Τα παιδιά τρώνε λαχανικά αν τους τα προσφέρετε εγκαίρως.

Ακόμα και τα πιο «δύσκολα» παιδιά  τρώνε περισσότερα λαχανικά αν τους τα προσφέρετε από πολύ μικρή ηλικία και δε σταματήσετε να τους τα προσφέρετε, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Η έρευνα που αφορά σε παιδιά από την Αγγλία, τη Γαλλία και τη Δανία, καταρρίπτει τον δημοφιλή μύθο που υποστηρίζει ότι οι γεύσεις των λαχανικών πρέπει να κρύβονται μέσα σε άλλες  ή να δίνονται με «πονηριά» προκειμένου τα παιδιά να φάνε λαχανικά.

«Οι γονείς που προτιμούν την υγιεινή διατροφή για τα παιδιά τους θα βρουν στην έρευνά μας σημαντική καθοδήγηση» λέει η ερευνήτρια Marion Hetherington, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχολογικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του  Leeds.

«Ακόμα και αν το παιδί σας είναι πολύ επιλεκτικό ή δεν του αρέσουν τα λαχανικά μετά από 5- 10 φορές «έκθεσης» στα λαχανικά θα αλλάξει αντιμετώπιση, όπως έδειξε η έρευνά μας.»

Η ζάχαρη δεν χρειάζεται

Οι ερευνητές έδωσαν πουρέ αγκινάρας σε 332 παιδιά που ήταν ανάμεσα  στην ηλικία απογαλακτισμού και την ηλικία των 38 μηνών. Κατά τη διάρκεια του πειράματος δόθηκαν σε κάθε παιδί από 5-10 μερίδες τουλάχιστον 100 γραμμαρίων πουρέ σε τρεις παραλλαγές: σκέτος, με επιπρόσθετη ζάχαρη ή με επιπρόσθετη ενέργεια (κάποιο φυτικό λάδι ήταν αναμεμιγμένο με τον πουρέ).

Υπήρξε ελάχιστη διαφορά ως προς την ποσότητα που έφαγαν τα παιδιά που έφαγαν τη σκέτη εκδοχή και αυτά που έφαγαν τη γλυκιά εκδοχή του πουρέ γεγονός που υποδεικνύει ότι το να κάνουμε τα λαχανικά πιο γλυκά δεν επηρεάζει τελικά την ποσότητα που τρώνε τα παιδιά.

Μην περιμένετε

Τα μικρότερα παιδιά κατανάλωσαν περισσότερη ποσότητα αγκινάρας από τα μεγαλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από τους 24 μήνες τα παιδιά διστάζουν να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και ξεκινούν να απορρίπτουν τροφές- ακόμα και αυτές που πριν τους άρεσαν.

Τέσσερις διακριτές ομάδες προέκυψαν ανάμεσα στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά (40%) «μάθαιναν» και ήταν αυτά που αύξαναν την ποσότητα που έτρωγαν με το πέρασμα του χρόνου. Ένα ποσοστό 21% κατανάλωνε περισσότερο από το 75% της μερίδας που του προσφερόταν. Κάποια παιδιά (16%) έφαγαν λιγότερο από 10 γραμμάρια ακόμα και μετά την πέμπτη δοκιμή. Κάποια άλλα, τέλος, (23%) άλλαζαν την ποσότητα που έτρωγαν κάθε φορά.

Τα παιδιά που ανήκαν στην τρίτη κατηγορία ήταν μεγαλύτερα παιδιά προσχολικής ηλικία και ήταν τα πιο επιλεκτικά, σύμφωνα με την έρευνα.

Η αγκινάρα επιλέχθηκε ως δείγμα γιατί, σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονιών σε προηγούμενο στάδιο της έρευνας, ήταν το λαχανικό που είχε προσφερθεί στα παιδιά λιγότερο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

 Πηγή : http://www.futurity.org/
University of Leeds
Φωτογραφία :  Photo by USDA Food Nutrition Service on Flickr

 

Μοιραστείτε το