θηλασμός

Θηλασμός και IQ

Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ο θηλασμός αυξάνει το IQ του βρέφους σας

 

Ο  θηλασμός αποδεδειγμένα αυξάνει το IQ του παιδιού σας.  Μια νέα μελέτη από την Βοστόνη  που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό AMA Journal of Pediatrics, επισημαίνει ότι όσο περισσότερο θηλάζει το παιδί  τόσο υψηλότερο θα είναι το IQ του. Αυτή η συσχέτιση αποδείχτηκε ακόμα και αφού ελέγχθηκαν μεταβλητές όπως η ευφυία της μητέρας, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο.

Ένας χρόνος θηλασμού προσφέρει στο παιδί επιπλέον 4 βαθμούς IQ στην ηλικία των 7 ετών.

Μία έρευνα εξέτασε 1.300 μητέρες οι οποίες θήλαζαν για διαφορετικό χρονικό διάστημα, από 6 μήνες έως ένα έτος. Τα αποτελέσματα ήταν σαφή.

  • Όταν συνέκριναν τα  παιδιά που θήλασαν στην ηλικία των τριών ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον μήνα που ένα παιδί είχε θηλάσει, το παιδί εμφάνιζε ένα πέμπτο του βαθμού υψηλότερο IQ σε λεκτικό και μη λεκτικό επίπεδο.
  • Όταν συνέκριναν τα  ίδια παιδιά στην ηλικία των επτά ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λεκτική βαθμολογία του τεστ αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο του βαθμού για κάθε μήνα που τα παιδιά είχαν θηλάσει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά  7 ετών που είχαν θηλάσει για έναν χρόνο είχαν επιπλέον 4 βαθμούς IQ σε σχέση με αυτά που δεν είχαν θηλάσει.

Δείτε τα αποτελέσματα εδώ : http://www.nlm.nih.gov

 Αυστραλιανή έρευνα βρήκε παρόμοια αποτελέσματα στην ηλικία των δέκα ετών

Μια μελέτη από την Αυστραλία παρακολούθησε  2.900 γυναίκες και μελέτησε τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους για 10 χρόνια. Τα αποτελέσματα των τεστ ήταν κατά μέσο όρο υψηλότερα στα παιδιά που είχαν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες. Ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως η μητρική νοημοσύνη και το οικογενειακό εισόδημα, η γραμμική αναλογία έδειχνε πάντα ότι τα παιδιά που είχαν θηλάσει είχαν μάθει περισσότερα και μπορούσαν να  διατηρήσουν τις γνώσεις στην μνήμη τους περισσότερο από τα άλλα, ιδιαιτέρως, δε, τα αγόρια.

Οι επικριτές πιστεύουν ότι εκτός από τον θηλασμό και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τα αποτελέσματα

Ορισμένοι επικριτές πιστεύουν ότι ο θηλασμός δεν είναι τόσο ευεργετικός όσο δείχνουν οι μελέτες αυτές. Αναφέρουν ότι και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το IQ του παιδιού. Ωστόσο, σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του 1999,  οι επικριτές αυτοί αποδείχθηκε ότι έκαναν λάθος, όταν συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα από παιδιά που θήλαζαν και από παιδιά που τρέφονταν με βρεφικό γάλα. Με χρήση στατιστικών μοντέλων σταθερών και τυχαίων επιδράσεων, οι επιστήμονες υπολόγισαν την κατά μέσο όρο επίδραση των άλλων παραγόντων στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων των παιδιών.

Χωρίς να λάβουμε υπόψη άλλες μεταβλητές τα παιδιά που θήλαζαν είχαν πλεονέκτημα 5.32 βαθμών κατά μέσο όρο σε σχέση με αυτά που ανατράφηκαν με βρεφικό γάλα σε σκόνη.

Ακόμα και με την παρουσία των μεταβλητών (κοινωνικοοικονομικό επίπεδο των γονέων, νοημοσύνη της μητέρας κτλ) υπήρχε  πάλι ένα πλεονέκτημα των παιδιών που θήλαζαν, της τάξης των 3,16 βαθμών IQ κατά μέσο όρο.

Αυτά τα πλεονεκτήματα στο IQ ήταν σταθερά καθ’ όλη την παιδική ηλικία. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι  για τα βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης προκύπτει ακόμη μεγαλύτερο όφελος από μία μακρά περίοδο  θηλασμού από ό, τι για τα μωρά με κανονικό βάρος γέννησης.

Ακόμη και μετά την εφαρμογή των διαφόρων  μεταβλητών όπως απαιτούσαν οι επικριτές, η διαφορά του δείκτη IQ  κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς όφελος των παιδιών που θηλάζουν.

Η σημασία του να δώσουμε στα βρέφη το πρωτόγαλα μέσω του θηλασμού

Οι ερευνητές από όλες τις μελέτες δεν μπορούν να εντοπίσουν γιατί ο θηλασμός είναι τόσο ευεργετικός για την ενίσχυση της γνωστικής ικανότητας των παιδιών. Ένας παράγοντας που μπορεί να ληφθεί υπόψη είναι η σημασία του να προσφέρει μια μητέρα το πρωτόγαλα μέσω του θηλασμού.

Το πρωτόγαλα είναι ουσιαστικά ένα απόλυτα φυσικό και ασφαλές εμβόλιο. Είναι ένα ειδικό παχύ και κολλώδες γάλα, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος. Είναι γεμάτο από τα αντισώματα και τα ζωντανά κύτταρα που χτίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Για την πρώτη εβδομάδα μετά τη γέννηση, συνιστάται στις μητέρες να θηλάζουν τα νεογέννητα τους 8-12 φορές το 24ωρο. Το πρωτόγαλα, εύκολο στην πέψη, είναι η ατμομηχανή της διατροφής και παρέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, τα καλύτερα πρώτα γεύματα για ένα νεογέννητο. Όσο σημαντικός είναι ο ρόλος του πλακούντα στην πρόσληψη των αντισωμάτων G (IgG), τόσο σημαντικό είναι και το μητρικό γάλα στη διαβίβαση της ανοσοσφαιρίνης Α (IgA). Το πρωτόγαλα, ακόμα, σφραγίζει το γαστρεντερικό σωλήνα των μωρών με ένα προστατευτικό στρώμα που εμποδίζει τη διείσδυση των τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος.

Το πρωτόγαλα παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στο να αποτρέπει τις τοξίνες από το να εισέλθουν στο αίμα του αναπτυσσόμενου βρέφους. Αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο  αφού οι τοξίνες θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο επιβλαβείς αν διαπερνούσαν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η γνωστική ικανότητα και η πνευματική υγεία του παιδιού μπορεί να βασιστεί σε μια σωστή εντερική λειτουργία, η οποία εξασφαλίζεται με την πρόσληψη του πρωτογάλατος στα πρώτα στάδια του θηλασμού.


Πηγή :www.naturalnews.com
Πηγές για τη συγγραφή του άρθρου :
http://www.forbes.com
http://www.healthychildren.org
http://www.theguardian.com
http://pediatrics.aappublications.org
http://ajcn.nutrition.org
Φωτογραφία : Piknikas-by-Aurimas-Mikalauskas-on-Flickr.jpg

Μοιραστείτε το