματά τους μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά των παιδιών τους κατά τη διάρκεια των πρώτων, καθοριστικών για την ανάπτυξη, χρόνων.

«Τα συναισθήματα των πατέρων επηρεάζουν τα παιδιά τους» είπε o Sheehan Fisher, βασικός συγγραφέας της έρευνας. «Οι νέοι πατέρες θα έπρεπε να εξετάζονται και να θεραπεύονται για μεταγεννητική κατάθλιψη, ακριβώς όπως οι μητέρες».

O Sheehan είναι καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Northwestern University Feinberg School of Medicine και ψυχολόγος στο  Northwestern Memorial Hospital. Διενήργησε αυτή την έρευνα όσο ήταν ερευνητής στο πανεπιστήμιο της Iowa.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Couple and Family Psychology: Research and Practice.

«Οι μητέρες και οι πατέρες που έχουν κατάθλιψη δεν έρχονται συχνά σε οπτική επαφή με το παιδί τους και δε χαμογελούν τόσο όσο οι γονείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Όσο λιγότερο δεμένοι είναι οι γονείς με το παιδί τους τόσο μεγαλύτερη  είναι η πιθανότητα να έχει το παιδί πρόβλημα στη δημιουργία στενών σχέσεων και στην ανάπτυξη υγιών συναισθημάτων»υποστηρίζει ο  Sheehan.

«Η κατάθλιψη επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εκφράζουν τα συναισθήματά τους και μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά τους».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πατέρες κινδυνεύουν περισσότερο  να εμφανίσουν κατάθλιψη αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους. Αυτή η έρευνα ανακάλυψε ότι η διάθεση του πατέρα μετά τη γέννηση του παιδιού είναι σημαντική για την πορεία της κατάθλιψής του 3 χρόνια μετά καθώς και για την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του παιδιού του στα πρώτα χρόνια της ζωής του.

«Η έγκαιρη παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας για όποιον από τους δύο γονείς εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης. Αν ανιχνεύσουμε και αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη από την αρχή δε θα υπάρξει συνέχεια στα συμπτώματα και τα παιδιά δε θα επηρεαστούν από έναν καταθλιπτικό γονιό»  λέει ο Sheehan.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από περίπου 200 ζευγάρια με τρίχρονα παιδιά. Τα ίδια ζευγάρια είχαν συμμετάσχει σε μια προηγούμενη μελέτη για την κατάθλιψη την περίοδο της γέννησης του παιδιού τους.

Τα ερωτηματολόγια που δόθηκαν στους συμμετέχοντες συγκέντρωσαν πληροφορίες σε σχέση με τη γονεϊκή κατάθλιψη, τη σχέση του ζευγαριού και τις συμπεριφορές του παιδιού είτε τις εσωτερικευμένες ( θλίψη,άγχος, νευρικότητα) είτε τις εξωτερικευμένες (φωνές, χτύπημα, ψέμματα). Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από το κάθε μέλος του ζεύγους χωριστά.

Βασικά σημεία της έρευνας :

  • Τα επίπεδα μητρικής και πατρικής κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων ζωής ενός παιδιού συνδέονται με εσωτερικευμένες ή εξωτερικευμένες αρνητικές συμπεριφορές του παιδιού.
  • Οι γονείς που ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης  αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού τους παρουσίασαν τα ίδια συμπτώματα τρία χρόνια αργότερα.
  • Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι η γονεϊκή κατάθλιψη την περίοδο μετά τη γέννηση αποτελεί σημείο εκκίνησης για πιθανή εμφάνιση κατάθλιψης μελλοντικά.
  • Οι τσακωμοί ανάμεσα στους γονείς δεν συμβάλλουν τόσο σε άσχημες συμπεριφορές του παιδιού όσο η  παρουσία κατάθλιψης σε έναν από τους δύο

 

Πηγή :

http://neurosciencenews.com/
Northwestern University press release
 Απόσπασμα από  “Longitudinal Contribution of Maternal and Paternal Depression to Toddler Behaviors: Interparental Conflict and Later Depression as Mediators.” by Fisher, Sheehan D.; Brock, Rebecca L.; O’Hara, Michael W.; Kopelman, Robin; and Stuart, Scott in Couple and Family Psychology: Research and Practice.. Published online March 2 2015 doi:10.1037/cfp0000037

Μοιραστείτε το