φτωχά παιδιά

Τα φτωχά παιδιά που τα κάνουν όλα σωστά δεν τα καταφέρνουν καλύτερα στη ζωή από τα πλούσια που τα κάνουν όλα λάθος.

Η Αμερική είναι η γη της επαγγελίας, απλά για κάποιους περισσότερο απ΄ότι για κάποιους άλλους .

Στην πραγματικότητα, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η ανισότητα ξεκινάει από την κούνια. Οι πλούσιοι γονείς έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και χρήματα στα παιδιά τους και αυτό το χάσμα το μόνο που κάνει τα τελευταία χρόνια είναι να μεγαλώνει. Όντως, οι οικονομολόγοι Greg Duncan and Richard Murnane υπολογίζουν ότι, από το 1972 ως το 2006, οι γονείς με υψηλό εισόδημα αύξησαν τα έξοδά τους για τις δραστηριότητες των παιδιών τους σε ένα ποσοστό 151 % με όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό, σε σχέση με ένα 57% το οποίο αντιστοιχεί στους γονείς χαμηλού εισοδήματος.

Βέβαια, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που σχετίζεται μόνο με τα χρήματα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει και με τις λέξεις  και τα γράμματα. Οι ευκατάστατοι γονείς μιλούν στα παιδιά τους τρεις  ώρες περισσότερο την εβδομάδα  κατά μέσο όρο σε σχέση με τους φτωχούς γονείς, κάτι το οποίο είναι κρίσιμο κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων διαμόρφωσης του παιδιού. Γι αυτό ,όπως εξηγεί ο καθηγητής του Stanford  Sean Reardon , «οι πλούσιοι μαθητές μπαίνουν στους παιδικούς σταθμούς ολοένα και περισσότερο προετοιμασμένοι ώστε να πετύχουν στο σχολείο σε σχέση με τους μαθητές μέσης τάξης» και παραμένουν έτσι .

Πρόκειται για έναν εκπαιδευτικό αγώνα δρόμου που αφήνει πολλά παιδιά πολύ πίσω.

Είναι θλιβερό αλλά όχι όσο αυτό :

Ακόμα και τα φτωχά παιδιά που τα κάνουν όλα σωστά δεν τα καταφέρνουν και πολύ καλύτερα στη ζωή από τα πλούσια που τα κάνουν όλα λάθος. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, με λίγα λόγια, τείνουν να διαιωνίζονται.

Συγκεκριμένα, οι πλούσιοι μαθητές που παρατάνε το σχολείο παραμένουν στην κορυφή τόσο όσο οι φτωχοί απόφοιτοι πανεπιστημίου κολλάνε στον πάτο. Kαι όχι μόνο αυτό, αλλά αυτοί οι  χαμηλού εισοδήματος βιοπαλαιστές είναι εξίσου πιθανό να βρεθούν στον πάτο όσο οι πλούσιοι που δεν κάνουν τίποτα. Αυτό και αν είναι αξιοκρατία !

Τι συμβαίνει; Είναι αρκετά απλό. Τα πλούσια παιδιά που μπορούν να δουλέψουν στις οικογενειακές επιχειρήσεις -και στον Καναδά τουλάχιστον, 70% των γιων του πλουσιότερου 1% του πληθυσμού κάνουν ακριβώς αυτό -ή κληρονομούν την οικογενειακή περιουσία δε χρειάζονται κάποιο πτυχίο για να προχωρήσουν στη ζωή τους. Είναι ένα ακραίο παράδειγμα αυτού που οι οικονομολόγοι αποκαλούν  «opportunity hoarding» (απόθεμα ευκαιριών). Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από  κληρονομικά δικαιώματα εισόδου σε πανεπιστήμια μέχρι απλήρωτες ασκήσεις πρακτικής  και όλα αυτά αφήνουν τους εύπορους γονείς να  «πειράξουν το παιχνίδι» προς όφελος των παιδιών τους.

Αλλά ακόμα και αν δεν το έκαναν αυτό, τα παιδιά χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων πάλι θα είχαν δυσκολία στο να τα καταφέρουν και να προχωρήσουν όπως θα τους άξιζε. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι είναι στόχοι της «βιομηχανίας»των διπλωμάτων που τους φορτώνει με χρέη, αλλά όχι με προοπτικές. Και ακόμα και αν πάρουν καλό βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά στις οικογένειες αφροαμερικανών, είναι και πάλι πιθανό να συνεχίσουν να ζούνε σε υποβαθμισμένες γειτονιές  που τους κρατάνε μακριά από κάθε ευκαιρία.

Όπως γνωρίζουμε καλά, κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην ελληνική πραγματικότητα όπου ο πλούτος ισοδυναμεί με επιτυχία,αναγνώριση, ακόμα και παράβλεψη σοβαρών παραπτωμάτων ενώ το χαμηλό εισόδημα ενδεχομένως δεν εμποδίζει τη φοίτηση σε κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά αποτελεί ισχυρό εμπόδιο περαιτέρω εξέλιξης και επιτυχίας. Και αν βάλει κανείς στη θέση των οικογενειών  αφροαμερικανών της αμερικάνικης έρευνας τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ αλλά και τα παιδιά των Ελλήνων των οποίων το εισόδημα διαρκώς συρρικνώνεται έχουμε μπροστά στα μάτια μας το ολοένα αυξανόμενο μορφωτικό και οικονομικό  χάσμα στο οποίο αναφέρεται η έρευνα  και τη διαιώνιση της απουσίας κάθε αξιοκρατίας. Και όταν δεν υπάρχει αξιοκρατία η δημοκρατία κρίνεται ελλιπής .

Πηγή : http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/10/18/poor-kids-who-do-everything-right-dont-do-better-than-rich-kids-who-do-everything-wrong/
Συγγραφέας :Μat O’Brien
Φωτογραφία : Κids by buck82 on Flickr

Μοιραστείτε το