Η συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής όσο η σωματική.

Μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η συναισθηματική και η σωματική κακοποίηση είναι εξίσου επιζήμιες για την ψυχική υγεία και τη συμπεριφορά των παιδιών.

Αν και οι γιατροί και οι γονείς πιστεύουν συχνά ότι η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση αποτελούν πιο επώδυνες εμπειρίες από την συναισθηματική κακοποίηση η έρευνα βρήκε ότι ανεξάρτητα από το είδος της κακοποίησης τα παιδιά υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα, όπως αναφέρεται στο περιοδικό JAMA Psychiatry.

«Τα κακοποιημένα παιδιά παρουσίασαν όλα τα είδη προβλημάτων, από άγχος και κατάθλιψη μέχρι επιθετικότητα» είπε ο συγγραφέας της έρευνας, David Vachon, από το πανεπιστήμιο McGill του  Montreal.

Η ομάδα του εξεπλάγη, είπε, από το γεγονός ότι «διαφορετικά είδη κακοποίησης είχαν παρόμοιες επιπτώσεις. Τα σωματικά ή ψυχολογικά κακοποιημένα παιδιά παρουσίαζαν κοινά προβλήματα.»

Προκειμένου να συγκρίνουν τις επιπτώσεις των διαφορετικών μορφών παιδικής κακοποίησης στην ψυχική υγεία, ο Vachon και οι συνεργάτες του μελέτησαν σχεδόν 2300 παιδιά που πήγαν σε μια θερινή κατασκήνωση για παιδιά οικογενειών χαμηλού εισοδήματος ανάμεσα στο  1986 και το  2012.

Περίπου 1200 παιδιά- ελαφρώς περισσότερα από τα μισά-είχαν βιώσει κακοποίηση.

Οι κατασκηνωτές και οι κατασκηνώτριες μοιράστηκαν σε ομάδες παρόμοιας ηλικίας με περίπου τα μισά παιδιά κάθε ομάδας να έχουν ιστορικό κακοποίησης. Τα παιδιά δε γνώριζαν ποια από τα άλλα παιδιά της ομάδας είχαν υποστεί κακοποίηση.

Σύμβουλοι και άλλοι κατασκηνωτές αξιολόγησαν τη συμπεριφορά κάθε παιδιού κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης και κάθε παιδί συμπλήρωσε μια αυτοαξιολόγηση.

Συνολικά, τα παιδιά με ιστορικό κακοποίησης και παραμέλησης είχαν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, παραίτησης, άγχους και νευρώσεων σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Αυτή η διαφορά παρουσιάστηκε σε κάθε είδος κακοποίησης (παραμέληση, συναισθηματική, σεξουαλική και συναισθηματική κακοποίηση).

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια για αγόρια και κορίτσια διαφορετικών εθνικοτήτων.

Οι ψυχολογικές και συμπεριφορικές επιπτώσεις της κακοποίησης μπορεί να είναι παρόμοιες γιατί και η σωματική και η συναισθηματική κακοποίηση-είτε συμβαίνουν στην οικογένεια είτε μεταξύ συνομηλίκων-μπορούν να έχουν κοινά στοιχεία, είπε ο the Dr. William Copeland, ερευνητής ψυχιατρικής στο Duke University του Durham, North Carolina.

«Αυτή η μελέτη θα συντελέσει στο να διορθωθεί ένα σφάλμα και μια προκατάληψη σε σχέση με τις διαφορές ανάμεσα στις αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας» είπε ο Copeland.

«Υποστηρίζει ότι είτε μιλάμε για την πρόληψη, είτε για τη διάγνωση είτε για την αντιμετώπιση, οι αντιλήψεις μας για την παιδική κακομεταχείριση πρέπει να είναι ευρύτερες και πιο ολιστικές από ό,τι μέχρι σήμερα»  πρόσθεσε ο Copeland.

“Δεν υπάρχουν ιεραρχήσεις όταν πρόκειται για την παιδική κακοποίηση.”

Πηγή : http://www.reuters.com/

bit.ly/1PCjLIs JAMA Psychiatry, online October 14, 2015.

Φωτογραφία : Unfair by Runar Pedersen Holkestad on Flickr

 

 

Μοιραστείτε το