Ποιοι είμαστε

Πριν γίνουμε γονείς φανταζόμασταν ότι, με την έλευση των παιδιών, η αλλαγή στη ζωή μας θα ήταν τεράστια. Ασχολούμασταν ήδη επαγγελματικά με τα παιδιά στους τομείς της εκπαίδευσης, της ψυχολογίας και της τέχνης. Δεν περιμέναμε, όμως, ότι, ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα ερχόμασταν αντιμέτωποι με τόσα διλήμματα, τόσες αντικρουόμενες απόψεις, τέτοιο όγκο πληροφόρησης στις περισσότερες των περιπτώσεων επιφανειακής και μη τεκμηριωμένης.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί γονείς αγωνίζονται για το καλύτερο για τα παιδιά τους. Ποιο είναι όμως το καλύτερο; Αυτό που έχουμε συνηθίσει και βιώσει οι ίδιοι ως παιδιά; Οι μέθοδοι ανατροφής της προηγούμενης γενιάς που ενίοτε ακολουθούνται πιστά και άκριτα και από εμάς; Οι απόψεις κάποιων επιστημόνων που επιμένουν να αναμασούν κανόνες και κολπάκια-τυφλοσούρτες χωρίς να ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τα νέα δεδομένα, τις νέες έρευνες, τις νέες  στατιστικές;

Όλα αυτά οδηγούν εμάς, τους νέους γονείς, σε σύγχυση και πλήρη απώλεια του γονεϊκού ενστίκτου μας.

Εμείς, από την πλευρά μας, τα μέλη της ομάδας του betterparents, έχοντας τα τελευταία χρόνια ο καθένας από εμάς για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους μελετήσει, συγγράψει και συγκεντρώσει χρήσιμο υλικό από έγκυρες πηγές, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να φτιάξουμε αυτό το site.

Δεν πιστεύουμε στις τιμωρίες και τις επιβραβεύσεις, ούτε στις μαγικές λύσεις.

Θεωρούμε ότι τα παιδιά είναι από τη φύση τους κοινωνικά και συνεργατικά όντα υπό προϋποθέσεις που εμείς οι γονείς καλούμαστε να εξασφαλίσουμε.

Πιστεύουμε στην άμεση ανταπόκριση από την πλευρά του γονέα στις ανάγκες του μωρού – μικρού παιδιού, στη θεωρία της ασφαλούς προσκόλλησης, καθώς και στη δύναμη της ενσυναίσθησης όχι μόνο όσον αφορά στη σχέση γονέα-παιδιού, αλλά και σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Υποστηρίζουμε ότι για να γίνει ένα παιδί αυτόνομο και ανεξάρτητο απαιτούνται υγιείς σχέσεις, αγάπη, αποδοχή. Απαιτείται ένα περιβάλλον στοργικό που προσφέρει ερεθίσματα, ελευθερία και σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού.

Το είδος της σχέσης του παιδιού με τους γονείς του καθορίζει τη συμπεριφορά του, τις επιλογές του, τις σχέσεις του στην ενήλικη ζωή του.

Ας διδάξουμε, λοιπόν, τους εαυτούς μας.

Ας μάθουμε να είμαστε καλύτεροι γονείς.