Ο θηλασμός μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης παιδικής λευχαιμίας!

Τα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον 6 μήνες έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα βρέφη έχουν 19% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με αυτά που θήλασαν για μικρότερη περίοδο ή καθόλου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν μετά την ανασκόπηση 18 διαφορετικών ερευνών οι οποίες επιλέχτηκαν μετά από αναζήτηση σχετικών άρθρων που είχαν δημοσιευτεί ανάμεσα στον Ιανουάριο του 1960 και τον Δεκέμβριο του 2014.

Μια χωριστή ανάλυση 15 ερευνών απέδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης  παιδικής λευχαιμίας είναι 11%  λιγότερος  στα παιδιά που έχουν θηλάσει σε σχέση με αυτά που δεν έχουν θηλάσει ποτέ.

Η λευχαιμία είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος στην παιδική ηλικία, ευθύνεται για το 30% όλων των παιδικών καρκίνων και η εμφάνισή της αυξάνεται κατά 0.9 % κάθε χρόνο. Λίγα είναι, όμως, γνωστά για τις αιτίες που την προκαλούν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε online στο JAMA Pediatrics και οι συγγραφείς θεωρούν ότι οι βιολογικοί μηχανισμοί του μητρικού γάλατος μπορούν να εξηγήσουν τα αποτελέσματά της.

Δηλώνουν ότι το μητρικό γάλα περιέχει ανοσολογικά ενεργά συστατικά και συστατικά που δρουν ως αντιφλεγμονώδη τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του βρέφους.

«Οι επαγγελματίες της υγείας πρέπει να μάθουν τα οφέλη του θηλασμού και να αποκτήσουν τα εργαλεία ώστε να βοηθήσουν τις μητέρες στον θηλασμό, είτε οι ίδιοι είτε  να τις παραπέμπουν σε ειδικούς που μπορούν να βοηθήσουν» είπαν οι συγγραφείς.

«Τα πολλά οφέλη του θηλασμού στην υγεία θα έπρεπε να δημοσιεύονται και να ανακοινώνονται στο κοινό και όχι μόνο στις μητέρες ώστε ο θηλασμός να γίνει κοινωνικά αποδεκτός και να διευκολύνεται.»

Άλλη μια ευκαιρία, λοιπόν, να ενημερωθούμε για τις μακροπρόθεσμες θετικές επιπτώσεις του θηλασμού στην υγεία των παιδιών.

Άλλη μια ευκαιρία να προωθήσουμε τον θηλασμό ως την βέλτιστη επιλογή μιας μητέρας για τη διατροφή του παιδιού της.

 

Πηγές: http://www.huffingtonpost.co.uk/
http://archpedi.jamanetwork.com/
Φωτογραφία : Barefoot Portraits Photo Shoot by David Leo Veksler on flickr

Μοιραστείτε το