θηλασμός μητέρα μωρό παιδί

Πόνος κατά τον θηλασμό. Μέρος πρώτο. Άρθρο της Κατερίνας Μιχαηλίδου, συμβούλου θηλασμού.

Γιατί πονάω όταν θηλάζω; Τι μπορεί να φταίει; Υπάρχει τρόπος να σταματήσει ο πόνος;

Ο μητρικός θηλασμός δεν πρέπει να πονάει εφόσον είναι  μια φυσική διαδικασία! Ωστόσο, πολλές μητέρες ήδη από τις πρώτες ημέρες μετά την γέννηση του μωρού τους αισθάνονται πόνο που συνήθως συνοδεύεται από τραυματισμό και αυτό τις αποθαρρύνει  από το να θηλάσουν το μωρό τους.

Στοιχεία δείχνουν ότι οι πληγωμένες-ερεθισμένες θηλές  είναι μια από τις δυο πιο συνηθισμένες αιτίες πρόωρου απογαλακτισμού  με δεύτερη την, συνήθως λανθασμένη, εντύπωση των μητέρων ότι δεν έχουν αρκετό γάλα.

Για παράδειγμα, είναι ενδιαφέρον ότι σε μια από αυτές τις  μεγάλες έρευνες  από το 1997 έως το 2002* κατά την οποία μελετήθηκαν 189  θηλάζουσες μητέρες με χρόνιο πόνο στις θηλές ή στο στήθος φάνηκε ότι : 82% είχαν ευαισθησία στις θηλές, 74% είχαν ερεθισμένες θηλές, 79% δεν άντεχαν την φυσική εξέταση του στήθους λόγω ευαισθησίας και πόνου και 73% παρουσίασαν πληγωμένες θηλές.

Ποιες είναι κάποιες από τις πιθανές αιτίες και πώς μπορούν  να προληφθούν ή και να αντιμετωπιστούν;

Είναι  γεγονός ότι ανάλογα με το πώς περιγράφεται ο πόνος, πότε παρουσιάζεται, τι διάρκεια  έχει, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αιτία και σε κάποιες περιπτώσεις να την προλάβουμε.

Ωστόσο, η πιο κοινή  αιτία που μπορεί οι θηλές να πονάνε είναι η ακατάλληλη τοποθέτηση του μωρού στο στήθος.

Στόχος αυτού του άρθρου είναι κάθε μητέρα να ενημερωθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να θηλάζει χωρίς πόνο καθώς και να διακρίνει  πότε θα πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια!

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού (La Leche League International)  ως πρωτοπόρος για πολλές δεκαετίες ενημερώνει και βοηθά τις  μητέρες  υποστηριζόμενος από την Επιστημονική επιτροπή Υγείας ώστε να τεκμηριώνονται οι πληροφορίες που δημοσιεύονται  (και στην χώρα μας για περισσότερα από 25 χρόνια ) και ώστε ο θηλασμός να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και για την μητέρα και για το μωρό/α της.

Ωστόσο σε ειδικές περιπτώσεις ιατρικής φύσης θα παρατηρήσετε πιο κάτω ότι συστήνεται έγκαιρη εξέταση, καθώς είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση από τον θεράποντα ιατρό.

Οι έρευνες  για να διαπιστωθούν οι δυναμικές του θηλασμού ξεκίνησαν αρχικά μέσω απεικονίσεων πριν από περίπου 50 χρόνια και πλέον  με ακτινοσκόπηση και φτάνουν στις μέρες μας με τους υπερήχους.

Οι ειδικοί  διερευνώντας εκτενέστερα απέδειξαν ότι η θέση που βρίσκεται  η θηλή μέσα στο στόμα του μωρού, επηρεάζει την επιτυχία του θηλασμού.

Πιο συγκεκριμένα,  ο επιτυχής θηλασμός σχετίζεται με την απόσταση μεταξύ της άκρης της θηλής  και του σημείου που ενώνεται η σκληρή με την μαλθακή υπερώα (nipple to hard-soft palate distance nhspd) που ορίζεται ως το σημείο μηδέν (0) όπως απεικονίζεται στην βιβλιογραφία για την γαλουχία- και τα διαγράμματα δείχνουν την θηλή να φτάνει 3-5mm (χιλιοστά) από το σημείο που ενώνεται η σκληρή με την μαλθακή υπερώα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν η θηλή και θηλαία άλως δεν είναι αρκετά βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού δέχεται τριβές με αποτέλεσμα να πονάει η μητέρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι η κάθε μητέρα συνήθως βρίσκει την θέση θηλασμού που της ταιριάζει και ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος κατά περιόδους δημοσιεύει κατάλληλες θέσεις  (Γαλουχώ, τεύχος 11, σελίδες 6-9).

Μια τεχνική που θα αναλύσουμε είναι η  ασύμμετρη στάση  η οποία βοηθάει στην πρόληψη του πόνου των θηλών.

Αρχικά η μητέρα και το  μωρό θα πρέπει να βρίσκονται σε μια αναπαυτική θέση. Η πλάτη της μαμάς να στηρίζεται καλά για να μην χρειάζεται να σκύβει στο μωρό.

Η μητέρα κρατάει το στήθος σε c hold . Το μωρό δεν θα πρέπει να στρίβει το κεφαλάκι του για να θηλάσει και πρεπει να είναι σε ένα ικανοποιητικό ύψος .

Η μύτη του μωρού θα πρέπει να είναι μακριά από το στήθος γέρνοντας ελαφρά το κεφάλι του προς τα πίσω.

Το πηγούνι του πρέπει να ακουμπήσει πρώτα στο στήθος αλλά και να «βυθιστεί» κατά έναν τρόπο σε αυτό περίπου 3-4 cm κάτω από την θηλή (με έναν μέσω όρο θηλαίας άλως). Με αυτόν τον τρόπο διεγείρει στο μωρό το αντανακλαστικό  αναζήτησης που κάνει το μωρό να ανοίγει το στόμα του καλά (rooting reflex).

image001

C-HOLD

Αυτό πρακτικά  βοηθάει το στόμα του μωρού  να είναι πολύ ανοικτό σε γωνία της τάξεως των 140ο (σύμφωνα με τον cadwell 2002) κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αφού πρώτα ακουμπάμε με την θηλή το επάνω  χείλος του μωρού, περιμένουμε να ανοίξει  απομακρύνοντας την θηλή και επαναλαμβάνουμε έως ότου ανοίξει διάπλατα το στόμα του, οπότε και φέρνουμε το μωρό στο στήθος.

Στόχος μας είναι το μωρό να πιάσει περισσότερο μέρος της κάτω πλευράς της θηλαίας άλως  (ασύμμετρα) ούτως ώστε να φαίνεται περισσότερο η άλως από την επάνω πλευρά.

Με το άλλο χέρι μας στηρίζουμε τον αυχένα και την πλάτη του.

Όταν το μωρό έχει πιάσει σωστά, τα χείλη του πρέπει να  είναι προς τα έξω  σαν βεντούζα και η γλώσσα του να αγκαλιάζει την θηλή .

Όταν το μωρό τελειώσει τον θηλασμό, παρατηρούμε εάν η θηλή έχει αλλάξει σχήμα και χρώμα και θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία.

image003

image005image007
image009

 

 

 

Διαβάστε στην συνέχεια του άρθρου τι γίνεται όταν, παρόλο που έχουμε σωστή τοποθέτηση, ο πόνος κατά τον θηλασμό συνεχίζει;


*(University of Medical School-Meriter Hospital Outpatient Lactation clinic, Wisconsin and Department of family medicine at the University of Wisconsin, Madison)

Επιμέλεια: Κατερίνα Μιχαηλίδου, Σύμβουλος Θηλασμού LLL, IBCLC.

References

  • www.llli.org
  • www.ilca.org
  • Woolridge M.Aetiology of sore nipples.Midwifery.1986.2:172-176
  • (JHum. Lact 22(4), 2006 received for review August 12, 2005.revised  manuscript accepted for publication February 13, 2006) , J Hum. Lact 20(2), 2004
  • DR GUNTHER 1945
  • KITTIE FRANZ RN, CPNC,LLLI 1985
  • WIDSTROM & THINGSTRORM – Paulsson 1993

 Φωτογραφίες κειμένου :  © B. Ingle, IBCLC –used with permission

Φωτογραφία άρθρου : Afternoon snack – 115 days old by Jessica Merz, on Flickr


Κατετρίνα ΜηχαηλίδουΗ Κατερίνα Μιχαηλίδου είναι Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC (Ιnternational Board Certified Lactation Consultant) και Βοηθός Μητρότητας(CPD), ειδικευμένη στην φροντίδα των γυναικών κατά την περίοδο της λοχείας αλλά και συμπαραστάτρια  κατά τον τοκετό (birth partner), σύμφωνα με τα standard της DONA(www.dona.org).

    Είναι μέλος του Συλλόγου των ΙBCLC της  Αμερικής  www.ilca.org και Ευρώπης – elactia , www.velb.org  που εδρεύει στην Αυστρία και ενεργό  μέλος του Συλλόγου των IBCLC Ελλάδος «γαλΑξίας» www.thilasmosonline.info και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος) και μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης Βοηθών Μητρότητας  της Βόρειας Αμερικής www.dona.org.

Για περισσότερο από μια δεκαετία έχει εργασθεί και στον Σύνδεσμό Θηλασμού Ελλάδος  (παράρτημα του Διεθνούς Οργανισμού LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL  που σημαίνει «σύνδεσμος γάλακτος», και  συμβουλεύει επίσημα την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) www.llli.org

Στον Οργανισμό έχει εργασθεί  εκτός από Σύμβουλος μητρικού Θηλασμού και στις Δημόσιες Σχέσεις  και ως μέλος συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «γαλουχω» του Οργανισμού όπου διατηρεί και μόνιμη στήλη τα τελευταία χρόνια

 Κύριος στόχος της είναι η ενδυνάμωση-υποστήριξη και παροχή βοήθειας των μητέρων ώστε να θηλάσουν τα παιδιά τους με επιτυχία ως αναπόσπαστο κομμάτι της μητρότητας

 Είναι η ίδια μητέρα δυο γιων  και Πιστεύει ότι η ιδιότητα  της ως μητέρας είναι ο ανώτερος «τίτλος» που μπορεί να αποκτήσει μια γυναίκα…

Μοιραστείτε το