ανδρική στειρότητα

Τι προκαλεί ανδρική στειρότητα. Μέρος δεύτερο

 

Στο πρώτο μέρος του άρθρου είδαμε τις ορμονικές διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν ανδρική στειρότητα. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα παθολογικά και ψυχολογικά προβλήματα που μπορούν να αποτελούν αιτίες ανδρικής στειρότητας.

 

Προβλήματα Παθολογίας

 

Πολλά παθολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν την ανδρική στειρότητα. Τα προβλήματα αυτά είτε παρεμβαίνουν στην παραγωγή σπέρματος είτε εμποδίζουν την μεταφορά του σπέρματος από τους όρχεις στην άκρη του πέους. Χαρακτηριστικό των περισσοτέρων περιπτώσεων είναι η μικρή ποσότητα και η αφύσικη μορφολογία του σπέρματος. Τα πιο συχνά προβλήματα είναι τα παρακάτω:

 

Κιρσοκήλη

 

Η κιρσοκήλη είναι διεύρυνση των φλεβών του όρχεως, οι οποίες ονομάζονται σπερματικές φλέβες και συνδέουν το σπέρμα με την καρδιά. Η πάθηση ταλαιπωρεί το 15% όλων των ανδρών και το 40% των στείρων ανδρών.

Η κιρσοκήλη αναπτύσσεται όταν η ροή του αίματος στις φλέβες αντιστρέφεται (από την κοιλιά προς το όσχεο) δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ανάπτυξη του σπέρματος, μείωση της ποσότητάς του, αφύσικη μορφολογία και τελικά στειρότητα. Η διάγνωση γίνεται με εξωτερική εξέταση και με την βοήθεια πιθανώς στηθοσκοπίου Dopler ή υπέρηχου οσχέου. Η κιρσοκήλη αντιμετωπίζεται με πολλούς τρόπους, αλλά ο πιο επιτυχημένος είναι η χειρουργική επέμβαση.

 

Βλάβες στους σπερματικούς πόρους

 

Το 7% των στείρων ανδρών δεν μπορεί να μεταφέρει το σπέρμα του από τους όρχεις στην άκρη του πέους. Η διαδρομή αυτή μπορεί να αποκλειστεί εξ αιτίας κάποιων παθήσεων

  • Κάποια γενετική ή αναπτυξιακή ανωμαλία μπορεί να προκαλέσει το φράξιμο ή την απουσία ενός από τους δύο σπερματικούς πόρους (οι οποίοι μεταφέρουν το σπέρμα στο πέος).
  • Ουλές από φυματίωση ή αφροδίσια νοσήματα μπορεί να μπλοκάρουν την επιδιδυμίδα ή τους πόρους.
  • Μια εκούσια ή απροσχεδίαστη αγγειεκτομή μπορεί να διακόψει την συνέχεια των πόρων.

 

Συστροφή

 

Ένα αρκετά κοινό πρόβλημα που σχετίζεται με την γονιμότητα, η συστροφή προκαλείται από την ύπαρξη αφύσικα χαλαρού ιστού που επιτρέπει στους όρχεις να περιστρέφονται μέσα στο όσχεο. Μπορεί να προκληθεί ακραίο πρήξιμο, καθώς πιέζονται τα αιμοφόρα αγγεία των όρχεων. Αν επείγουσα εγχείριση δεν ξετυλιχτούν οι όρχεις μπορεί να προκληθεί μέχρι και μόνιμη στειρότητα.

 

Μολύνσεις και ασθένειες

 

Μαγουλάδες, φυματίωση, βρουκέλλωση, γονόρροια, τυφοειδής πυρετός, γρίπη, ευλογιά και σύφιλη μπορεί να προκαλέσουν ατροφία των όρχεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μειωθούν η κινητικότητα και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων. Επίσης, υψηλά επίπεδα FSH και άλλα ορμονικά προβλήματα μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιας βλάβης στους όρχεις. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια και τα χλαμύδια μπορεί να βουλώσουν την επιδιδυμίδα ή τα αγγεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ενδείκνυται χειρουργική επέμβαση ή ορμονοθεραπεία

 

Σύνδρομο του Klinefelter

 

Οι άνδρες που υποφέρουν από το Σύνδρομο του Klinefelter έχουν στα κύτταρά τους δύο Χ και ένα Υ χρωμοσώματα – ένα Χ παραπάνω. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεγαλομαστία και όρχεις σε μέγεθος φιστικιού. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με ανάλυση χρωμοσωμάτων. Αν η διάγνωση πραγματοποιηθεί σχετικά νωρίς, με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, η παραγωγή σπέρματος μπορεί να ξεκινήσει ή/και να βελτιωθεί. Το σύνδρομο στο τέλος θα προκαλέσει πλήρη ατροφία των όρχεων και μόνιμη στειρότητα.

 

Παλίνδρομη εκσπερμάτωση

 

Εϊναι μια πάθηση που οδηγεί το σπέρμα στην ουροδόχο κύστη – αντί για την ουρήθρα – κατά την εκσπερμάτωση. Ο όγκο του σπέρματος είναι μικρός και το ούρα μπορεί να είναι θολά μετά την εκσπερμάτωση. Αιτία του προβλήματος είναι το ότι ο σφιγκτήρας της ουροδόχου κύστης δεν κλείνει κατά την εκσπερμάτωση. Η θεραπεία μπορεί να επιτευχθεί είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με εχγείριση για την αποκατάσταση του αυχένα της ουροδόχου κύστης.

 

Ψυχολογικά / Παθολογικά Προβλήματα

 

Πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους άνδρες με στειρότητα είναι οφείλονται ταυτόχρονα σε ψυχολογικά και παθολογικά αίτια. Είναι συνήθως πολύ δύσκολο να διαχωρίσουμε αυτούς τους δύο παράγοντες.

 

Στυτική δυσλειτουργία

 

Επίσης γνωστή ως ανικανότητα, η πάθηση αφορά εκατομμύρια άνδρες. Η Σ.Δ. είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων Παλαιότερα ως κύρια αιτία της ανικανότητας θεωρούνταν τα ψυχολογικά προβλήματα. Ωστόσο, νέες έρευνες φανερώνουν ότι στο 90% των περιπτώσεων υπάρχουν οργανικές δυσλειτουργίες. Επιπλέον, οι άνδρες που πάσχουν από Σ.Δ. , εμφανίζουν δευτερευόντως και ψυχολογικά προβλήματα – άγχος απόδοσης, ενοχές και χαμηλή αυτοπεποίθηση – που επιδεινώνουν την κατάσταση. Οι βασικότερες αιτίες είναι ο διαβήτης, η υψηλή πίεση του αίματος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, το άγχος, τα ορμονικά προβλήματα ορμόνη , μια πυελική χειρουργική επέμβαση, ένα τραύμα, η φλεβική διαρροή και οι παρενέργειες από συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης και θεραπείας της στυτικής δυσλειτουργίας.

 

Πρόωρη εκσπερμάτωση

 

Όταν ο άνδρας δεν μπορεί να ελέγξει την έκκριση σπέρματος για παραπάνω από τριάντα δευτερόλεπτα μετά από την διείσδυση, έχει πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτωσης. Είναι δύσκολο για ένα ζευγάρι να συλλάβει, στις περιπτώσεις που η εκσπερμάτωση συμβαίνει πριν την πλήρη είσοδο του πέους στον κόλπο. Συνήθεις τρόποι αντιμετώπισης είναι η τεχνητή γονιμοποίηση και οι συμπεριφοριστικές τεχνικές απο-ευαισθητοποίησης του πέους.

 

Ανικανότητα εκσπερμάτωσης

 

Η σπάνια ψυχολογική πάθηση όπου ένας άνδρας μπορεί να εκσπερματώσει με αυνανισμό αλλά όχι κατά την σεξουαλική πράξη. Η συμπεριφοριστική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα. Εναλλακτικά, αν η προηγούμενη προσέγγιση δεν πετύχει, η γονιμοποίηση μπορεί να γίνει τεχνητά, χρησιμοποιώντας σπέρμα από αυνανισμό.

 

Πηγή: https://web.stanford.edu/
Φωτογραφία : Swallowed-In-The-Sea-by-Kelly-B-on-Flickr.jpg

 

Μοιραστείτε το