Το ριψοκίνδυνο παιχνίδι στην ύπαιθρο επηρεάζει θετικά την υγεία των παιδιών, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο UBC ( πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας) και το ινστιτούτο έρευνας παιδιού και οικογένειας του νοσοκομείου της Βρετανικής Κολομβίας αποδεικνύει ότι το ριψοκίνδυνο παιχνίδι έξω από το σπίτι όχι μόνο κάνει καλό στην υγεία του παιδιού αλλά ευνοεί επίσης τη δημιουργικότητα, τις κοινωνικές δεξιότητες και την προσαρμοστικότητα.

«Ανακαλύψαμε ότι τα περιβάλλοντα παιχνιδιού όπου τα παιδιά μπορούν να ρισκάρουν οδηγούν σε αύξηση της ώρας παιχνιδιού και ευνοούν τις κοινωνικές σχέσεις, τη δημιουργικότητα και την ικανότητα προσαρμογής.» είπε η Mariana Brussoni, βασική συγγραφέας της έρευνας και βοηθός καθηγήτρια στη σχολή Δημόσιας υγείας  και στο τμήμα παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας. «Αυτά τα θετικά αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τη σημασία του να υποστηρίζουμε το ριψοκίνδυνο παιχνίδι των παιδιών στο ύπαιθρο ως μέσο προώθησης της υγείας τους και ενίσχυσης ενός δραστήριου τρόπου ζωής.»

Οι παιδικές χαρές και οι παιδότοποι που παρέχουν στα παιδιά φυσικά στοιχεία όπως δέντρα, φυτά, διαφορές στα ύψη και  προσφέρουν ελευθερία επιλογών στο είδος παιχνιδιού έχουν θετική επίδραση στην υγεία, τη συμπεριφορά και την κοινωνική ανάπτυξη.

«Αυτοί οι χώροι δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τους κινδύνους και να μάθουν τα όριά τους» είπε η Brussoni.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια και τους τραυματισμούς αποτελούν την βασική αιτία περιορισμού του παιχνιδιού στην ύπαιθρο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα ασφαλείας στις παιδικές χαρές και η υπερβολική επίβλεψη εμποδίζουν τα παιδιά να λάβουν μέρος σε ριψοκίνδυνες δραστηριότητες.

«Η παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των παιδιών είναι πιο αποτελεσματική προσέγγιση από την δραστική επίβλεψη, ειδικά για τα μεγαλύτερα παιδιά» είπε η Brussoni.

«Συνιστούμε να υπάρξουν πολιτικές, πρακτικές και περιβαλλοντικές προσεγγίσεις του ριψοκίνδυνου παιχνιδιού στη φύση που θα ισορροπούν την ασφάλεια με τα θετικά αποτελέσματα που αυτό έχει στη συνολική υγεία των παιδιών.» 

Πηγή : http://www.sciencedaily.com/

University of British Columbia.

Journal ReferenceMariana Brussoni et al. What is the Relationship between Risky Outdoor Play and Health in Children? A Systematic Review.International Journal of Environmental Research and Public Health, 2015 DOI: 10.3390/ijerph120606423

Φωτογραφία : island hopping – cebu by quarxmdmz on Flickr

Μοιραστείτε το