έμβρυο 4 εβδομάδων

Οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης

Εβδομάδες 1-4

Πρώτη εβδομάδα

Το ωάριο συναντά το σπερματοζωάριο και προκύπτει η γονιμοποίηση. Τη στιγμή που το σπερματοζωάριο διαπερνά το ωάριο, γίνεται η γονιμοποίηση, συνήθως στις σάλπιγγες. Κατά τη γονιμοποίηση καθορίζεται το φύλο του παιδιού  (κάποια σπερματοζωάρια παράγουν αρσενικά, άλλα θηλυκά). Από την αρχή, το γονιμοποιημένο ωάριο περιέχει τους γενετικούς κώδικες : εικοσιτρία χρωμοσώματα από τη μητέρα και εικοσιτρία από τον πατέρα. Κάποιες φορές δύο ωάρια γονιμοποιούνται από δύο σπερματοζωάρια καταλήγοντας σε διζυγωτικά δίδυμα. Πιο σπάνια, ένα ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο και μετά χωρίζεται στα δύο με αποτέλεσμα να προκύψουν  μονοζυγωτικά δίδυμα.

Δεύτερη εβδομάδα

Εμφύτευση Από την έβδομη μέρα το έμβρυο μοιάζει με ένα μικροσκοπικό  βατόμουρο και εμφυτεύεται  στη μήτρα. Καθώς το έμβρυο εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, μπορεί να εμφανιστούν κάποιες σταγόνες αίματος ή λεκέδες. Αυτός ο σχηματισμός ονομάζεται βλαστοκύστη και οργανώνεται σε ομάδες εκατοντάδων κυττάρων. Κάποια από αυτά τα κύτταρα εγκαθίστανται στο ενδομήτριο, άλλα σε συστάδες και κοιλότητες. Η μήτρα αποκρινόμενη στην ύπαρξη ενός εμβρύου, ξεκινά να σχηματίζει έναν πρώτο πλακούντα που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά  από το αίμα της μητέρας στο αναπτυσσόμενο έμβρυο και διευκολύνει την απομάκρυνση των αποβλήτων του. Καθώς αναπτύσσεται ο πλακούντας αρχίζει να παράγει  την ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη, μια ορμόνη που συντηρεί το ενδομήτριο και προάγει την ανάπτυξή του διατηρώντας τα επίπεδα οιστρογόνων και την προγεστερόνη σε υψηλά επίπεδα. Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη εμφανίζεται στο αίμα της μητέρας καθώς ο πλακούντας αναπτύσσεται. Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας το τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να ανιχνεύσει την ορμόνη στα ούρα της μητέρας.

Τρίτη εβδομάδα

Οι ορμόνες αυξάνονται καθώς το έμβρυο και ο πλακούντας μεγαλώνουν. Την τρίτη εβδομάδα η περίοδός σας αργεί και υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών πιθανότατα σας κάνουν να αισθάνεστε έγκυος. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ειδοποιούν τις ωοθήκες να μην παράγουν ωάρια ξανά και οι ωοθήκες μέσω ορμονικών μηνυμάτων ειδοποιούν  την υπόφυση να μην κινητοποιήσει την έμμηνο ρύση. Μέσα σε τρεις εβδομάδες αυτό που ξεκίνησε ως ένα κύτταρο μεταμορφώθηκε σε εκατομμύρια κύτταρα τα οποία τώρα αρχίζουν να διαχωρίζονται σε τρία είδη κυττάρων: αυτά που θα αποτελέσουν το νευρικό σύστημα, το δέρμα και τα μαλλιά, αυτά που θα δημιουργήσουν το  γαστρεντερικό σύστημα και αυτά που θα σχηματίσουν το κυκλοφορικό, το ουρογεννητικό και το μυοσκελετικό σύστημα. Στο τέλος της εβδομάδας  μια υποτυπώδης καρδιά αρχίζει να λειτουργεί. Τώρα  μόλις  ξεκινάτε  να αισθάνεστε έγκυος και ήδη το μωρό έχει αρχίσει να μορφοποιείται.

Τέταρτη εβδομάδα

Το μωρό σχηματίζεται. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το μωρό μεγαλώνει και φτάνει στο μέγεθος και στο σχήμα ενός κυρτού σπόρου ρυζιού. Εμφανίζεται ένας ομφάλιος λώρος που έχει τρία διακριτά αιμοφόρα αγγεία. Στην εξωτερική πλευρά του μικροσκοπικού σώματος του εμβρύου κομμάτια ιστών ενώνονται για να σχηματίσουν τη ραχοκοκαλιά. Μικροσκοπικά μέλη που αργότερα θα σχηματίσουν τα πόδια και τα χέρια εμφανίζονται μέσα από το σώμα. Η καρδιά που έχει σχήμα μπάλας  χωρίζεται σε κοιλίες και διοχετεύει αίμα στις ήδη σχηματισμένες κύριες αρτηρίες. Ο ειδικευμένος υπερηχητικός εξοπλισμός μπορεί να ανιχνεύσει τον καρδιακό ρυθμό. Πολύ μικρές κοιλότητες εμφανίζονται στο κεφάλι του εμβρύου και  σημαδεύουν τα σημεία όπου θα σχηματιστούν τα μάτια και τα αυτιά. Οι λοβοί του εγκεφάλου του εμβρύου και μια πρωτόγονη σπονδυλική στήλη κάνουν την εμφάνισή τους. Εμφανίζονται αρχές μελλοντικών οργάνων όπως η τραχεία, ο οισοφάγος, το στομάχι, το στόμα, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη και ο θυρεοειδής αδένας. Το εκπληκτικό είναι ότι τη στιγμή που οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες κάνουν τον πρώτο τους προγεννητικό έλεγχο, το μεγαλύτερο μέρος των βασικών οργάνων των παιδιών τους είναι ήδη υπό διαμόρφωση .


Πηγή: www.askdrsears.com
Φωτογραφία : Lennart Nilsson

Μοιραστείτε το