Μην αναγκάζετε ποτέ το παιδί σας να αγκαλιάσει κάποιον και 5 άλλοι τρόποι που βοηθούν στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Είναι Ιούλιος και το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά. Τα παιδιά έχουν τελειώσει με την σχολική καθημερινότητα και τώρα εστιάζουν σε αυτό που είναι σημαντικό : να διασκεδάσουν

Πάνε κατασκήνωση, παίζουν video games, και παίζουν έξω μέχρι αργά.

Όμως, το καλοκαίρι δεν σχετίζεται μόνο με τον καιρό. Τα παιδιά απολαμβάνουν τις ελευθερίες που προσφέρει το καλοκαίρι. Χωρίς την διαρκή παρακολούθηση από τους δασκάλους τους τα παιδιά αλληλεπιδρούν ελεύθερα, δοκιμάζουν νέα όρια, κι έχουν τη δυνατότητα να είναι πολύ περισσότερο αυτάρκη, αυτόνομα και δημιουργικά στον ελεύθερο χρόνο τους. Όταν δεν παραπονιούνται ότι βαριούνται, φυσικά.

Αυτή η ελευθερία φέρνει και δυσκολίες. Κανείς μας δε θέλει να σκεφτεί την παιδική σεξουαλική κακοποίηση όταν θα θέλαμε να εστιάζουμε στα μπάνια και τα παγωτά. Δυστυχώς, όμως, όταν το παιδί είναι έξω στον κόσμο μπορεί να έρθει σε επαφή με ανθρώπους και καταστάσεις στις οποίες δεν έχουμε έλεγχο.

Αν οπλίσετε και προετοιμάσετε το παιδί σας με πραγματικά εργαλεία, αυτοεκτίμηση και ικανότητα λήψης αποφάσεων το παιδί σας θα κάνει περισσότερα από το να διασκεδάζει. Το παιδί σας θα ωριμάσει και θα αναπτυχθεί. Μέχρι να έρθει το φθινόπωρο το παιδί σας θα επιστρέψει πιο ώριμο και σίγουρο για τον εαυτό του στο σχολείο. Εδώ σας παραθέτουμε 5 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαύσει ένα ασφαλέστερο καλοκαίρι:

1) Μάθετε στο παιδί σας να έχει σαφή σωματικά όρια

Μην αναγκάζετε τα πολύ μικρά παιδιά να αγκαλιάζουν και να φιλάνε τους ενήλικες. Πείτε στα παιδιά σας ότι έχουν τον έλεγχο του σώματός τους και ότι πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο σώμα τους και στο σώμα και τον προσωπικό χώρο των άλλων. Για τα μεγαλύτερα παιδιά δώστε έμφαση στην ιδέα ότι κανείς δεν επιτρέπεται να τα αγγίζει πουθενά αν δεν το επιθυμούν. Πείτε τους ότι το «όχι σημαίνει όχι» όταν πρόκειται για πάλη, αγγίγματα, αγκαλιές κ.ο.κ. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παρακολουθήσουν μαθήματα αυτοάμυνας. Πείτε τους ότι σε κανέναν δεν επιτρέπεται να κοιτάξει, αγγίξει ή φωτογραφίσει τα γεννητικά του όργανα.

2) Δείξτε στα παιδιά σας τη σημασία που έχει να ακολουθούν το ένστικτό τους.

Το καλοκαίρι είναι γεμάτο νέες γνωριμίες, καταστάσεις, καινούργιους τόπους, εκδηλώσεις- πολλά από αυτά τα νέα στοιχεία δε θα είναι οικεία στο παιδί σας. Ευτυχώς, το παιδί σας έχει ένα ειδικό όπλο: το ένστικτο. Μιλήστε στο παιδί σας για τα αυθόρμητα συναισθήματά του. Συζητήστε μαζί του για τις φορές που εσείς ή αυτό δεν ακολουθήσατε αυτό το ένστικτο και καταλήξατε σε προβλήματα. Δείξτε στο παιδί σας ότι όταν νιώθει ότι κάτι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, τότε  πιθανότατα δεν είναι.

3) Εξηγήστε τους κανόνες του να κοιμάται σε ένα άλλο σπίτι ή στην κατασκήνωση.

Τώρα που το παιδί σας έχει πιο ισχυρά σωματικά όρια και γνωρίζει πώς να χρησιμοποιεί το ένστικτό του μιλήστε του για το πώς είναι καλό να φέρεται όταν κοιμάται σε ένα άλλο σπίτι ή στην κατασκήνωση. Επιβεβαιώστε ότι το παιδί σας γνωρίζει  ότι δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ πίσω από μια κλειστή πόρτα με έναν ενήλικα. Δώστε έμφαση στο ότι ένας ενήλικας δε θα έπρεπε ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει ένα μυστικό- ειδικά αν κάποιος έχει πληγωθεί-χτυπήσει-πονέσει ή όταν υπάρχει κακοποίηση. Πείτε στο παιδί σας ότι είναι απολύτως αποδεκτό να αναφέρει ύποπτες ή κακές συμπεριφορές, ακόμα και αν κάποιος τα απειλεί. Πείτε του ότι είναι σωστό και ασφαλές να σας λέει οτιδήποτε ακόμα και αν το ίδιο έχει κάνει κάτι λάθος.

4) Ενισχύστε το παιδί σας απέναντι σε όσους εκφοβίζουν

Τα περισσότερα παιδιά θα υποστούν κάποιο είδος εκφοβισμού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το καλοκαίρι δεν αποτελεί εξαίρεση. Πείτε στο παιδί σας ότι είναι λογικό να αντισταθεί σε όσους επιτίθενται αν είναι μπροστά ή βιώσει ένα επεισόδιο εκφοβισμού. Δείξτε του ότι είναι ασφαλές να αναφέρει ένα τέτοιο περιστατικό. Δημιουργήστε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να προλάβετε τον διαδικτυακό εκφοβισμό έχοντας όλες τις συσκευές πρόσβασης στο internet στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού. Δείξτε του τι θα πει ασφαλής περιήγηση στο διαδίκτυο και παρακολουθείτε τη χρήση που κάνει το παιδί σας. Μη διστάσετε να παρέμβετε αν δείτε κάποια  ακραία επιθετική συμπεριφορά στην παραλία ή την παιδική χαρά. Μην ανέχεστε και μην παραβλέπετε επιθετικές και εκφοβιστικές συμπεριφορές από την πλευρά του παιδιού σας. Αν το παιδί σας πέσει θύμα εκφοβισμού σε κάποια κατασκήνωση ή σε κάποια ομαδική δραστηριότητα να το αναφέρετε και να απαιτήσετε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

5) Να επικοινωνείτε!

Το πιο σημαντικό όπλο για την ασφάλεια του παιδιού σας είναι η ανοιχτή επικοινωνία σας μαζί του. Να ενθαρρύνετε την ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση. Να κάνετε ερωτήσεις που απαιτούν κάτι περισσότερο από μια μονολεκτική απάντηση. Να απαντάτε όσο πιο ειλικρινά γίνεται. Ο χρόνος σας είναι το πιο σπουδαίο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί σας και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να παρεμποδίσετε και να προλάβετε την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

 

Η   Joelle Casteix είναι συγγραφέας του βιβλίου The Well-Armored Child: A Parents Guide to Preventing Sexual Abuse, που θα είναι διαθέσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2015.
Πηγή : http://www.mothering.com/articles/never-force-a-child-to-hug-someone-and-5-other-ways-to-help-prevent-sexual-abuse/#sthash.ZjFY1k4z.dpuf
Η   Joelle Casteix , πρώην δημοσιογράφος, εκπαιδευτικός και ειδική στις δημόσιες σχέσεις είχε προσωπική εμπειρία ως θύμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί και αφιέρωσε την καριέρα της στο να εκθέτει την κακοποίηση, να συμβουλεύει όσους και όσες έχουν επιβιώσει από σεξουαλικά εγκλήματα εις βάρος τους και να ενημερώνει γονείς και εκπαιδευτικούς για τις στρατηγικές παρεμπόδισης της κακοποίησης.
Έχει κάνει παρουσιάσεις  σε όλον τον κόσμο. Είναι τακτική ομιλήτρια του εθνικού δικτύου για τα θύματα εγκλημάτων, του Ινστιτούτου για τη βία, την κακοποίηση και το τραύμα και του Δικτύου  των ανθρώπων που επέζησαν από κακοποίηση από ιερείς.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.WellArmoredChild.com,
Facebook.
Φωτογραφία : A kid’s Sunday morning at the Beach!! by Sudanshu Goyal on Flickr

 

Μοιραστείτε το