Πώς να μεγαλώσουμε ένα δυναμικό κορίτσι και τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Τα δυναμικά κορίτσια μεγαλώνουν με αυτοπεποίθηση. Μαθαίνουν να δρουν κάνοντας θετικές επιλογές για τις ζωές τους και κάνοντας καλά πράγματα για τους άλλους. Σκέπτονται και κρίνουν τον κόσμο γύρω τους. Εκφράζουν τα συναισθήματά τους και αναγνωρίζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις  των άλλων έχοντας πραγματικό ενδιαφέρον για αυτούς. Αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους και μεγαλώνουν με μια αίσθηση ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Φυσικά, τα δυνατά κορίτσια μπορεί να νιώθουν ( όπως όλοι μας άλλωστε) ανασφάλεια κάποιες φορές ή αμφιβολίες για τον εαυτό τους, αλλά, αυτά τα συναισθήματα δεν τα παραλύουν γιατί έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Τα δυναμικά κορίτσια μεγαλώνοντας θα έχουν μια πραγματικά γεμάτη ζωή.

Μερικές ιδέες για να σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε κορίτσια με αυτοπεποίθηση και δύναμη:

Ενθαρρύνετε την κόρη σας να ακολουθήσει ένα πάθος της

«Η πλήρης αφοσίωση σε μια δραστηριότητα που της αρέσει πολύ θα της δώσει την ευκαιρία να διαχειριστεί τις προκλήσεις οι οποίες θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και την προσαρμοστικότητά της και θα ευνοήσουν τις εσωτερικές αξίες περισσότερο  παρά την εμφάνιση» λέει η Rachel Simmons,  συγγραφέας του Odd Girl Out.

Αφήστε την να αποφασίζει.

«Αφήστε την να κάνει σημαντικές  επιλογές για τη ζωή της. Αφήστε την να επιλέξει τα ρούχα της. Αφήστε την να αποφασίσει σε ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες θέλει να συμμετέχει. Σκεφτείτε ότι το να καταλάβει τι της αρέσει περισσότερο θα προκύψει δοκιμάζοντας διάφορα πράγματα και βλέποντας τι προτιμάει» συμβουλεύει η Jane Katch, Ed.D., συγγραφέας του βιβλίουThey Don’t Like Me. «Η κόρη σας μπορεί να θέλει να αφοσιωθεί σε μια δραστηριότητα για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά, όταν τελειώσει είναι φυσιολογικό να θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό!»

 

Ενθαρρύνετέ την να επιλύει τα ζητήματα που προκύπτουν μόνη της και μην προσπαθείτε να τα διορθώνετε εσείς

«Όταν οι γονείς αναλαμβάνουν τα πάντα τα κορίτσια δεν αναπτύσσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να τα βγάλουν πέρα μόνα τους.» Προτείνετε στην κόρη σας να σκεφτεί τρεις πιθανές στρατηγικές που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει επιτυχώς μια κατάσταση και πείτε της να σκεφτεί τα πιθανά αποτελέσματα. Αφήστε την να αποφασίσει τι προτιμάει να κάνει. Ακόμα και αν διαφωνείτε με την άποψή της της προσφέρετε την δυνατότητα να νιώθει ότι ελέγχει τη ζωή της και της δείχνετε ότι είναι υπεύθυνη για τις επιλογές της.» λέει η Simmons.

Ενθαρρύνετέ την να ρισκάρει

«Τα κορίτσια που αποφεύγουν το ρίσκο έχουν μικρότερη αυτοπεποίθηση από αυτά που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις» λέει η JoAnn Deak, Ph.D., συγγραφές του βιβλίου Girls Will Be Girls. «Παροτρύνετε την κόρη σας να ξεπεράσει τα όριά της- για παράδειγμα ενθαρρύνετε ένα κορίτσι που φοβάται να οδηγήσει με το ποδήλατό του σε μια μεγάλη κατηφόρα να βρει πρώτα μια μικρή κατηφόρα και να δοκιμάσει». Η Catherine Steiner-Adair, Ed.D., συν συγγραφέας του βιβλίου  Full of Ourselves: A Wellness Program to Advance Girl Power, Health and Leadership, συμφωνεί. «Είναι σημαντικό να βοηθήσετε ακόμα και κάποια μη αθλητικά κορίτσια να αναπτύξουν μια καλή φυσική κατάσταση και αυτοπεποίθηση όσο είναι μικρά. Είτε σε ομαδικά αθλήματα είτε μόνα τους τα κορίτσια είναι απαραίτητο να δημιουργήσουν μια φυσική σχέση με το σώμα τους η οποία τους χαρίζει αυτοπεποίθηση».

Παροτρύνετε τα κορίτσια να συνεργαστούν

«Τα κορίτσια που συνεργάζονται στο σχολείο ή που λύνουν προβλήματα με ομαδικό τρόπο τα καταφέρνουν καλύτερα στο να αντιμετωπίζουν δοκιμασίες και προκλήσεις. Αυτά τα κορίτσια αναφέρουν μια απίστευτη αίσθηση επιτεύγματος και ικανότητας και η αίσθηση αυτή τους προσφέρει μια τεράστια ενίσχυση της αυτοεκτίμησης» λέει η  Deak. «Ενθαρρύνετε την κόρη σας να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες ή να γίνουν μέλη σε οργανισμούς που βασίζονται στην ομαδική συνεργασία».

Δώστε στην κόρη σας να καταλάβει ότι την αγαπάτε επειδή είναι αυτή που είναι και όχι για το βάρος ή την εμφάνισή της.

«Ενθαρρύνετε την κόρη σας να τρώει υγιεινά, αλλά μην ασχολείστε εμμονικά με τη διατροφή της. Ακούστε τις απόψεις της (για τη διατροφή και για άλλα ζητήματα) και εκτιμήστε τη μοναδικότητά της ώστε να τη βοηθήσετε να γίνει ελεύθερα αυτό που θέλει να είναι» λέει η Steiner-Adair. «Σχολιάστε τις ιδέες της και όχι την εμφάνισή της. Θέλει να ξέρετε τι έχει μέσα της και να το αξιολογήσετε θετικά» προσθέτει η White.

Επιτρέψτε της να διαφωνεί μαζί σα και να θυμώνει

«Το να μεγαλώνει κανείς ένα δυναμικό κορίτσι σημαίνει ταυτόχρονα ότι ζει με αυτό. Πρέπει να μπορεί να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί σας και να  ακούγεται ο λόγος της ώστε να μάθει να κάνει το ίδιο και με τους συμμαθητές της, τους καθηγητές της, τον φίλο της, τους μελλοντικούς προϊσταμένους της» λέει η   White. Οι Lyn Mikel Brown, Ed.D., και  Sharon Lamb, Ed.D., συγγραφείς του βιβλίου  Packaging Girlhood, γράφουν, «Τα κορίτσια χρειάζονται καθοδήγηση για το πώς να παραμένουν σταθερά και ξεκάθαρα στις διαφωνίες τους και χρειάζονται υποστήριξη ώστε να μην προδώσουν τα πιστεύω τους για χάρη μιας επίπλαστης αρμονίας. Βοηθήστε τα κορίτσια να κάνουν συνειδητές επιλογές για το πώς και σε ποιον θα εκφράζουν τα συναισθήματά τους.» Η Steiner-Adair σημειώνει ότι «Δε θέλουν όλα τα κορίτσια να το κάνουν αυτό, ιδιαιτέρως τα ντροπαλά κορίτσια, αλλά μπορείτε και πάλι να ενισχύσετε την ανάπτυξη τέτοιων δεξιοτήτων.»

Να επισημαίνετε τους καβγάδες κοριτσιών όταν τους βλέπετε

«Να μιλάτε στα κορίτσια για τη βία στις σχέσεις ( όπως το κουτσομπολιό, η διάδοση φημών, ο αποκλεισμός) καθώς επίσης και για τη σωματική βία. Αλλά να μην συμπεραίνετε ότι όλα τα κορίτσια είναι κακά και μην πείτε ποτέ τη φράση «τα κορίτσια είναι κορίτσια» όταν παρακολουθείτε κορίτσια να δημιουργούν κύκλους που αποκλείουν άλλα παιδιά. Αντιθέτως, να μιλάτε με θετικό τρόπο και να τονίζετε τη δύναμη των κοριτσιών να χτίζουν στενές σχέσεις καθώς και την αίσθηση δικαίου που τα χαρακτηρίζει. Βοηθήστε τα να  αναγνωρίζουν και να παραμένουν σταθερά στα συναισθήματά τους, όπως τον θυμό, και ενθαρρύνετέ τα να αντιμετωπίζουν με ευθύ και θετικό  τρόπο τα προβλήματα που προκύπτουν ώστε να αλλάζουν τις σχέσεις αποτελεσματικότερα» λέει η Brown.

Να έχετε χρόνο τακτικά για  να ακούτε την κόρη σας.

«Αν έχετε σταθερές, προβλέψιμες ώρες κατά τις οποίες ξέρει ότι είστε δεκτικοί/ες και διαθέσιμοι/ες  θα καταφέρει να νιώσει εμπιστοσύνη. Αφήστε την να σας χρησιμοποιήσει ως ακροάτρια – ακροατή προκειμένου να κατανοεί τι είναι αυτό που την απασχολεί χωρίς να προσπαθείτε να λύσετε εσείς τα προβλήματά της. Οι απαντήσεις που θα προκύψουν από την ίδια θα είναι αυτές που θα την καθοδηγούν στη ζωή της» λέει η White.

Να ακούτε περισσότερο από ό,τι μιλάτε

«Όταν μιλάμε με τα κορίτσια τις περισσότερες φορές εκείνα το βιώνουν αλλιώς, σα να μιλάμε μόνο εμείς σε εκείνα και όχι μόνο σταματάνε να ακούνε, αλλά, σταματάνε να αντιδρούν και να σκέφτονται. Όταν, όμως, τα ακούμε σκέπτονται πιο προσεκτικά πώς και τι θα απαντήσουν. Και πρέπει να κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο. Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε τις συζητήσεις για τα νέα από τις παρέες τους ως ασήμαντες και μετά να περιμένουμε να μας μιλήσουν για σημαντικά ζητήματα.» λέει η Lawrence Cohen, Ph.D., συν συγγραφές του βιβλίου Mom, They’re Teasing Me.

Περιορίστε την έκθεση της κόρης σας στα μέσα και στον τρόπο παρουσίασης της γυναίκας όσο είναι μικρή

«Αυτό θα της δώσει περισσότερο χρόνο να αναπτύξει τις δικές της ιδέες, τη δημιουργικότητα και τη φαντασία μέσω των δικών της προσωπικών εμπειριών. Καθώς μεγαλώνει τα μηνύματα από τα διάφορα μέσα θα αρχίσουν να εισβάλουν στην καθημερινότητά της οπότε οι πρώτες συνήθειες θα καθορίσουν το πώς θα τα αντιμετωπίσει.» λέει η  Diane Levin, Ph.D, συγγραφές του βιβλίου So Sexy So Soon.

Βοηθήστε την να επεξεργαστεί τα μηνύματα των ΜΜΕ

«Βοηθήστε την να αποφύγει την εμμονή με την εμφάνιση και την κατανάλωση που κυριαρχεί στα μέσα. Βοηθώντας την κόρη σας να επεξεργαστεί τα μηνύματα που δέχεται και να αναπτύξει τις δικές της ιδέες  της δίνετε τη δυνατότητα να αντισταθεί μελλοντικά στα επιβαλλόμενα από τα μέσα στερεότυπα.» λέει η Levin. «Να μιλάτε για τα κακώς κείμενα που παρατηρείτε σε σχέση με την προβολή των κοριτσιών και των γυναικών »

Μιλήστε με την κόρη σας για τις διαφορές ανάμεσα στο σεξ όπως προβάλλεται στις ταινίες και τις πραγματικές σχέσεις της καθημερινής ζωής.

«Είναι σημαντικό να κάνετε συζητήσεις με την κόρη σας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα» λέει η Levin. «Καθώς μεγαλώνει είναι αναγκαίο να τη βοηθήσετε να κατανοεί τις διαφορές ανάμεσα στις σεξουαλικοποιημένες εικόνες που προβάλλονται στα ΜΜΕ και στην υγιή σεξουαλικότητα». Καλό είναι να κάνετε συζητήσεις για το πώς παρουσιάζεται το σεξ και η σεξουαλικότητα, να ακούτε τη γνώμη της και να της εκφράζετε τις απόψεις σας ώστε να δέχεται πολύπλευρα ερεθίσματα σε σχέση με το ζήτημα και μεγαλώνοντας να μη νιώσει την ανάγκη να ζήσει συμφωνα με τις επιταγές των ΜΜΕ

Αναγνωρίστε  τις δυσκολίες της, αλλά, αντιμετωπίστε τις στις πραγματικές τους διαστάσεις

«Πρέπει να αναγνωρίζουμε τον πόνο που βιώνουν οι κόρες μας ώστε να αισθάνονται ότι τις ακούμε, τις σεβόμαστε, τις αποδεχόμαστε. Πρέπει, όμως, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας  και να τις ακούμε χωρίς να προβάλλουμε τις δικές μας εμπειρίες στις δικές τους. Η κόρη σας βιώνει μια διαφορετική εμπειρία από εσάς ακόμα και αν υπάρχουν επιφανειακές ομοιότητες» λέει η Cohen.

Ευχαριστηθείτε την!

«Το να έχετε μια δυναμική κόρη είναι συναρπαστικό και σας δίνει ενέργεια. Βρείτε δραστηριότητες που απολαμβάνετε και οι δύο και κάντε τις συστηματικά. Μπορεί να σας αρέσει να κάνετε ποδήλατο ή να διαβάζετε ή να μαγειρεύετε ή να κάνετε πεζοπορία» λέει η Katch. «Προσπαθήστε να κρατήσετε αυτή τη σύνδεση καθώς μεγαλώνει και μάθετε να εκτιμάτε το δέσιμο που έχετε!»

Πηγή :http://www.pbs.org/parents/
Φωτογραφία : the-joy-of-swinging-by-Brittany-Randolph-on-Flickr.jpg

Μοιραστείτε το