Το βιβλίο για χρωμάτισμα ‘Super Strong Princesses’ δείχνει στα μικρά κορίτσια πόσο ψηλά μπορούν να στοχεύουν

Το νέο βιβλίο με εικόνες της καρτουνίστριας και μητέρας Linnéa Johansson παρουσιάζει μια δυναμική σειρά σκίτσων που  καταρρίπτει τα επιβλαβή έμφυλα στερεότυπα. Το «Super-Strong Princesses» ζωντανεύει ξανά τις πριγκίπισσες της Disney και άλλους γνωστούς γυναικείους χαρακτήρες ως ισχυρά, δραστήρια πρότυπα –μια συνέχεια του δημοφιλούς βιβλίου της «Super Soft Heroes» το οποίο αμφισβητούσε τις τυπικές απεικονίσεις του ανδρισμού στους υπερήρωες.o-SNOW-WHITE-570 (1)

Η Johansson είπε στην Huffington Post ότι η έμπνευση για τη δημιουργία του νέου της βιβλίου προέκυψε όταν έδειξε σε μια ομάδα πεντάχρονων ένα σκίτσο της που απεικόνιζε έναν υπερήρωα και μια πριγκίπισσα να ανταλλάσσουν στολές. Ενώ η Σουηδή καλλιτέχνης έλπιζε να δείξει στα παιδιά ότι δεν είναι απαραίτητο να συμβιβάζονται με τα έμφυλα στερεότυπα  τα παιδιά διαφώνησαν με το μήνυμά της. «Στενοχωρήθηκα πολύ που τα άκουσα σε τόσο μικρή ηλικία να λένε ότι ένα κορίτσι προσδιορίζεται από την ομορφιά του, ένα αγόρι από τη δύναμή του και ότι το να φοράει ένα αγόρι φουστάνι είναι ντροπιαστικό.»

Αναζητώντας την πηγή των επιβλαβών μηνυμάτων σε σχέση με το φύλο η Johansson είδε κάποιες δημοφιλείς ταινίες της Disney και ανακάλυψε κάτι πολύ ανησυχητικό ως προς τον τρόπο που απεικονίζονται οι θηλυκοί χαρακτήρες. Παρατήρησε ότι υπήρχε ένας μονοδιάστατος διαχωρισμός: από τη μία η καλή και όμορφη πριγκίπισσα και από την άλλη η κακιά, άσχημη μάγισσα.

«Η μάγισσα και η πριγκίπισσα χωρίζονται και όλα τα λύνει ο Γοητευτικός Πρίγκιπας ο οποίος θα σκοτώσει τη μάγισσα και θα παντρευτεί την πριγκίπισσα και τέλος της ταινίας με ένα φιλί…και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» εξήγησε η Johansson.

«Αν όμως ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στα χαρακτηριστικά τους θα δούμε ότι στην πραγματικότητα η μάγισσα είναι ένας πολύ καλύτερος ρόλος-πρότυπο. Αυτό που τη διακρίνει είναι η προσωπικότητά της και όχι επιφανειακά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, η ομορφιά ή ο πλούτος. Είναι ανεξάρτητη, έμπειρη, με γνώσεις,δραστήρια, δυναμική, άγρια, ατίθαση και μαγική» συνέχισε η σκιτσογράφος προσθέτοντας ότι η πριγκίπισσα διακρίνεται για την ομορφιά και τη νιότη της «Είναι υπάκουη, αθώα, αφελής, εύπιστη, παθητική, υποτακτική και δεν έχει πρόσβαση στα μαγικά!»

slide_422946_5426338_free

H Johansson έχει ως στόχο να καταρρίψει αυτά τα περιοριστικά αρχέτυπα και να προσθέσει «βάθος και πολυπλοκότητα» στις πριγκίπισσες (και σε κάποιες μάγισσες) με το νέο της βιβλίο με εικόνες για χρωμάτισμα. Ενώ το «Super-Soft Heroes» αναδείκνυε τις πιο περίπλοκες, ευαίσθητες πλευρές των αντρών υπερηρώων το «Super-Strong Princesses» δίνει σε χαρακτήρες όπως η  Elsa, η Χιονάτη, η Belle και η Esmeralda μια νέα διάσταση «δυναμισμού»  καθώς γίνονται ακτιβίστριες, ακαδημαϊκοί, αθλήτριες, ακόμα και μητέρες.  Η εικονογράφος θέλει οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ξέρουν ότι το «Super-Strong Princesses» δεν είναι μόνο για κορίτσια. Για την ακρίβεια ελπίζει και τα δύο βιβλία της να βοηθήσουν να χαλαρώσει ο αυστηρός διαχωρισμός ανάμεσα στο τι σημαίνει να είσαι κορίτσι ή αγόρι στη σύγχρονη κοινωνία. «Νομίζω ότι είναι ένα συνηθισμένο σφάλμα που κάνουμε εμείς οι ενήλικες, θεωρούμε ότι ένα παιδί πρέπει να ταυτίζεται  μόνο με έναν ρόλο πρότυπο του ιδίου φύλου. Θέλω να διδάξω τους γιους μου ότι μπορούν να θαυμάζουν οποιαδήποτε και οποιονδήποτε…Θέλω να μάθουν να σέβονται τη γυναίκα και όχι να τη βλέπουν ως ιδιοκτησία τους ή ως κάποια που θα έπρεπε να τους ευχαριστεί και να είναι όμορφη».

Ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα από μια εκπληκτική μαμά!!

slide_422946_5426336_freeslide_422946_5426348_free

Το βιβλίο της Linnéa Johansson » Super-Strong Princesses» είναι διαθέσιμο για δωρεάν κατέβασμα στο website της.

slide_422946_5426334_free (1)slide_422946_5426350_free

Δείτε το άρθρο μας για το άλλο βιβλίο της σκιτσογράφου εδώ


Πηγή : http://www.huffingtonpost.com

Μοιραστείτε το