Τα παιδιά είναι πιο θετικά απέναντι στις μητέρες που σέβονται την αυτονομία τους.

Η ποιότητα των σχέσεων μητέρας-παιδιού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Αν και προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει τη σπουδαιότητα προώθησης της αυτονομίας των παιδιών, οι διαθέσιμες ερευνητικές εργασίες δεν έχουν ασχοληθεί με τους τρόπους με τους οποίους ο γονεϊκός σεβασμός για την αυτονομία μπορεί να επηρεάσει τη σχέση γονέα- παιδιού. Τώρα, ερευνητές από το το πανεπιστήμιο του Missouri ανακάλυψαν ότι οι μητέρες που υποστηρίζουν την ανάγκη των παιδιών τους για αυτονομία καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τείνουν να αντιμετωπίζονται από τα παιδιά τους με πιο θετικό τρόπο.

«Όταν οι μητέρες ελέγχουν έντονα το παιχνίδι των μικρών παιδιών, αυτά τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να θέλουν να εμπλέκονται μαζί τους» είπε η Jean Ispa, συν- προεδρεύουσα του τμήματος Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Σπουδών οικογένειας στο πανεπιστήμιο του Missouri και καθηγήτρια στο Κολέγιο Ανθρώπινων Περιβαλλοντικών Επιστημών. «Ο σεβασμός στην αυτονομία είναι σημαντικός, όχι μόνο για την ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για τη δημιουργία καλών σχέσεων γονιών -παιδιών. Διαπιστώσαμε ότι οι μητέρες που υποστήριζαν την αυτονομία των παιδιών τους αντιμετωπίζονταν με πιο θετικό τρόπο από τα παιδιά τους σε σχέση με τις πολύ παρεμβατικές μητέρες.»
Η μελέτη της Ispa, η οποία περιλάμβανε περισσότερες από 2000 μητέρες και τα παιδιά τους μέτρησε την παρεμβατικότητα της μητέρας– ή τον βαθμό στον οποίο οι μητέρες έλεγχαν τις δραστηριότητες — στο παιχνίδι όταν τα παιδιά ήταν 2 ετών και ξανά αργότερα κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για θέματα στα οποία παρουσιαζόταν διαφωνία όταν τα παιδιά ήταν στην πέμπτη τάξη (10-11 ετών). Η Ispa ανακάλυψε ότι η τάση των μητέρων να επιδεικνύουν ελεγκτικές συμπεριφορές αποτέλεσε μέσο πρόβλεψης του κατά πόσο τα παιδιά έβλεπαν θετικά ή αρνητικά τις μητέρες τους στην πέμπτη τάξη. Είπε ότι αυτά τα αποτελέσματα δε διαφοροποιούνται ανάλογα με την εθνικότητα ή το φύλο των παιδιών.

«Οι μητέρες που είναι πολύ ελεγκτικές όταν τα παιδιά τους είναι σε προσχολική ηλικία συχνά τείνουν να παραμένουν έτσι όταν τα παιδιά τους μπαίνουν στην εφηβεία» ανέφερε η Ispa. «Με τα μικρά παιδιά οι μητέρες χρησιμοποιούν κυρίως φυσικό έλεγχο αλλά όταν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα αυτός ο έλεγχος παίρνει λεκτική και ψυχολογική μορφή, όπως το να ορίζουν τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να πει το παιδί ή να του απαγορεύουν να πει τη γνώμη του. Δεν είναι διόλου παράξενο ότι τα παιδιά τους αρχίζουν να τις βλέπουν με αρνητισμό.»

Η Ispa εξέφρασε την άποψη ότι με το να προσφέρουν αυτονομία στα παιδιά οι γονείς δε σημαίνει ότι δε βάζουν κανόνες για ζητήματα ασφαλείας. Ανέφερε ότι ο έλεγχος συμπεριφοράς όταν έχει να κάνει π.χ με το να δείξει ο γονιός στο παιδί ότι δεν πρέπει να περνάει τον δρόμο χωρίς πρώτα να ελέγχει δεξιά αριστερά αν έρχονται αυτοκίνητα δεν επηρεάζει τη σχέση γονιών – παιδιού όπως ο ψυχολογικός έλεγχος όπως π.χ το να δημιουργεί ο γονιός εμπρόθετα τύψεις στο παιδί ή να του λέει να σκέφτεται, να νιώθει και να παίζει με συγκεκριμένους τρόπους.

«Πολλές φορές, οι γονείς θεωρούν ότι το να χρησιμοποιούν αυτές τις συμπεριφορές είναι “ο σωστός τρόπος” να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αλλά, η έρευνά μας αποδεικνύει ότι αυτές οι τακτικές πραγματικά δε λειτουργούν. Το να προσφέρουμε αυτονομία ώστε τα παιδιά να παίρνουν αποφάσεις μόνα τους είναι πολύ καλό για αυτά και συνήθως παίρνουν έξυπνες αποφάσεις όταν τους έχουμε δείξει ήδη την έννοια των καλών επιλογών και των συνεπειών τους.

Ένας καλός τρόπος να ξεκινήσουν οι γονείς είναι να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις με τα παιδιά τους και να τους επιτρέπουν να εκφράζουν τη γνώμη τους. Όταν οι γονείς παίρνουν κάποιες αποφάσεις οι ίδιοι είναι προτιμότερο να εξηγούν τους λόγους στα παιδιά τους και να συζητάνε μαζί τους και όχι να λένε: «Γιατί το λέω εγώ.»


Πηγή : http://www.sciencedaily.com/
University of Missouri-Columbia.
Jean M. Ispa, Gustavo Carlo, Francisco Palermo, Chang Su-Russell, Erin Harmeyer, Cara Streit. Middle Childhood Feelings Toward Mothers: Predictions From Maternal Directiveness at the Age of Two and Respect for Autonomy Currently. Social Development, 2015; DOI:10.1111/sode.12108

Φωτογραφία : Mom and Son by Adam on Flickr

Μοιραστείτε το