Όταν το σχολείο δεν είναι ευχάριστο.

Το σχολείο έχει ξεκινήσει. Για πολλά παιδιά αυτή η στιγμή είναι συναρπαστική γιατί ξαναβλέπουν τους φίλους και τις φίλες τους και διασκεδάζουν μαθαίνοντας καινούργια πράγματα. Αλλά, δε συμβαίνει το ίδιο με όλα τα παιδιά. Για κάποια παιδιά, αυτή η εποχή σηματοδοτεί την αρχή μιας περιόδου κατά την οποία κλαίνε κάθε πρωί την ώρα που φτάνουν στο σχολείο, αρνούνται να πάνε σχολείο, εφευρίσκουν τρόπους και δικαιολογίες για να το αποφύγουν και γενικά νιώθουν δυστυχισμένα. Αν είστε γονιός ή δάσκαλος/α ενός τέτοιου παιδιού τι μπορείτε να κάνετε;

Συνειδητοποιήστε ότι αυτό δε «θα περάσει μόνο του»

Δυστυχώς, η συνήθης συμβουλή στους γονείς από τους σχολικούς υπεύθυνους και από άλλους γονείς είναι ότι αυτό είναι φυσιολογικό και θα περάσει με τον καιρό. Κάποια παιδιά θα προσαρμοστούν υπό την έννοια ότι θα πάψουν να διαμαρτύρονται, αλλά πολύ σπάνια τα παιδιά αλλάζουν αμέσως τρόπο σκέψης για το σχολείο χωρίς υποστήριξη και βοήθεια. Το να πιστεύουμε ότι  αυτό θα περάσει απλά είναι ένας τρόπος με τον οποίο εμείς, οι ενήλικες παραβλέπουμε τα συναισθήματα του παιδιού μας και αυτό δεν τα βοηθάει μακροπρόθεσμα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε έναν χρόνο δυστυχίας αλλά ότι καλό θα ήταν να έχετε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το παιδί σας, σεβόμενοι/ες τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να το βοηθάτε να νιώθει ασφαλές και άνετο στο περιβάλλον του. Και να θυμάστε : Το παιδί σας δεν είναι «κακό παιδί», απλώς επικοινωνεί. Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

Αναγνωρίστε τις πιθανές αιτίες

Μήπως το παιδί αντιμετώπισε κάποιο είδος εκφοβισμού την προηγούμενη χρονιά; Μήπως το παιδί σας παρουσιάζει άγχος αποχωρισμού; Μήπως έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία ή κάποιο θέμα υγείας που του δημιουργεί ένταση και δυσκολία να αντιμετωπίσει την τάξη; Αυτές είναι απόλυτα δικαιολογημένες αιτίες εξαιτίας των οποίων ένα παιδί μπορεί να εκφράζει διαρκή δυστυχία στο σχολικό περιβάλλον και βάσιμοι λόγοι για να το βοηθήσετε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Το να μάθετε τι προκαλεί στο παιδί σας άγχος και δυσφορία στο σχολείο είναι θεμελιώδες αν επιθυμείτε να το βοηθήσετε ουσιαστικά και αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει πολλή συζήτηση και παρατήρηση. Καθίστε κάτω με το παιδί σας πριν ή μετά το σχολείο όση ώρα χρειάζεται και μιλήστε για το τι συνέβη και για το πώς αισθάνθηκε το παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το παιδί μπορεί να μην συνειδητοποιεί απόλυτα τι φταίει, αλλά εσείς μπορείτε να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα στοιχεία της μέρας που ακούγονται πιο αγχογόνα και να βοηθήσετε το παιδί σας να εκφράσει ανοιχτά τα συναισθήματά του. Κατανοώντας τι πυροδοτεί τη στενοχώρια του παιδιού σας είναι πιο πιθανό να βρείτε μαζί μια λύση που με τον καιρό θα είναι αποτελεσματική.

Να είστε διαθέσιμοι/ες

Μερικές φορές όταν τα παιδιά μας είναι αγχωμένα η κατάσταση εντείνεται από το γεγονός ότι το σχολείο είναι ένα μέρος όπου εσείς δεν είστε παρόντες. Η αίσθηση ότι έχουν χάσει τη σύνδεση με το πρόσωπο που τα κάνει να νιώθουν ασφαλή προσθέτει επιπρόσθετο άγχος σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη για αυτά κατάσταση. Αν τα παιδιά μας αισθάνονται ότι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας, όμως, μπορεί να τα κάνει να νιώθουν πιο σίγουρα και πιο ικανά να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν, ιδίως αν αυτό υπάρχει ως πρότυπο στο σπίτι. Αν και στα σχολεία μπορεί να μην υπάρχει η επιθυμία τα παιδιά να τρέχουν να παίρνουν τους γονείς τους τηλέφωνο πολλές φορές την εβδομάδα, ελπίζουμε ότι το συμφέρον του παιδιού είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε ενόχληση. Αν θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να ηρεμήσει το παιδί σας, κανονίστε με το σχολείο του ώστε το παιδί να ξέρει ότι μπορεί να σας καλέσει και να σας μιλήσει αν νιώθει ότι είναι ανάγκη. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο νωρίς αν νιώθει εξαιρετικά άσχημα. Αν και οι εκπαιδευτικοί συχνά δε θεωρούν σωστή αυτήν την πρακτική λόγω της λανθασμένης εντύπωσης ότι μια τέτοια πράξη παγιώνει «κακές συνήθειες» η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να νιώσει καλύτερα όταν βιώνει μεγάλη ανασφάλεια. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση αφού έχουν δοκιμαστεί άλλες τακτικές αλλά δε θα πρέπει να αποκλείεται με απόλυτο τρόπο. Για κάποια ιδιαίτερα αγχώδη παιδιά η επίγνωση ότι μπορούν κάποιες φορές να ξεφύγουν από μια άσχημη κατάσταση μπορεί να τα κάνει να νιώθουν πιο ασφαλή και με περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Κάποτε είναι απαραίτητη μια ουσιαστική αλλαγή

Σύμφωνα με την κοινωνική άποψη ότι όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά είναι ίδια, αγνοείται κάποιες φορές ότι μια συγκεκριμένη τάξη ή κάποιο συγκεκριμένο σχολείο μπορεί απλά να μην ταιριάζει καθόλου σε κάποιο παιδί. Όταν πρόκειται για αυτή την περίπτωση το σχολείο και οι γονείς είναι σημαντικό να πάρουν την απόφαση να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές για το καλό του παιδιού. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως μια αλλαγή τάξης  και δασκάλων ή ακόμα και μια ριζική αλλαγή, δηλαδή η απομάκρυνση του παιδιού από το συγκεκριμένο σχολείο και κάποιες φορές η επιλογή του homeschooling ( στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται). Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και εναπόκειται σε μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να βρουν το περιβάλλον που τα κάνει να εκφράζουν τον εαυτό τους καλύτερα, όποιο και αν είναι αυτό.

Από την Tracy Cassels

 Πηγή : http://blog.staples.ca/

Φωτογραφία : School Day by Isabelle Acatauassú Alves Almeida on Flickr

Μοιραστείτε το