μουσικοθεραπεία παιδί γονείς

Η Μουσικοθεραπεία μπορεί να φέρει πιο κοντά τα μέλη δυσλειτουργικών οικογενειών.

Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία γονέα -παιδιού και  να μειώσει τα επίπεδα άγχους σε οικογένειες με ζητήματα συναισθηματικής παραμέλησης, σύμφωνα με μια έρευνα από τη Δανία.

«Η μουσικοθεραπεία μπορεί να παράσχει στα στα παιδιά που έχουν βιώσει συναισθηματική αμέλεια, μια ευκαιρία να ακουστούν και να έχουν ανταπόκριση μέσα σε ένα ασφαλές, διασκεδαστικό και μη απειλητικό πλαίσιο» είπε η  Kate Williams, μουσικοθεραπεύτρια και λέκτορας στο Queensland University of Technology της Αυστραλίας, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στη έρευνα.

Η μουσικοθεραπεία, γενικά, εμπλέκει τον  θεραπευτή ή την θεραπεύτρια, τον γονέα και το παιδί  σε μια διαδικασία κατά την οποία παίζουν μαζί  μουσικά όργανα, ακούνε μουσική, συζητάνε για αυτήν ή παίζουν μουσικά παιχνίδια.

Η  Stine Jacobsen, που διενήργησε τη νέα μελέτη, είπε στο Reuters Health ότι η ομάδα της χρησιμοποίησε διαδραστικά παιχνίδια στα οποία οι γονείς και τα παιδιά εναλλάσσονταν πότε καθοδηγώντας και πότε ακολουθώντας ο ένας τον άλλο και ο θεραπευτής παρείχε «ένα μουσικό πλαίσιο ώστε η οικογένεια να προσπαθήσει να έρθει κοντά με μη λεκτικό τρόπο, μέσω της μουσικής».

Η Jacobsen, η οποία είναι επικεφαλής του προγράμματος μουσικοθεραπείας στο Aalborg University και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν ως δείγμα 18 οικογένειες με παιδιά από 5 ως 12 ετών από ένα κέντρο οικογενειακής μέριμνας που λειτουργεί ως εναλλακτική στο να απομακρυνθούν τα παιδιά από τους γονείς τους.

Όλες οι οικογένειες παρουσίαζαν σημάδια συναισθηματικής αμέλειας καθώς και κοινωνικής δυσλειτουργικότητας και καθυστερημένης συναισθηματικής ανάπτυξης.

Εννιά ζεύγη γονέα -παιδιού έλαβαν το σύνηθες θεραπευτικό πρόγραμμα του κέντρου ενώ τα υπόλοιπα εννιά έλαβαν 6-10 συνεδρίες μουσικοθεραπείας. Οι μουσικοθεραπευτές παρατήρησαν την αλληλεπίδραση γονιών -παιδιών και οι γονείς απάντησαν σε ερωτηματολόγια για το άγχος τους και τη σχέση με το παιδί τους πριν τη θεραπεία και ξανά μετά από 4 μήνες.

Μετά τις συνεδρίες, οι γονείς που ενεπλάκησαν στη μουσικοθεραπευτική διαδικασία βρήκαν πιο εύκολο να μιλήσουν, να κατανοήσουν και να επικοινωνήσουν με μη λεκτικό τρόπο με τα παιδιά τους σε σχέση με τους γονείς που δεν έκαναν μουσικοθεραπεία.

Ανέφεραν, επίσης, ότι ήταν λιγότερο αγχωμένοι σε σχέση με τις διαθέσεις των παιδιών τους και αισθάνονταν ότι τα καταλάβαιναν καλύτερα, σε σχέση με τους γονείς της ομάδας που έλαβε τη στάνταρ θεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές στο Journal of Music Therapy.

Και οι δύο ομάδες γονιών αύξησαν τις θετικές τους συναισθηματικές απαντήσεις προς τα παιδιά και μείωσαν τις αρνητικές και παρουσίασαν βελτίωση στο γονεϊκό στρες και στο στρες γενικότερα. Αυτό υποδεικνύει ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να μην είναι πιο αποτελεσματική από την εκάστοτε άλλη ψυχοθεραπεία, αλλά, σαφώς, δεν είναι λιγότερο αποτελεσματική.

«Η μουσικοθεραπεία με έναν/μια  εκπαιδευμένο/η  θεραπευτή/τρια προσφέρει στους γονείς τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ανταπόκρισης στα παιδιά τους και να τις εξασκήσουν με έναν πραγματικό τρόπο» λέει η Williams.

Η ομάδα της Jacobsen  λέει ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι προκαταρκτικά και πρέπει να επανεξεταστούν σε μεγαλύτερο δείγμα.

Η Jacobsen διευκρίνισε ότι «δεν απαιτούνται μουσικά προσόντα προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος στη μουσικοθεραπευτική διαδικασία» και ότι «η μέθοδος είναι πιο σημαντική από το προϊόν».

Οι οικογένειες μπορούν να αποκομίσουν κάποια οφέλη χωρίς να παρακολουθήσουν συνεδρίες μουσικοθεραπείας, λέει η Williams. Οι εμπειρίες που μοιράζονται οι γονείς με τα παιδιά τους, όπως το να ακούνε μουσική μαζί, να χορεύουν και να τραγουδάνε, είναι βοηθητικές για την ανάπτυξη του παιδιού και αποτελούν σημαντικά γονεϊκά προσόντα.

Η Jacobsen συνιστά να ξεκινήσουμε το μουσικό μας δεσμό με τα παιδιά μας νωρίς. «Το να τραγουδάτε με ή στο μωρό  ή το παιδί σας είναι μια δραστηριότητα που ισχυροποιεί τον δεσμό σας και προκύπτει τελείως αυθόρμητα και φυσικά σε κάποιες οικογένειες. Όσο νωρίτερα ξεκινάτε να αλληλεπιδράτε με το παιδί σας μη λεκτικά τόσο μεγαλύτερο όφελος θα νιώσετε και θα δείτε.»

Από την MADELINE KENNEDY
Πηγή : http://www.reuters.com/
 bit.ly/1wTeDSj Journal of Music Therapy, Winter 2014.

 

 

 

 

Μοιραστείτε το