θηλασμός μητέρα μωρό παιδί

Πόνος κατά τον θηλασμό. Μέρος δεύτερο. Άρθρο της Κατερίνας Μιχαηλίδου, συμβούλου θηλασμού.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου είδαμε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πόνος κατά τον θηλασμό με την κατάλληλη στάση .

Τι γίνεται όταν παρόλο που έχουμε σωστή τοποθέτηση ο πόνος κατά τον θηλασμό συνεχίζει;

Ας δούμε μαζί τους παράγοντες που συντελούν στον πόνο των θηλών

κάνοντας αρχικά κατάλληλη αξιολόγηση της μητέρας* .

Ενδεικτικά, θα αναφερθούμε σε μερικές πιθανές αιτίες του πόνου καθώς και σε προτεινόμενες λύσεις σύμφωνα με την ανασκόπηση της Διεθνούς  Βιβλιογραφίας, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι εάν συνεχίζετε να πονάτε είναι απαραίτητο  να σας δει κάποιος εξειδικευμένος στην Γαλουχία η να επικοινωνήσετε άμεσα με τον θεράποντα  ιατρό σας.

Πιο αναλυτικά :

1) Οίδημα των πρώτων ημερών μετά την γέννα-(engorgment)

Το στήθος λόγω των ορμονικών μεταβολών που συμβαίνουν τις πρώτες ημέρες μετά την γέννα παρουσιάζει έντονο οίδημα  και αυτό  έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται πιο επίπεδες οι θηλές και το μωρό να δυσκολεύεται να πιάσει κατάλληλα οπότε ο θηλασμός μπορεί να έχει την αίσθηση του τραβήγματος στις θηλές,το οποίο σιγά- σιγά υποχωρεί, αλλά όχι του πόνου.

Αντιμετώπιση:

Συχνοί θηλασμοί, αποσυμφόρηση των μαστών με το χέρι ή στις πιο ακραίες περιπτώσεις με το θήλαστρο για λίγα λεπτά πριν βάλουμε το μωρό, για να περιορίσουμε την ακατάλληλη τοποθέτηση του μωρού στο στήθος.

Επίσης δοκιμάστε λεμφικό μασάζ : reverse pressure softening (cotterman)

Για τις θηλές λίγες σταγόνες μητρικό γάλα, καλός αερισμός, λανολίνη είναι μερικές ιδέες για να βοηθηθεί η επούλωση τυχόν τραυματισμού.

 

2) Οίδημα στην θηλαία άλω

Αντιμετώπιση: σωστή τοποθέτηση, αφού έχουμε βγάλει με το χέρι γάλα και όχι με το θήλαστρο που αυξάνει το οίδημα.

3) Έκζεμα

image017

Δεν έχει τόσο πόνο, όσο ξηρότητα και φαγούρα, ερυθρότητα συνήθως, η οποία, χωρίς κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο.

Συστήνεται διάγνωση και θεραπεία από τον θεράποντα ιατρό.

4) Ψωρίαση

Συνήθως  μόνο οι μητέρες που έχουν ιστορικό παρουσιάζουν ψωρίαση. Ο θηλασμός είναι πολύ επώδυνος.

Συστήνεται διάγνωση και θεραπεία από τον θεράποντα ιατρό.

5) Σύνδρομο raunauld-vasospasm

image021

 Vasospasm (Photo © B.Ingle, IBCLC used with permission)

 

Ο πόνος εστιάζεται στην θηλή μετά από θηλασμό και επιδεινώνεται λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Σαν σύμπτωμα έχουμε τον τριφασικό χρωματισμό (άσπρο-μπλε-κόκκινο) ή διφασικό (άσπρο-κόκκινο)

Βοηθάει να διατηρούμε τις θηλές στεγνές και ζεστές πχ με επιθέματα στήθους

(ιδανικά βαμβακερά) κ.ο.κ καθώς και φαρμακευτική αγωγή σε κάποιες περιπτώσεις.

Σαφέστατα υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης –πρόληψης για κάθε περίπτωση  και  στόχος του άρθρου είναι όχι μόνο μια ενημέρωση αλλά και μια προσπάθεια αποσαφήνισης  βασικών προβλημάτων.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, ευχόμαστε κάθε μητέρα να μπορεί να απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα του θηλασμού χωρίς πόνο και δάκρυα!

image015

Τραυματισμένη θηλή
Photograph © B. Ingle, IBCLC- used with permission

image019

Επιμόλυνση θηλής και οίδημα θηλαίας άλως

 

*       η La Leche League, στις περιπτώσεις που παρατείνεται ο πόνος, συστήνει να αξιολογηθεί η μητέρα απο έμπειρο/η Διεθνώς Πιστοποιημένο Σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC

 


Επιμέλεια: Κατερίνα Μιχαηλίδου, Σύμβουλος Θηλασμού LLL, IBCLC.

References
  •        www.llli.org
  •         www.ilca.org
  •         Woolridge M.Aetiology of sore nipples.Midwifery.1986.2:172-176
  •         (JHum. Lact  22(4), 2006 received for review August 12, 2005.revised  manuscript accepted for publication February 13, 2006) , J Hum. Lact 20(2), 2004
  •         DR GUNTHER  1945
  •         KITTIE FRANZ RN, CPNC,LLLI 1985
  •         WIDSTROM & THINGSTRORM – Paulsson 1993

 


Κατετρίνα Μηχαηλίδου

Η Κατερίνα Μιχαηλίδου είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC (Ιnternational Board CertifiedLactation Consultant) και Βοηθός Μητρότητας(CPD), ειδικευμένη στην φροντίδα των γυναικών κατά την περίοδο της λοχείας αλλά και συμπαραστάτρια  κατά τον τοκετό (birthpartner), σύμφωνα με τα standard της DONA(www.dona.org).

    Είναι μέλος του Συλλόγου των ΙBCLC της  Αμερικής www.ilca.org και Ευρώπης – elactia , www.velb.org  που εδρεύει στην Αυστρία και ενεργό  μέλος του Συλλόγου των IBCLC Ελλάδος «γαλΑξίας» www.thilasmosonline.info και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος) και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης Βοηθών Μητρότητας  της Βόρειας Αμερικής www.dona.org.

Για περισσότερο από μια δεκαετία έχει εργασθεί και στον Σύνδεσμό Θηλασμού Ελλάδος  (παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL  που σημαίνει «σύνδεσμος γάλακτος», και  συμβουλεύει επίσημα την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) www.llli.org

Στον Οργανισμό έχει εργασθεί  εκτός από Σύμβουλος μητρικού Θηλασμού και στις Δημόσιες Σχέσεις  και ως μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «γαλουχω» του Οργανισμού όπου διατηρεί και μόνιμη στήλη τα τελευταία χρόνια

 Κύριος στόχος της είναι η ενδυνάμωση-υποστήριξη και παροχή βοήθειας των μητέρων ώστε να θηλάσουν τα παιδιά τους με επιτυχία ως αναπόσπαστο κομμάτι της μητρότητας

 Είναι η ίδια μητέρα δυο γιων  και Πιστεύει ότι η ιδιότητα  της ως μητέρας είναι ο ανώτερος «τίτλος» που μπορεί να αποκτήσει μια γυναίκα…

Μοιραστείτε το