Οι γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση έχουν αμφιβολίες για το αν μπορούν να γίνουν καλές μητέρες

Οι μητέρες που υπέστησαν κακοποίηση ως παιδιά μπορεί να μην έχουν αυτοπεποίθηση ως προς τις γονεϊκές τους δεξιότητες και μπορεί και αυτές με τη σειρά τους να κακοποιήσουν τα παιδιά τους.

Τα προγράμματα παρέμβασης για τις μητέρες σε κίνδυνο θα έπρεπε να κάνουν κάτι περισσότερο από το να διδάσκουν γονεϊκές δεξιότητες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να τονώνουν την αυτοπεποίθηση της μητέρας εκτός των άλλων.

«Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση έχουν συχνά χαμηλή αυτοεκτίμηση» λέει η Louisa Michl, μια διδακτορική φοιτήτρια στο τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Rochester.

«Και όταν γίνονται ενήλικες κάποιες από αυτές τις μαμάδες γίνονται υπερβολικά επικριτικές απέναντι στην ικανότητά τους να είναι αποτελεσματικές στον τρόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά τους.»

«Η έρευνα μας έχει δείξει ότι αυτό το είδος αμφιβολίας για τον εαυτό τους συνδέεται με συμπεριφορές όπως : να φωνάζουν, να χτυπάνε και να έχουν αρνητικές γονεϊκές συμπεριφορές συνολικά.»

Οι μητέρες της έρευνας οι οποίες βίωσαν περισσότερα είδη κακοποίησης ως παιδιά- σεξουαλική κακοποίηση, σωματική ή συναισθηματική παραμέληση- παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αυτοκριτικής και περισσότερες αμφιβολίες  για την ικανότητά τους να είναι επαρκείς και αποτελεσματικές ως γονείς.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Child Maltreatment  περιλάμβανε μητέρες που παρουσίαζαν κατάθλιψη και άλλες που δεν παρουσίαζαν.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η έντονη αυτοκριτική οδηγεί σε χαμηλότερη εμπιστοσύνη στις γονεϊκές ικανότητες σε μητέρες που έχουν παλαιότερα υποστεί κακοποίηση και αυτό ισχύει και στις μητέρες που είχαν κατάθλιψη και σε αυτές που δεν είχαν» λέει η Michl.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αυτοπεποίθηση μιας μητέρας συνδέεται στενά με την κινητoποίησή της  να χρησιμοποιεί θετικές στρατηγικές ανατροφής του παιδιού της. «Όταν μια μαμά έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να χρησιμοποιεί θετικές στρατηγικές όταν βρίσκεται υπό συνθήκες άγχους, τότε είναι πιθανότερο να είναι αποτελεσματική ως γονέας» λέει η Michl.

Όλες οι μητέρες που συμμετείχαν στην έρευνα προέρχονταν από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. «Για τις οικογένειες που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας, το καθημερινό άγχος συσσωρεύεται και η γονεϊκότητα—η οποία αποτελεί πρόκληση για τον καθένα—μπορεί να γίνει αφόρητα πιεστική.»

«Όλες οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη γονεϊκότητα είναι διδακτικές. Διδάσκουν γονεϊκές δεξιότητες: «αν το παιδί σας κλαίει κάντε αυτό, να ταΐζετε το παιδί σας έτσι κ.ο.κ” Ωραία είναι όλα αυτά, οι μητέρες μπορούν να τα μάθουν.»

«Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν βρίσκονται σε συνθήκες άγχους; Τι κάνουν; Αν δεν έχουν την αυτοπεποίθηση, την πίστη ότι μπορούν να φερθούν σωστά και να κάνουν πράξη όλα όσα έχουν μάθει, τότε μπορεί να παλινδρομήσουν στην παιδική τους ηλικία και στην κακοποίηση που είχαν υποστεί τότε.»

«Υπάρχει μια θετική πλευρά, οι απόψεις για τη μητρική αποτελεσματικότητα αλλάζουν», λέει η Michl.

«Αν μια μητέρα που είχε υποστεί κακοποίηση ως παιδί μπορεί να διατηρήσει ισχυρή πίστη στην επάρκειά της ως μητέρας , τότε μπορεί να βοηθήσει να σπάσει τον κύκλο της κακοποίησης και να προστατεύσει τα παιδιά της από το είδος εμπειριών που εκείνη γνώρισε. Εδώ έχει φτάσει η έρευνά μας μέχρι στιγμής.»

«Η ελπίδα μας είναι  οι δημόσιες υπηρεσίες στήριξης να εστιάσουν στην ψυχική υγεία της μητέρας και στο πώς οι απόψεις που έχει για τον εαυτό της εμποδίζουν την πίστη της ότι μπορεί να γίνει καλή ως γονέας. Το να διασφαλίσουμε ότι οι μητέρες αποκτούν σημαντικές γονεϊκές δεξιότητες είναι σημαντικό. Αλλά, μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτές τις μητέρες με έναν πιο ολιστικό τρόπο—να τους παρέχουμε τα δεδομένα, αλλά και να τις βοηθάμε να πιστέψουν στον εαυτό τους.”

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στήριξε αυτή την έρευνα

Πηγή : http://www.futurity.org/

University of Rochester

rightOriginal Study

Φωτογραφία : Can you feel the love? by Heidi on Flickr

 

Μοιραστείτε το