Η ιδιοσυγκρασία των μικρών παιδιών μπορεί να επηρεαστεί από διάφορα βακτήρια του εντέρου

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ohio μελέτησαν τα μικρόβια του γαστρεντερικού συστήματος παιδιών 18 ως 27 μηνών και βρήκαν ότι το πλήθος και η ποικιλία κάποιων συγκεκριμένων βακτηρίων επηρεάζει την συμπεριφορά τους – ιδίως μάλιστα των αγοριών. Η παραπάνω σχέση παραμένει σταθερή ακόμα και αν ληφθούν υπ’ όψη όλοι οι άλλοι γνωστοί παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα των βρεφών – όπως ο θηλασμός, η διατροφή και η μέθοδος τοκετού.

Οι συγγραφείς της μελέτης δεν αναζητούσαν τρόπο να αλλάξουν την συμπεριφορά των «τρομερών δίχρονων» αλλά νέες γνώσεις για το πώς και πού ξεκινούν οι χρόνιες παθήσεις όπως το άσθμα, η παχυσαρκία, οι αλλεργίες και η γαστρίτιδα.

«Υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι τα εντερικά βακτήρια αλληλεπιδρούν με τις ορμόνες του στρες – τις ορμόνες που συνδέονται μεταξύ άλλων με την παχυσαρκία και το άσθμα», είπε η Lisa Christian, PhD, ιατρική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Ohio. «Η ιδιοσυγκρασία ενός μικρού παιδιού μας δίνει μια καλή ιδέα για το πώς αντιδρά στο στρες. Αυτή η πληροφορία σε συνδυασμό με την ανάλυση του μικροβιώματός του μπορεί τελικά να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε κάποιες χρόνιες παθήσεις».

Η Christian και ο πανεπιστημιακός μικροβιολόγος Michael Bailey, PhD μελέτησαν δείγματα κοπράνων από αγόρια και κορίτσια και διαπίστωσαν πως όσα παιδιά είχαν περισσότερα και διαφορετικά είδη βακτηριδίων εμφάνιζαν πιο συχνά θετική διάθεση, περιέργεια, κοινωνικότητα και αυθορμητισμό. Ειδικά για τα αγόρια, οι δύο ερευνητές αναφέρουν ότι οι εξωστρεφείς προσωπικότητες συνδέονται με την πληθώρα βακτηρίων από συγκεκριμένες οικογένειες (Rikenellaceae και Ruminococcaceae) και γένη (Dialister και Parabacteroides).

Υπάρχει σίγουρα επικοινωνία ανάμεσα στα βακτήρια και στον εγκέφαλο αν και δεν ξέρουμε ποιος ξεκίνησε αυτήν την επικοινωνία. Ίσως οι ορμόνες του στρες επιδρούν λιγότερο στους μικροοργανισμούς των πιο εξωστρεφών παιδιών. Ίσως πάλι κάποια βακτήρια μετριάζουν την επίδραση των ορμονών όταν το παιδί αντιμετωπίζει κάτι καινούργιο. Μπορεί βέβαια, να είναι και ο συνδυασμός αυτών των δύο , είπε η Dr. Bailey.

Σε γενικές γραμμές, η σύνδεση ανάμεσα στην ιδιοσυγκρασία και στο μικροβίιωμα των κοριτσιών είναι λιγότερο προφανής από ό,τι στα αγόρια. Ωστόσο, τα κορίτσια των οποίων η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από αυτοσυγκράτηση, διάθεση για αγκαλιές και προσοχή είχαν μικρότερη ποικιλία βακτηρίων, ενώ τα κορίτσια με περίσσια του βακτηρίου Rikenellaceae βίωναν περισσότερο φόβο από τα κορίτσια με ισορροπημένο μικροβίωμα.

Για να ταυτοποιήσουν την σχέση μεταξύ βακτηρίων και ιδιοσυγκρασίας, οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να αξιολογήσουν 18 διαφορετικά στοιχεία του χαρακτήρα των παιδιών τους. (three composite scales of emotional reactivity: Negative Affect, Surgency/Extraversion and Effortful Control). Οι επιστήμονες συνέκριναν τα αποτελέσματα από τα τεστ προσωπικότητας με την ποιότητα της διατροφής, τους γενετικούς τύπους και την ποικιλία βακτηρίων που βρέθηκαν στα κόπρανα των παιδιών.

Κατά μέσο όρο η γαστρεντερική οδός περιέχει 400-500 διαφορετικά είδη βακτηριδίων. Η πρόοδος στις μεθόδους  ανάλυσης του DNA έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να ταυτοποιήσουν τα βακτήρια των κοπράνων, το είδος και την συγκέντρωσή τους. Έτσι έχουν αποκτήσει μια πολύ πιο ακριβή εικόνα της μικροβιακής μας κοινότητας.

«Στο παρελθόν, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είχαν μια ακριβή αναπαράσταση του τι συμβαίνει στο έντερο όταν εξέταζαν στο εργαστήριο καλλιέργειες από δείγματα βακτηρίων. Τώρα πια ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα τα κυρίαρχα βακτήρια που βρήκαμε στην μελέτη μας έχουν ήδη συνδεθεί είτε με αλλαγές στην συμπεριφορά είτε με αλλαγές στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είμαστε σίγουρα στον σωστό δρόμο», σημείωσε η Dr. Bailey

Όπως έχει συμβεί και σε άλλες μελέτες, οι ερευνητές διαχώρισαν τα αποτελέσματα ανά φύλο για να αναλύσουν την ιδιοσυγκρασία. Συνολικά, βρέθηκαν μικρές διαφορές στην ποσότητα και στα είδη των εντερικών μικροβίων ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι στην εγκυμοσύνη, κατά την διάρκεια της γέννας και μέχρι την ηλικία των δύο ετών, οι αλλαγές στο μικροβίωμα των εντέρων είναι εντονότατες. Τα μωρά παίρνουν βακτήρια από την μητέρα κατά τον τοκετό και μέσω του θηλασμού. Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική θα έχουν διαφορετικά βακτήρια  από αυτά που γεννήθηκαν με φυσικό τοκετό.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν στην συγκεκριμένη  έρευνα επίδραση της μεθόδου τοκετού, της διατροφής ή της διάρκειας του θηλασμού στην σύνθεση των βακτηρίων. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι δεν εξέτασαν σε βάθος τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Κατέγραψαν το πότε ξεκίνησαν να τρώνε τροφές, τι είδη με ποια συχνότητα.

«Η σύνδεση ανάμεσα στην ιδιοσυγκρασία και στο μικροβίωμα, δεν φάνηκε – από την συγκεκριμένη μελέτη – να οφείλεται σε διαφορές στην διατροφή των παιδιών. Ωστόσο η επίδραση της διατροφής είναι πιθανό να φανερωθεί με μια πιο αναλυτική εξέταση. Είναι σίγουρα πιθανότερο ότι το είδος και η ποσότητα του φαγητού που τα παιδιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά επιλέγουν να τρώνε, επηρεάζει το μικροβίωμά τους», αναφέρεται στην έρευνα .

Οι δύο επικεφαλής της μελέτης τονίζουν ακόμα ότι οι γονείς δεν θα έπρεπε να προσπαθούν να αλλάξουν το μικροβίωμα των παιδιών τους. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι ποιος είναι ο πιο υγιεινός συνδυασμός, και πως μπορεί αυτός να επηρεάσει την ανάπτυξη.

«Τα βακτήρια στο πεπτικό μου σύστημα είναι διαφορετικά από τα δικά σας – αν και είμαστε απόλυτα υγιείς. Το τέλειο μικροβίωμα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο», είπε η Dr. Bailey.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ohio συνεχίζουν να εξετάζουν τους τρόπους που το μικροβίωμα επηρεάζει την υγεία και την συμπεριφορά. Πρόσφατα δημοσίευσαν αποδείξεις για την διαφορά στο μικροβίωμα μεταξύ βρεφών από υπέρβαρες μητέρες και βρεφών από μητέρες φυσιολογικού βάρους. Στο μέλλον θα ερευνήσουν αν οι διαφορές αυτές προδιαθέτουν για εμφάνιση παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία.


 

Πηγή http://www.sciencedaily.com
Φωτογραφία : uBiome – Microbiome Sequencing Gut Bacteria by Tony Webster on Flickr

 

Μοιραστείτε το