8 επιστημονικοί λόγοι για να αφήνετε το παιδί σας να παίζει στη φύση!

  1. Kαλύτερη όραση– Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το φως του ήλιου και το φυσικό φως μειώνoυν τις πιθανότητες εμφάνισης μυωπίας και βελτιώνουν  την μακρινή όραση στα παιδιά. Τα παιδιά που περνάνε περισσότερο χρόνο έξω έχουν καλύτερη μακρινή όραση από αυτά που προτιμούν τις δραστηριότητες  μέσα στο σπίτι. Μια πρόσφατη μελέτη από το Ohio State University College of Optometry υποστηρίζει ότι 14 ώρες την εβδομάδα  στο εξωτερικό φυσικό φως είναι αποτελεσματικές για την διατήρηση καλής όρασης.
  2. Καλύτερη άμυνα του οργανισμού Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι το παιχνίδι στο χώμα βοηθάει τα παιδιά να παραμένουν υγιή. Τα βακτήρια, οι ιοί και άλλα συστατικά του εδάφους, στην πραγματικότητα, επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εγκεφαλική ανάπτυξη. Το παιχνίδι έξω, στο μη «καθαρό» περιβάλλον, επίσης,  βελτιώνει τη διάθεση των παιδιών και μειώνει το άγχος και την ένταση.

3.Ανεβασμένα επίπεδα βιταμίνης  D – Είναι δύσκολο να λάβει κανείς επαρκή ποσότητα βιταμίνης D αποκλειστικά από τη διατροφή. Για την ακρίβεια,  το 80- 90 % της βιταμίνης D προέρχεται από την έκθεση στον ήλιο. Μια λογική καθημερινή  έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία για περίπου 10 – 15 λεπτά είναι αρκετή.  Μετά τα πρώτα 10 – 15 λεπτά είναι καλύτερο να προστατεύετε το παιδί από τον ήλιο.

  1. Λιγότερο άγχος – Περισσότερες από 100 έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχαγωγία στην ύπαιθρο μειώνει το άγχος. Αυτό προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων βιολογικών και ψυχολογικών. Επίσης, σε αυτήν την δημοσκόπηση το  90 % των παιδιών  ανέφεραν ότι το να περνάνε χρόνο στην ύπαιθρο και να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες  εκτός σπιτιού τα βοηθάει να ανακουφίζονται από το άγχος.
  1. Βελτιωμένη ικανότητα συγκέντρωσης  ακόμα και σε παιδιά με  συμπτώματα ΔΕΠΥ(διαταραχή ελλειμματικής προσοχής -υπερκινητικότητας)  Αρκετές μελέτες του πανεπιστημίου  του Illinois Urbana-Champaign αποδεικνύουν ότι η φύση και το πράσινο μειώνουν τα συμπτώματα  ΔΕΠΥ στα παιδιά. Συγκεκριμένα,  οι εξωτερικές δραστηριότητες έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με άλλου είδους δραστηριότητες. Αυτές οι θετικές επιδράσεις φαίνονται ήδη ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 5 ετών. Μια μελέτη του 2008 στο πανεπιστήμιο του Michigan βρήκε ότι η επιδόσεις στη μνήμη και τη συγκέντρωση βελτιώθηκαν κατά 20 %  αφού τα υποκείμενα πέρασαν μια ώρα στη φύση. Επίσης, το 78% των εκπαιδευτικών σε μια μεγάλη έρευνα ανέφερε ότι «τα παιδιά που περνάνε τακτικά χρόνο  παίζοντας ανοργάνωτα στη φύση μπορούν να συγκεντρωθούν περισσότερο και έχουν καλύτερες επιδόσεις στην τάξη
  1. Καλύτερη φυσική κατάσταση – Το παιχνίδι έξω βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και χτίζει δραστήρια, υγιή σώματα.  Το τρέξιμο, το σκαρφάλωμα, η εξερεύνηση, η επαφή με τη βρωμιά και το χώμα συντελούν στο να καίγονται οι θερμίδες και ενισχύουν τη σωματική υγεία.

Επιπλέον : υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις της σύνδεσης μεταξύ καλής σωματικής κατάστασης και καλύτερων ακαδημαϊκών επιδόσεων.

Ομοίως, υπάρχουν αποδείξεις ότι ένας απλός περίπατος έξω αυξάνει την δημιουργικότητα.

  1. Καλύτερος φυσικός συντονισμός – Ένας άλλος τρόπος να το πούμε είναι καλύτερες αισθητηριακές δεξιότητες. Το παιχνίδι έξω περιλαμβάνει την επαφή με ανώμαλες επιφάνειες, βράχους, κλαδιά καθώς και με ασταθείς επιφάνειες όπως η άμμος ή η λάσπη. Το παιχνίδι ανάμεσα σε  αυτά τα στοιχεία απαιτεί ισορροπία, ευκινησία, επιδεξιότητα και αντίληψη σε βάθος.
  1. Καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο– Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που περνάνε χρόνο έξω (και κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών) τα πάνε καλύτερα σε όλα τα  ακαδημαϊκά αντικείμενα.

Η έκθεση στην εκπαίδευση που βασίζεται στο περιβάλλον βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις των παιδιών σε τεστ που σχετίζονται με την ικανότητα κριτικής σκέψης.

Το είδος εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί το εξωτερικό περιβάλλον και τις φυσικές δραστηριότητες συντελεί στη βελτίωση των επιδόσεων στις κοινωνικές επιστήμες, τις θετικές επιστήμες, τη γλώσσα και την τέχνη.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

9.Πυροδότηση της περιέργειας και της φαντασίας – Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν το εσωτερικό περιβάλλον γίνεται οικείο και γνωστό. Το εξωτερικό περιβάλλον, όμως, είναι δυναμικό και αλλάζει διαρκώς. Είναι εκτός του ελέγχου τους και ως τέτοιο προσκαλεί για περιπλανήσεις, εξερευνήσεις, πειραματισμούς.

10.Καλύτερη αντίληψη της φύσης και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος –Τα παιδιά έχουν πια πολλές γνώσεις για τους δεινόσαυρους, τα ασυνήθιστα ζώα, τους καρχαρίες από τα βιβλία, το διαδίκτυο, την τηλεόραση, τις ταινίες. Το να βγαίνουν έξω τους επιτρέπει να εξερευνήσουν και να μάθουν το τοπικό οικοσύστημα. Τα παιδιά αισθάνονται τεράστια ικανοποίηση μαθαίνοντας τα ονόματα των φυτών και των ζώων που βρίσκονται στον τόπο που ζούνε.


 

Από τον Edward Shepard

Πηγή : http://parent.co/

Μοιραστείτε το