Τα μωρά δεν πρέπει να τρώνε στερεές τροφές πριν τους 6 μήνες

Οι παιδίατροι συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι τα νεογέννητα δεν πρέπει να τρέφονται με τίποτα άλλο εκτός από μητρικό γάλα. Παρ’ όλα αυτά πολλοί γονείς εισάγουν στερεές τροφές στην διατροφή των παιδιών τους πολύ πριν ο οργανισμός τους μπορέσει να τις επεξεργαστεί.

Σε μια νέα έρευνα του 2013 το 40% των μητέρων που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως έδιναν στο μωρό τους στερεές τροφές από την ηλικία των τεσσάρων μηνών, ενώ το 9% ξεκίνησε μετά την τέταρτη μόλις εβδομάδα. Οι γιατροί τώρα πια συμβουλεύουν τους γονείς να περιμένουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν ξεκινήσουν τις στερεές τροφές.

Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, η Παιδιατρική Ακαδημία των Η.Π.Α. συμβουλεύει να μην εισάγονται στερεές τροφές στην διατροφή  βρεφών που είναι κάτω των 4 μηνών. Το 2012, μετά την δημοσίευση όλο και περισσότερων αποδείξεων για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος, η Ακαδημία αύξησε την ηλικία στους 6 μήνες. Όταν ο θηλασμός δεν μπορεί να επιτευχθεί η διατροφή με υποκατάστατο γάλακτος είναι μια αποδεκτή εναλλακτική λύση.

Δυστυχώς, έρευνα του Κέντρου Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εδειξε ότι οι περισσότεροι γονείς δεν γνωρίζουν ή δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις συστάσεις των γιατρών. Οι λόγοι που δίνονται για την εισαγωγή στερεών τροφών σε παιδιά μικρότερα των 4 μηνών είναι συνήθως οι εξής :

  • » Το μωρό μου είναι πια μεγάλο»
  • «Ήθελα το μωρό μου να κοιμηθεί όλη την νύχτα»
  • «Το μωρό μου πεινούσε»
  • «Ο γιατρός μου συνέστησε την εισαγωγή στερεών τροφών»

Η τελευταία αιτιολόγηση είναι και η πιο ανησυχητική, σύμφωνα με τους ερευνητές της Παιδιατρικής Ακαδημίας των Η.Π.Α.
«Προφανώς, χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση τόσο των γιατρών όσο και των γονέων στο ζήτημα της εισαγωγής στερεάς τροφής» λέει η επιδημιολόγος του CDC Kelley Scanlon και συγγραφέας της έρευνας : «Η ιατρική κοινότητα πρέπει να δίνει ξεκάθαρες και ακριβείς οδηγίες, και ύστερα να στηρίζει τις οικογένειες που προσπαθούν να τις εφαρμόσουν».

Η μελέτη έδειξε ότι η οικονομική κατάσταση αποτελεί παράγοντα που επισπεύδει την εισαγωγή στερεών τροφών, καθώς οι πιο φτωχές μητέρες έβρισκαν το γάλα πολύ ακριβό και προτιμούσαν από πολύ νωρίς άλλες τροφές. Οι γυναίκες που έδιναν υποκατάστατο γάλακτος – ή το συνδύαζαν με θηλασμό – ήταν πιο πιθανό να ξεκινήσουν νωρίς τις στερεές τροφές και πιο πιθανό να δηλώσουν πως ακολουθούσαν την συμβουλή του γιατρού τους.

Επιπλέον, οι γυναίκες που έδωσαν στα μωρά τους στερεές τροφές  πολύ νωρίς ήταν κατά μέσο όρο πιο νέες, χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου, ανύπαντρες ή με μικρότερο εισόδημα.

Αν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι γονείς προσπαθούν να ταΐσουν το παιδί τους μόνο με γάλα είναι απόλυτα κατανοητές τίποτα το ωφέλιμο δεν μπορεί να προκύψει από τις στερεές τροφές όταν το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο τονίζουν οι παιδίατροι.

Όταν το μωρό είναι ικανό να φάει τροφές θα βάλει τα χέρια στο στόμα και θα μιμηθεί τις κινήσεις του μασήματος. Στους δύο ή τρεις πρώτους μήνες της ζωής τους τα μωρά δεν είναι ικανά να κρατήσουν όρθιο το κεφάλι τους ή να καθίσουν κάνοντας δύσκολη ως και επικίνδυνη την εισαγωγή στερεών στο στόμα τους.

Πρέπει, επιπλέον, να καλλιεργηθούν τα κατάλληλα βακτήρια στο έντερο τους ώστε οι τροφές να μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό χωρίς τον κίνδυνο διάρροιας ή γαστρεντερίτιδας. Η πρόωρη εισαγωγή στερεών τροφών έχει συνδεθεί επίσης με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διαβήτη, εκζέματος και κοιλιοκάκης.

Ένας λόγος που οι γονείς δίνουν από νωρίς στερεές τροφές είναι ο μύθος ότι το φαγητό βοηθά τα μωρά να κοιμηθούν την νύχτα ή να πάρουν βάρος.

Ο ύπνος δεν έχει να κάνει με το είδος ή την ποσότητα του βραδινού φαγητού – είναι μια σωματική λειτουργία που αναπτύσσεται σταδιακά. Επιπλέον αν ο στόχος είναι το μωρό σας να προσλάβει περισσότερες θερμίδες και να πάρει βάρος η διάρροια που θα προκληθεί από τις στερεές τροφές σίγουρα δεν θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δυστυχώς, ακόμα και οι γονείς που γνωρίζουν όλα τις παραπάνω συμβουλές, δυσκολεύονται να τις ακολουθήσουν. Το κόστος του υποκατάστατου γάλακτος (ειδικά για τα μωρά 4-6 μηνών με τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης) μπορεί να γίνει δυσβάσταχτο. Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλα παιδιά στην οικογένεια είναι πολύ πιο εύκολο για τους γονείς να μαγειρέψουν το ίδιο φαγητό για όλους.

Οι παιδίατροι μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να καταλάβουν καλύτερα τα μηνύματα των παιδιών τους. Αν ένα μωρό είναι ανήσυχο και κλαίει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πεινάει ή ότι απαιτεί στερεά τροφή.

Οι γονείς πρέπει, επίσης, να γνωρίζουν τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να τραφεί με στερεές τροφές, όπως το να μπορεί να κάθεται ή να παίρνει την μπουκιά από ένα πιρούνι αντί να κλείνει το στόμα του όταν του προσφέρεται φαγητό.


Πηγή : http://www.nytimes.com
Φωτογραφία : Homemade Baby Food, by  the dabbist on FLickr

Μοιραστείτε το