Νέα έρευνα παρέχει στοιχεία για το πώς τα παιδιά κληρονομούν το άγχος των γονιών τους

Ένα υπερδραστήριο δίκτυο εγκεφαλικών περιοχών είναι η απάντηση στο πώς τα παιδιά κληρονομούν άγχος και κατάθλιψη από τους γονείς τους.

Το δίκτυο αποτελείται από τρεις περιοχές στον εγκέφαλο οι οποίες συνεργάζονται για να ελέγχουν την απόκριση του φόβου.

Τα γονίδια που περνάνε από τα παιδιά στους γονείς επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν αυτές οι περιοχές, σύμφωνα με έρευνα.

Ο καθηγητής Ned Kalin, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης είπε :

«Η υπερδραστηριότητα των τριών αυτών περιοχών είναι στην πραγματικότητα κληρονομημένες διαφοροποιήσεις που συνδέονται άμεσα με την πιθανότητα να αναπτυχθούν αργότερα στη ζωή άγχος και κατάθλιψη. Αυτή η γνώση είναι ένα μεγάλο βήμα στην κατανόηση των νευρολογικών θεμελίων του κληροδοτούμενου άγχους και μας παρέχει πιο επιλεγμένους στόχους για θεραπεία».

Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μελέτη σε μακάκους ( πιθήκους ρέζους) των οποίων οι εγκέφαλοι είναι παρόμοιοι με αυτούς των ανθρώπων.

Εγκεφαλικές απεικονίσεις των πιθήκων σε συνθήκες φόβου σε συνδυασμό με γενετικές πληροφορίες αποκάλυψαν ότι στην διαδικασία εμπλέκονται τρεις περιοχές του εγκεφάλου.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι περίπου το 35% των διαφοροποιήσεων στην εκδήλωση άγχους εξηγείται μέσω του οικογενειακού ιστορικού.

Οι τρεις περιοχές βρίσκονται στο εγκεφαλικό στέλεχος, την αμυγδαλή και τον προμετωπιαίο φλοιό.

Ο καθηγητής Kalin εξήγησε ότι η απόκριση φόβου είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή μας, αλλά είναι προβληματική όταν είναι υπερδραστήρια :

«Θεωρούμε ότι σε ένα βαθμό το άγχος προσφέρει ένα εξελικτικό πλεονέκτημα καθώς βοηθάει τον άνθρωπο να αναγνωρίζει και να αποφεύγει τον κίνδυνο, αλλά, όταν τα δίκτυα είναι υπερδραστήρια δημιουργούνται προβλήματα τα οποία οδηγούν σε αγχώδεις διαταραχές και εμφάνιση κατάθλιψης.

Τώρα που γνωρίζουμε πού να κοιτάξουμε μπορούμε να αναπτύξουμε μια καλύτερη κατανόηση των μοριακών αλλαγών που ευνοούν τις εγκεφαλικές λειτουργίες που συνδέονται με το άγχος.

Τα γονίδιά μας σχηματίζουν τους εγκεφάλους μας και μας κάνουν αυτό που είμαστε.»

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS (Fox et al., 2015).
Andrew S. Fox, Jonathan A. Oler, Alexander J. Shackman, Steven E. Shelton, Muthuswamy Raveendran, D. Reese McKay, Alexander K. Converse, Andrew Alexander, Richard J. Davidson, John Blangero, Jeffrey Rogers, Ned H. Kalin. Intergenerational neural mediators of early-life anxious temperament. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2015; 201508593 DOI: 10.1073/pnas.1508593112
University of Wisconsin-Madison. «Brain imaging shows how children inherit their parents’ anxiety.»
Φωτογραφία : Illustration courtesy of Kalin Lab/brain circuit

 

Μοιραστείτε το